Εκτύπωση

“Pindus Trail”. Το όραμα πραγματικότητα.

on .

Tο “Pindus Trail είναι το σχέδιο για μια πεζοπορική διαδρομή με μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα που θα διασχίζει τη ορεινή ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε όλο το μήκος της, από τις Πρέσπες μέχρι του Δελφούς. Θα αξιοποιήσει υφιστάμενα δίκτυα μονοπατιών ή μεμονωμένα μονοπάτια αλλά και θα ανοίξει ξανά, κλεισμένα και ξεχασμένα στο χρόνο. 
 
Αποβλέπει, μέσα από τη δημιουργία αυτού του μεγάλου μονοπατιού, στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας και του πολιτισμού των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς, που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο. 
 
Μια μεγάλη ιδέα που χωράει όλους όσοι πιστεύουν στις αξίες που κληρονομήσαμε ως λαός και οφείλουμε να διασώσουμε μέσα από νέες προτάσεις στους απαιτητικούς καιρούς μας ,πλέον παίρνει σάρκα και οστά. 
 
Η ομάδα που ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, πλαισιωμένη πλέον και με νέους συνεργάτες (δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, τοπογράφους, διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων),  με κοινό στοιχείο την αγάπη για το βουνό και στόχο την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, απέκτησε και νομική υπόσταση μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) TERRA Pindus .
 
 Σκοπός της είναι να παραδοθεί μια καλοσχεδιασμένη πεζοπορική γραμμή διασχίσεων σε εύλογο χρόνο εντάσσοντας την χώρας μας στους παγκόσμιους πεζοπορικούς προορισμούς. 
 
Να κάνει γνωστή την άγνωστη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί. Βουνά, δάση, χαράδρες, ποτάμια, μονοπάτια αλλά και άνθρωποι, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς στα μικρά χωριά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν φιλοξενία. 
 
Απώτερος στόχος της λειτουργίας του ενιαίου μονοπατιού είναι να αναβαθμίσει το πεζοπορικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον του κοινού, αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο και τα μνημεία του κάθε τόπου προκαλώντας την ήπια και επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά απομονωμένα χωριά. Ευεργετώντας ταυτόχρονα τις τοπικές επιχειρήσεις συνεπώς και τις ζωές των λιγοστών κατοίκων που απόμειναν διάσπαρτοι στην οροσειρά της Πίνδου και ελπίζοντας στη διάσωση της υπαίθριας κουλτούρας, των εθίμων και των παραδόσεων που γέννησε τούτη η σκληρή αλλά συνάμα πανέμορφη ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας! 
 
Mέλη της ομάδας του “Pindus Trail” επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες και  φιλοξενήθηκαν στα Θεοδώριανα. Σκοπός τους να δούνε και να χαρτογραφήσουν μέρος του μονοπατιού που θα περνάει από τα Θεοδώριανα. 
 
Απ’ τη μεριά μας σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και σαν Θεοδωριανίτες, που πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας, και χρόνια τώρα παλεύουμε για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του χωριού μας, αλλά και την ανάδειξή του με τη διάνοιξη , χαρτογράφηση και προβολή μονοπατιών  του χωριού μας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.  
 
Δημήτρης Στεργιούλης
 
Εκτύπωση

"Μια ζωή" Ντοκυμαντέρ του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

on .

 
Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη και σε  αφήγηση Γιάννη Φέρτη, παραγωγή KFILMS, ξεκινάει το ταξίδι του από το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμά του (1-10 Μαρτίου 2019).
 
Στο ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η ζωή ενός παιδιού παράλληλα με τον πλου ενός μικρού ξύλινου καραβιού: από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές του στη θάλασσα, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
  
Ταυτόχρονα δεκαέξι σπουδαίοι ΄Ελληνες, στο μεταίχμιο της ζωής τους, μιλούν για την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισαν και αφήνουν ως αποφθεγματική παρακαταθήκη στις μέλλουσες γενιές.
 
Τα εξωτερικά γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στην 'Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα: στα Τζουμέρκα, τη Βωβούσα, το Σούλι, την Κόπραινα, τον Άραχθο, τον Καλαμά, τον Αχέροντα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο.
Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον Πέμπτη 7 Μαρτίου 20:00 1η προβολή

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Σάββατο 9 Μαρτίου 13:00 2η προβολή

 
 
 Καλοτάξιδο....
 
Για να δείτε το trailer του ντοκυμαντέρ κλικ στη φωτογραφγία ή ΕΔΩ
Για περισσότερες λεπτομέρειες και ενημέρωση ΕΔΩ
 
Εκτύπωση

Δημοπράτηση δύο έργων στα Θεοδώριανα.

on .

Καλά νέα. Όπως μας ενημέρωσε και ο Τοπικός πρόεδρος της κοινότητας δημοπρατήθηκαν δύο πολύ σημαντικά έργα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου για το χωριό μας και αναμένεται την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το πρώτο αφορά την αποκατάσταση- βελτίωση  του δρόμου Θεοδώριανα- Καταρράκτες Θεοδωριάνων, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Προβλέπεται ασφαλτόστρωση του δρόμου από τη διασταύρωση μετά τον ξενώνα "Αλώνι" μέχρι το σημείο κοντά στο ποτάμι, που ξεκινάει το μονοπάτι για τους περίφημους καταρράκτες του χωριού μας. 

Το δεύτερο είναι:« η Βελτίωση–συντήρηση επαρχιακής οδού Θεοδώριανα - Νεράιδας- όρια νομού Άρτας" προϋπολογισμού 620.000 €.

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου  χωματόδρομου σε μήκος 3 Km μέχρι τη διασταύρωση για Νεράιδα. Σαν αφετηρία χιλιομέτρησης ορίζεται η απότομη στροφή μετά το μοναστήρι της Παναγίας. 

Επίσης εργασίες αποκατάστασης φθορών του υφιστάμενου χωματόδρομου εξαιτίας κατολισθήσεων, καθιζίσεων κ.λ.π., την ασφάλιση του δρόμου με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας κυρίως στο πολύ επικίνδυνο σημείο "Κάναλες", την τοποθέτηση πλεγμάτων στα επικίνδυνα σημεία και την κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων για τη συγκέντρωση των όμβριων υδάτων προκειμένου να μην προκαλούνται φθορές στο οδόστρωμα. 

Δη.Στε.