Άρθρα

Εκτύπωση

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...

on .

   Πέρασαν οχτώ ολόκληρα χρόνια, από τότε που ξεκινήσαμε οι ΟΡΕΙΝΟΙ και οι κάτοικοι των Θεοδωριάνων τον αγώνα για την αποτροπή των υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα ποτάμια του χωριού μας.   

Παρά την κερδισμένη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικαρατείας, η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει με σχετική επιστολή της προς την Κοινότητα Θεοδωριάνων, στην κατασκευή δύο πλέων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας, εμμένοντας ουσιαστικά σε μια υπόθεση, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, συλλόγων και κατοίκων έχουμε πει ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Sample Image

Για μια φορά ακόμα απευθυνόμαστε με την παρακάτω επιστολή στην εταιρεία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ίσως καταλάβει ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το αναπτυξιακό της σχέδιο και η κατασκευή υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. 

          Θεοδώριανα  30- 7- 2007           

      ΠΡΟΣ: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ                                                                                                               

                                                             

    Με λύπη μας διαβάσαμε επιστολή σας με την  οποία επιμένετε  στην κατασκευή δύο πλέον υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, ασκώντας παράλληλα κριτική(!!) στον πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος σε προηγούμενη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Άρτας, τάχθηκε κατά των έργων.

   Η κατασκευή των υδροηλεκτρικών απασχόλησε τους πολίτες των Θεοδωριάνων τα τελευταία οχτώ χρόνια, με έντονες αντιπαραθέσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων. 

    Είναι επίσης γνωστό ότι  ΟΡΕΙΝΟΙ ιδρυθήκαμε το 1999 από μία ανάγκη: Να αποτρέψουμε την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων. Δώσαμε μαζί με τους συγχωριανούς μας μεγάλο αγώνα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να κερδίσουμε την προσφυγή  στο ΣτΕ (απόφαση 928/2004) σταματώντας το Υ/Η εργοστάσιο που είχατε ξεκινήσει το 2002 στα Θεοδώριανα .

   Η υπόθεση  της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου Υ/Η έργου στα ποτάμια μας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Θεοδωριανιτών   έχει τελειώσει, μετά τις σχετικές αποφάσεις της Κοινότητας Θεοδωριάνων, του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων, του συλλόγου ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και του δικού μας συλλόγου των ΟΡΕΙΝΩΝ, που πάρθηκαν πέρυσι και που στάλθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες .

   Και είναι απορίας άξιο, γιατί η εταιρεία σας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επιμένει ακόμα και σήμερα στην κατασκευή τους, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, αφού οι παραπάνω αποφάσεις στάλθηκαν και σε σας. Μάλιστα στην επιστολή σας,  προχωράτε  ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κοινότητας «πλημμελώς ενημερωμένο που αδυνατεί να ενημερώσει αντίστοιχα και τους δημότες του»(!!) .

   Σας λέμε λοιπόν,  ότι ο πρόεδρος της κοινότητας δηλώνοντας στην συνέντευξή του κατά των συγκεκριμένων έργων,   δεν κάνει τίποτα άλλο να από το να εφαρμόζει την λαϊκή εντολή που έχει πάρει και τίποτα παραπάνω.Σας γνωρίζουμε  επίσης ότι και ενημερωμένοι πολύ καλά είμαστε, άλλωστε οι προσφυγές στο ΣτΕ δεν κερδίζονται από ανενημέρωτους, και γνωρίζουμε πολύ καλά τα σχέδια της εταιρείας σας για το χωριό μας και τα ποτάμια μας. 

   Ζούμε  την μορφή αυτή της ανάπτυξης, μιας και ήδη λειτουργεί στο χωριό ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και γνωρίζουμε το σεβασμό στο περιβάλλον που έχει επιδείξει, την καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων, τις μηδενικές θέσεις εργασίας, το στέρεμα του ποταμού . 

    Για τα Θεοδώριανα τα ποτάμια μας είναι η ταυτότητά μας, είναι άρρηκτα δεμένα με τη ζωή των κατοίκων και δίνουν ζωή σε ολόκληρη την περιοχή. Με τις επερχόμενες ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές σ’ αυτά έχουμε να επενδύσουμε. Το μεγάλο «όπλο» του χωριού μας, είναι το περιβάλλον και τα νερά μας. Ας μας επιτρέψει λοιπόν η εταιρεία σας να τα αξιοποιήσουμε με τον τρόπο που κοινωνία μας αποφασίσει και όχι με τον τρόπο που εσείς θέλετε.

   Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ οι προτάσεις σας για τα συγκεκριμένα έργα.

   ΘΕΛΟΥΜΕ τα ποτάμια μας να κυλάνε ελεύθερα και να μας χαρίζουν απλόχερα τη μοναδικότητά τους.

   ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ποτέ και για τίποτα την ύπαρξή τους.

   Καλούμε την εταιρεία σας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, να σεβαστεί επιτέλους την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεοδωριανιτών, και σε ένδειξη καλής θέλησης να εγκαταλείψει τα σχέδια κατασκευής των συγκεκριμένων έργων. Υπάρχει πιστεύουμε λαμπρό επιχειρηματικό πεδίο στη χώρα μας, στο οποίο μπορείτε  να στρέψετε το ενδιαφέρον σας, όπως το κάνετε μέχρι σήμερα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, και ν’ αφήσετε τα ποτάμια μας στην ησυχία τους και τη μικρή μας κοινωνία να μονοιάσει.  

