Εκτύπωση

Κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από Α.Π.Ε. στις τοπικές κοινότητες.

on .

agrafa
 
Φωτογραφία: Εφημερίδα συντακτών
 
 
Με μια τροποποίηση που μπαίνει σφήνα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, κόβονται τα ανταποδοτικά τέλη από ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά), που ήταν υποχρεωμένες  να καταβάλουν οι εταιρείες  στις τοπικές κοινότητες και τα χωριά εντός των ορίων των οποίων υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ή άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 
 
Άρθρο του νόμου 3468/2006 όριζε ότι όλοι οι σταθμοί ΑΠΕ ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος σε ποσοστό 3% επί του προ ΦΠΑ ετήσιου τζίρου τους ως εξής: 1,7% στους δήμους για έργα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, 1% για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.
 
Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν το 80% των χρηματικών ποσών που έπαιρναν από το ανταποδοτικό τέλος αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής ή της Τοπικής Κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένοι οι  σταθμοί.
 
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται προστίθεται στον παραπάνω άρθρο το παρακάτω εδάφιο: «Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021 μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».
 
Με απλά λόγια ανοίγει ο δρόμος ώστε οι δήμοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα ειδικά τέλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ για άλλες ανάγκες, αλλά όχι για τις τοπικές κοινότητες όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα. Δηλαδή κόβονται και τα ψίχουλα που δίνονταν, αν βέβαια δίνονταν, στις τοπικές κοινότητες. Γιατί στη δική μας περίπτωση από το μικρό υδροηλεκτρικό που λειτουργεί από το 2004  στα Θεοδώριανα μόλις φέτος πιστώθηκε ένα ποσό  στην τοπική μας κοινότητα από το Δήμο, για το σκοπό αυτό. 
 
Μετά την ψήφιση, εν μέσω καραντίνας και στα μουλωχτά, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πλέον εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών, μικρών υδροηλεκτρικών, σε όλη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς, και το τεράστιο πάρτι που έχει ήδη στηθεί σε όλες τις βουνοκορφές ακόμα και στα νησιά, η διάταξη αυτή αποτελεί δέλεαρ προς τους Δήμους για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, αφού ήδη αρκετά δημοτικά συμβούλια της χώρας, τάχτηκαν ενάντια στην πρωτόγνωρη λεηλασία της φύσης που ήδη συντελείται. 
 
Όσο για τις τοπικές κοινότητες θα τους μείνουν οι ξεκοιλιασμένες βουνοκορφές , τα φράγματα εκτρώματα και τα στερεμένα ρέματα και ποτάμια, την ίδια στιγμή που εταιρείες κολοσσοί κερδοσκοπούν.  
 
Δημήτρης Στεργιούλης
Εκτύπωση

«Μία ζωή» – Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ντίνου Γιώτη στην ΕΡΤ2

on .

Τη  Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 23:40 στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη "Μία Ζωή"
 
mia zoi
 
Το «Μία ζωή» έχει συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου Beyond Borders, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (τιμητική διάκριση) και στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival), όπου έλαβε Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (1st Award Best Documentary).
 
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Στέφανος Ζήσης (γέρος), Γιώργος Σκουτέλας (παιδί), Αγγελίνα Διαμάντη (γυναίκα), Δημήτρης Καραβασίλης (άντρας).
 
Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ήπειρο: Τζουμέρκα, Βωβούσα, Σούλι, Άραχθο, Καλαμά, Αχέροντα, Πρέβεζα, Αμβρακικό και το Ιόνιο.
 
Εκτύπωση

To " Pindos Historic Rally " στα Θεοδώριανα.

on .

 
rali
 
Η διοργάνωση του ιστορικού "Ράλι της Πίνδου" γίνεται πραγματικότητα.  Ένα απαιτητικό ράλι παλιών αυτοκινήτων, ένας ιστορικός αγώνας τακτικής σε ανοιχτούς δρόμους, σε διαδρομές άγριας ομορφιάς, στην ορεινή περιοχή της Πίνδου.
 
Το ράλι θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη (από τις 12:00 έως τις 23:00) και το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη (από τις 9:00 έως τις 20:30). Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι.
 
Είναι ένας ιστορικός αγώνας τακτικής σε ανοιχτούς δρόμους. Η τήρηση χρόνου θα πραγματοποιηθεί μέσω δορυφορικού συστήματος. 
 
Η δυσκολία, αλλά και η ομορφιά αυτού του ράλι,  είναι ο συνδυασμός υπέροχων διαδρομών με στενούς και άνεμους δρόμους με υψηλούς μέσους όρους (μέγιστο 50 km / h).
 
Την Παρασκευή το μεσημέρι τα αυτοκίνητα ερχόμενα από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο θα περάσουν και από τα Θεοδώριανα διαβαίνοντας τη ράχη του "Σταυρού" προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
 
Από κει θα κατευθυνθούν, περνώντας από τη Μεσοχώρα, την Ελάτη, τη Καλαμπάκα, το Χαλίκι  στο Μέτσοβο.