Εκτύπωση

Ουδέποτε ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων γνωμοδότησε θετικά για το Υ/Η στο «Σαλτσίρεμα» Αγνάντων

on .

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με το μικρό υδροηλεκτρικό στην Άγναντα και στο σάλο που έχει προκαλέσει στα Τζουμέρκα. 

Ο Δήμος εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Ουδέποτε ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων γνωμοδότησε θετικά για το Υ/Η στο «Σαλτσίρεμα» Αγνάντων

Σχετικά με το 6ο Πρακτικό 13/07/17 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου για το 10οθέμα που αφορά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) για το υδροηλεκτρικό στο «Σαλτσίρεμα» Αγνάντων στο οποίο αναφέρεται η θετική γνωμοδότηση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με αριθ 144/2017 ο Δήμος ενημερώνει και ζητεί διόρθωση του Πρακτικού.

Η εν λόγω απόφαση 144/2017 αφορά θετική γνωμοδότηση για εγκατάσταση ασύρματου κόμβου στην Τ.Κ Αθαμανίου με φορέα διαχείρισης τη RuralConnect.

Η απόφαση για την έγκριση Μ.Π.Ε στο Σαλτσίρεμα είναι η 151/2017 και είναι κατηγορηματικά αρνητική με ψήφους 10 κατά, 3 υπέρ και 1 παρόν. Είναι γνωστή η πάγια θέση του Δήμου ως προς τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας στα Τζουμέρκα και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Εκτύπωση

Τι "παίζεται" με το μικρό υδροηλεκτρικό στην Άγναντα;

on .

Στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή νομίζουν ότι εμείς εδώ στα Κεντρικά Τζουμέρκα τρώμε κουτόχορτο και μπορούν να μας δουλεύουν κανονικά. 

Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις δεκατρείς (13) Ιουλίου του  2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 συνήλθε σε συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ένα από τα θέματα ήταν και η γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,491 MW , στο ρέμα «Σαλτσίρεμα», στην Τ.Κ. Αγνάντων, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανάρτηση της απόφασης που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδοτεί θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αφού πρώτα έλαβε υπόψη της:  

 α) την αριθµ. 51090/1603/2-6-2017 -2017 εισήγηση Τµήµα Περιβάλλοντος & Υδροοικονοµίας Π.Ε. Άρτας 

και β) τη µε αριθµ. 144/2017 απόφαση του Δ.Σ. του ∆ήµου Κεντρικών Τζουµέρκων περί παροχής σύµφωνης γνώµης για την εγκατάσταση του έργου του θέµατος.

Εδώ όμως κάτι πολύ χοντρό συμβαίνει. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με την 151/2017 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  αποφάσισε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία (11κατά -3 υπέρ -1 παρών) ότι « ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ» την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για το ΜΥΗΕ ΣΑΛΤΣΙΡΕΜΑ Αγνάντων ισχύος 0,491 MW.

Πώς λοιπόν το βροντερό ΟΧΙ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων μετατράπηκε σε ΝΑΙ;

Με την 144/2017 απόφαση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που αναφέρει η Επιτροπή Περιβάλλοντος ,δόθηκε «σύμφωνη γνώμη» στην εταιρεία «RURAL CONNECT ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» για την εγκατάσταση ασύρματου κόμβου στην Τ.Κ. Αθαμανίου και όχι στην «Υ∆ΡΟΒΑΡΥΤΙΚΗ Ο.Ε.» για το ΣΑΛΤΣΙΡΕΜΑ.

Το λάθος εκ παραδρομής μπορεί να είναι μια εύκολη δικαιολογία, αλλά δεν μας πείθει μιας και  στη συνεδρίαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ της 13-7-17 ήταν παρών και ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, ο όποιος  ανέλυσε πλήρως και τις ενστάσεις των δημοτών της Τοπικής Κοινότητας  ΑΓΝΑΝΤΩΝ και τις απόψεις των μελών του ΔΣ του δήμου του,( σχετικό βίντεο: artabest/13-7-17). 

Μάλλον πρόκειται για ένα σκόπιμο λάθος, για να κάνουν το άσπρο μαύρο και να κρύψουν τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στα Τζουμέρκα για τέτοια έργα εδώ και πολλά χρόνια. 

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Κανείς δεν μπορεί να να παραποιεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  και των τοπικών κοινωνιών.

Περιμένουμε άμεσα εξηγήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και τις αντιδράσεις από μέρους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.  

 

Εκτύπωση

"Θεοδώριανα δεν είναι μόνο η πλατεία"

on .

Το ρέμα "Μάρκς"

Με σύνθημα "Τα Θεοδώριανα δεν είναι μόνο η πλατεία" οι "Ορεινοί" έχουμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων  για τον Αύγουστο στα Θεοδώριανα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του χωριού μας, αλλά και να παρακινήσουμε τους χωριανούς και κυρίως  τα νέα  παιδιά που κατακλύζουν τον Αύγουστο το χωριό να τις γνωρίσουν και ενδεχομένως να προσφέρουν και εθελοντική εργασία. 

Έτσι λοιπόν έχουμε προγραμματίσει στις αρχές Αυγούστου ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Τη σηματοδότηση και την ηλεκτρονική χαρτογράφηση του μονοπατιού από την πλατεία του χωριού στον Προφήτη Ηλία, στην Κωστηλάτα και από κει στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, το Καταφίδι (Πυραμίδα) στα 2.393 μέτρα, έτσι ώστε να μπορούν ορειβάτες να ανεβαίνουν στην κορυφή και από τα Θεοδώριανα χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν. 

Πριν τις μέρες του πανηγυριού θα οργανώσουμε μια μέρα να επισκεφτούμε το πέτρινο γεφύρι στο "Γκούρα" ,το οποίο παραμένει παραμελημμένο εδώ και χρόνια με τα αγριόχορτα να το έχουν κυριολεκτικά πνίξει. Με εθελοντική εργασία θα το καθαρίσουμε ώστε να αναδειχτεί ξανά και να ανακτήσει κάτι από την παλιά του αίγλη. Στη συνέχεια με τα έξοδα ρεφενέ θα το

...γιορτάσουμε με ένα υπαίθριο  φαγοπότι και γλέντι κάτω από τα πλατάνια και με βουτιές στα παγωμένα νερά του "Γκούρα" όπως παλιότερα. 

Επίσης θα οργανώσουμε, αυτό εξαρτάται βέβαια από τη συμμετοχή, μερικές περιπατητικές αλλά και ορειβατικές εξορμήσεις. Όπως μια βόλτα και μπάνιο στο ρέμα "Μάρκς", στις "Κρανιές", στη "Φτέρη", τη διάσχιση του μονοπατιού Θεοδώριανα - Νεράιδα. Για τους πιο έμπειρους και προπονημένους ίσως και μια ανάβαση στον Κριάκουρα και από κει στην πλατεία της Νεράιδας για παγωμένες μπύρες, όπως πέρσι. 

Τέλος θα προσφέρουμε και φέτος εθελοντικά τις υπηρεσίες μας για την επιτυχία του αγώνα ορεινού τρεξίματος "Στη σκιά του Κριάκουρα" που θα γίνει στις 20 Αυγούστου. 

Για όλα αυτά θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις, σε λίγες μέρες που θα μαζευτούμε όλοι στο χωριό.