Η συναίνεση για την οποία κάνετε  λόγο στην επιστολή σας υπάρχει, αλλά δυστυχώς για την εταιρεία σας, είναι κατά των συγκεκριμένων έργων.Sample Image

Σε αντίθετη περίπτωση, η κλιμάκωση του αγώνα με οποιοδήποτε μορφή, θεωρείται δεδομένη. Τα ποτάμια μας με κάθε τρόπο θέλουμε και θα παλέψουμε να συνεχίσουν να κυλάνε στα Θεοδώριανα.

 

 Οι σφραγίδες και οι υπογραφές συλλογων και φορέων κατά των έργων στο πρακτικό της περσινής σύσκεψης του Αυγούστου.

 

Εκτύπωση

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το φύλλο 20 της "ΟΡΕΙΝΗΣ"

on .

Κυκλοφόρησε το φύλλο 20: Άνοιξη-Καλοκαίρι 2007, της εφημερίδας μας "ΟΡΕΙΝΗ".

Sample Image

Για να κατεβάσετε και να διαβάσετε την εφημερίδα μας, σε μορφή PDF, κλικ στην εικόνα ή στο link :ΟΡΕΙΝΗ.

Εκτύπωση

Σε καλό ...δρόμο το πέρασμα του Σταυρού.

on .

Παρελθόν θα αποτελεί σε λίγο ο Γολγοθάς, για ανθρώπους και αυτοκίνητα, του περάσματος της ράχης του "Σταυρού" ( υψόμ. 1.400μ.), καθώς άρχισε την άνοιξη και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου ( τμήμα Σταυρός- Καραούλι), μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Ηπείρου και έχει προϋπολογισμό 870.000 Ευρώ. Η μελέτη περιλαμβάνει διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση, χιονοδείκτες, ειδική διαγράμμιση. Όλα δείχνουν ότι θα γίνει ένας σύγχρονος δρόμος , που θα λύσει κατά μεγάλο μέρος την οδική πρόσβαση στο χωριό, χειμώνα - καλοκαίρι. 

1.jpg

Το μεγαλύτερο τμήμα θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο και το έργο θα παραδοθεί ολόκληρο του χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει θετική εξέλιξη και για το υπόλοιπο τμήμα, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, μέχρι το ρέμα του Παπαχρήστου.

Εκτύπωση

Παραβιάσεις Περιβαλλοντικών Όρων από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ

on .

Κατάφορη παραβίαση των Περιβαλλλοντικών Όρων από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ κατά την λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον ποταμό Γκούρα των Θεοδωριάνων. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 22 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου ( Α.Π. οικ. 70232/10-4-1998) καθώς και το άρθρο 6.α της Άδειας Λειτουργίας του σταθμού, που δόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου ( Αρ. Πρωτ. 6653/ 15-12-2003).

Sample Image   Sample Image

          Το ποτάμι πριν...                                                Το ποτάμι σήμερα. 27 Ιουνίου 2007.

Τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν ρητά: Θα εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο. 

Επίσης στην ενότητα δ παρ. 21 της παραπάνω Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ορίζεατι ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδας. 

Sample Image  Sample Image 

              Το φράγμα.                                         Ο ιχθυόδρομος: Τα ψάρια πρέπει να ...περπατήσουν.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εταιρεία, έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια, τους παραπάνω όρους και περιορισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί. Όχι μόνο δεν αφήνει την απαιτούμενη παροχή νερού στην κοίτη, αλλά έχει στραγγίξει εντελώς το ποτάμι, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας στην πραγματικότητα ένα υπέροχο φαράγγι και οικοσύστημα. Όσο για τον ιχθυόδρομο χωρίς νερό και μπαζωμένος. Και αυτή η εικόνα είναι ο κανόνας, καθώς παρατηρείται από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία είναι υπότροπη μιας και παλιότερα, ύστερα από ανάλογες καταγγελίες μας και αυτοψία που έγινε στο έργο, της επιβλήθηκαν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις ( χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας). ΄

Μετά απ' όλα αυτά αναρωτιόμαστε όλοι μας  για τις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν αλλάξει δραματικά. Και να σκεφτούμε ότι τα έργα αυτά κάποιοι τα θεωρούν  οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι λένε για όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία ( ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Ανάπτυξης, Γεωργίας ), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η Δ/νση Δασών κ.λ.π.;

Ελπίζουμε να μην κλείσουν πάλι τα μάτια όπως παλιότερα, μπροστά στις αυθαιρεσίες της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Πάντως οι ΟΡΕΙΝΟΙ δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σ' αυτό το θέαμα. Έπεται συνέχεια...

Εκτύπωση

Στις 26 και 27 Ιουλίου τελικά η Συνδιάσκεψη του "ΠΙΝΔΟΣ"

on .

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η 5η Περιφερειακή Σύσκεψη για το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ", που έιχε προραμματιστεί να γίνει στις 12 και 13 Ιούλη, αναβάλλεται για τις 26και 27 Ιουλίου. Η σύσκεψη θα γίνει πάλι στο Βουργαρέλι Άρτας, έδρα του Δήμου Αθαμανίας. Αναμένεται σχετικό Δελτίο Τύπου από την Νομαρχία Άρτας.