Άρθρα

Εκτύπωση

Πάλι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ για τον Άραχθο.

on .

Νέα αίτηση  έχει καταθέσει, όπως μας ενημερώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ για νέο φράγμα και υδροηλεκτρικό της ίδιας ισχύος στον Άγιο Νικόλαο στον Άραχθο.
 Sample Image

Φαίνεται είναι πάγια τακτική των εταιρειών, όπως έχει κάνει και η ΤΕΡΝΑ στα Θεοδώριανα, μόλις ακυρώνεται με προσφυγή στο ΣτΕ ένα έργο, επανέρχονται αμέσως με νέες αιτήσεις για άδειες. Ίσως πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψουν τους αγώνες των Τζουμερκιωτών, κατά των συγκεκριμένων έργων. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι το μέτωπο πλέον για την σωτηρία των ποταμιών και του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων είναι κοινό και δίνεται απ' όλους τους Τζουμερκιώτικους φορείς. Πάντα θα μας βρίσκουν μπροστά τους ενωμένους και αποφασισμένους.

Ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έχει ως εξής:

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Μιχ. Αγγέλου 18, 45 332  Ιωάννινα

Τηλ. 2651042852-98524

Φαξ. 2651098688                                                                                      Ιωάννινα, 14-7-2008

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την αίτηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ για άδεια παραγωγήςΗλεκτρικής Ενέργειας και κατασκευή φράγματος-ΥH σταθμού στον Άγιο Νικόλαο Αγνάντων !   

          Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με την προκλητική ενέργεια της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε. να καταθέσει «νέα»! αίτηση (Γ-03391/9/5/2008) για άδεια κατασκευής ΥΗ σταθμού στον Άγιο Νικόλαο Δαφνωτής που σύμφωνα με την αίτηση της έγινε τώρα Άγιος Νικόλαος Δήμου Αγνάντων !.  

          Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είχε δοθεί στην ίδια εταιρία, άδεια (Ρ.Α.Ε., ΑΔ -00127) για την ίδια θέση, για ΥH της ίδιας ισχύος με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ6/Φ20.030/14234/28-9-2001 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ύστερα από θετική γνωμοδότηση της Ρ.Α.Ε. και παρά τις τεκμηριωμένες τότε αντιρρήσεις μας. Η εν λόγω άδεια ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ οριστικά, μαζί με τη σχετική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από την 3858/2007 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε’ Τμήμα).   

          Το Δικαστήριο, χωρίς να χρειαστεί να εξετάσει τους λοιπούς λόγους ακύρωσης, τους οποίους είχαμε προβάλει, ακύρωσε όλες τις σχετικές με το συγκεκριμένο έργο διοικητικές πράξεις, επειδή έκρινε ότι δεν αιτιολογείται η αντίθεση του έργου με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (ΥΑ 25301/25-6-2003 ΦΕΚ Β 1451/6-10-2003), το οποίο αναφέρει ότι «δεν συνιστάται η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στα Τζουμέρκα (Καλαρ-ρύτικος, Άραχθος) για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας».      

      Με δεδομένο το συγκεκριμένο νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η υποβολή νέας αίτησης από την ενδιαφερόμενη εταιρία και η προσπάθεια καταστρατήγησης της απόφασης του ΣτΕ. Με απλά λόγια το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε όλες τις άδειες που δόθηκαν για το σχετικό έργο και επί πλέον ολόκληρη η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Άρτας ήταν ενάντια στο έργο το οποίο επιπρόσθετα δεν έχει μεγάλη ενεργειακή σημασία για την χώρα. Κατόπιν αυτού είναι εύλογο το ερώτημα: με τι επιχειρήματα και με τι στόχους υποβάλει εκ νέου αίτηση η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.;Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι η Ρ.Α.Ε. οφείλει να προσαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση στο συγκεκριμένο νομολογιακό κεκτημένο και να απορρίψει ΑΜΕΣΑ την αίτηση της εταιρίας.

      Ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους ΟΤΑ και τους συλλογικούς φορείς, τους φορείς των αποδήμων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να είναι σε εγρήγορση και προσβλέπει στη συμπαράστασή τους στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων μας για το συγκεκριμένο έργο. Ο Σύλλογος θα επανέλθει με κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον στην περίπτωση που η ΡΑΕ παρά το αυτονόητο της υπόθεσης δώσει νέα άδεια στην ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 

Εκτύπωση

STOP σε κλιμάκιο της ΤΕΡΝΑ

on .

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, μια αυθόρμητη και αγωνιστική συγκέντρωση των κατοίκων των Θεοδωριάνων, δεν επέτρεψε σε κλιμάκιο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών  και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας, να μεταβούν στα ποτάμια μας και στους χώρους εγκατάστασης των έργων για αυτοψία, δίνοντας μια νέα δυναμική στον αγώνα που ξεκίνησε και εκφράζοντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι τα σχέδια των εταιρειών δεν θα περάσουν.

Καλούμε για άλλη μια φορά την κατασκευάστρια εταιρεία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, των φορέων του χωριού, της τοπικής κοινωνίας και να εγκαταλείψει τα σχεδιαζόμενα έργα.

 Sample Image

Εκτύπωση

Δεν θα περάσει...

on .

Πραγματοποιήθηκε στην Άρτα την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008, η κοινή Συνέντευξη Τύπου,  φορέων των Θεοδωριάνων. Την συνέντευξη κάλυψε το σύνολο των ηλεκτρονικών και γραπτών Μ.Μ.Ε. της Άρτας.  Συμμετείχαν: Από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συνδιοκτησίας Θεοδωριάνων ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χάιδος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και η αντιπρόεδρος Δώρα Νικολάου. Από τους ΟΡΕΙΝΟΥΣ ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργιούλης και το μέλος του Δ.Σ. Μαριάνθη Παπαγιάννη-Ζαλοκώστα.

Στη συνέντευξη Τύπου απέστειλε σχετική επιστολή συμπαράστασης και η Συντονιστική Επιτροπή Άρτας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , αφού ο σύυλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, είχε ενημερώσει πρωτύτερα με επιστολές του όλα τα πολιτικά κόμματα.

Στο τέλος της συνέντευξης προβλήθηκαν στους δημοσιογράφους βίντεο και φωτογραφίες από τα ποτάμια του χωριού μας, καθώς και από τις Παραβάσεις του φράγματος  της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ Δημήτρης Στεργιούλης, ο οποίος και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν ένα και ήταν σαφές:  Οι σχεδιασμοί για νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα Θεοδώριανα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

                                                              Διαβάστε την εισήγηση ΕΔΩ

 Sample Image

Εκτύπωση

Συνέντευξη Τύπου

on .

Συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. της Άρτας, δίνουν από κοινού αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 12:30 το μεσημέρι, φορείς των Θεοδωριάνων, που αντιτίθενται στην κατασκευή των υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια μας. Συμμετέχουν ο σύλλογος ΟΡΕΙΝΟΙ, ο πολιτιστικός σύλλογος ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Θεοδωριάνων

 Sample Image

Εκτύπωση

Πάμε σαν...άλλοτε

on .

     Ετοιμάζονται οι πρώτες προσφυγές στο ΣτΕ κατά των δύο νέων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια των Θεοδωριάνων. Μαζί με τους ΟΡΕΙΝΟΥΣ, τις προσφυγές συνυπογράφουν ο πολιτιστικός σύλλογος ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ , ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Θεοδωριάνων και πολλοί συγχωριανοί μας.

     Ο καινούριος αγώνας κατά των έργων μόλις ξεκίνησε και φαίνεται να είναι μακρύς. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Μαζί μας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών και φίλων του χωριού μας.

    Ενάντια στα  συμφέροντα που θέλουν τα ποτάμια μας σωληνωμένα στο βωμό του εύκολου κέρδους, καταστρέφοντας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του χωριού μας, υποθηκεύοντας το μέλλον του.
 

 Θεοδώριανα Σεπτέμβρης 2000. Συγκέντρωση κατά των έργων