Άρθρα

Εκτύπωση

Πάσχα στα Θεοδώριανα.

on .

pasxa 2019-7

Πολλοί συγχωριανοί διάλεξαν φέτος τα Θεοδώριανα για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα. Σύμμαχος ο καλός καιρός και η λιακάδα, αν και το βράδυ η θερμοκρασία έπεφτε αρκετά, αφού τα βουνά μας είναι ακόμα κατάφορτα από χιόνια και οι ξυλόσομπες ήταν απαραίτητες. Χαρακτηριστικό ότι στην Ανάσταση η εκκλησία ήταν γεμάτη. 

Αρκετοί ήταν και οι επισκέπτες από τους γειτονικούς ξενώνες, που επισκέφτηκαν το χωριό μας και κυρίως τους περίφημους καταρράκτες μας.  

Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου με υγεία και ακόμα περισσότεροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκτύπωση

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο δρόμος Αθαμάνιο- Θεοδώριανα.

on .

Όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρη πηγή, ο φάκελος κατασκευής του δρόμου Αθαμάνιο Θεοδώριανα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Τρίτη 23 Απριλίου  επιστράφηκε στο αρμόδιο υπουργείο για τις τελευταίες υπογραφές. Σύντομα αναμένεται πλέον η εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας και του εργολάβου.

Ένα έργο που χρόνια παλεύαμε, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά.

Δη.Στε.

Εκτύπωση

Απαγόρευση παρκαρίσματος στην πλατεία του χωριού.

on .

Όλοι μας έχουμε δει και έχουμε αγανακτήσει βλέποντας για χρόνια τώρα την πανέμορφη πλατεία των Θεοδωριάνων, το στολίδι του χωριού μας, να έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού.

Μικρά παιδιά να παίζουν ανάμεσα και κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων, ενώ οι οδηγοί αυτών να απολαμβάνουν τις μπύρες και τα τσίπουρα στα καφενεία του χωριού. Ίσως μοναδικό φαινόμενο σε όλα τα Τζουμερκοχώρια.

Μια απαράδεκτη εικόνα δυσφήμισης για το χωριό μας, που όλοι τη βλέπουμε, την κατακρίνουμε αλλά μέχρι εκεί. Και αν κάποιος εξέφραζε την αγανάκτησή του, ο αντίλογος ήταν ότι το χωριό δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης. Κι ας υπήρχε χώρος στάθμευσης στο δημοτικό σχολείο. Μόνο που έπρεπε κάποιος να περπατήσει λίγα λεπτά μέχρι εκεί. Αλλά χρόνια είχαμε μάθει "...καβάλα παν στην εκκλησσιά καβάλα προσκυνάνε".   

Πέρσι από τους τοπικούς εκπροσώπους μας στο Δήμο  ξεκίνησε  μια προσπάθεια και εκτός του πάρκινγκ που υπήρχε στο δημοτικό σχολείο, ενοικιάστηκε από το Δήμο ένα οικόπεδο πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού, το οποίο λειτούργησε και πέρσι το καλοκαίρι έστω και με  ελλείψεις ως χώρος στάθμευσης.

Έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις, και πρόσφατα μπήκαν και οι απαραίτητες πινακίδες σήμανσης για τους οδηγούς, αλλά και οι ταμπέλες που οδηγούν τους οδηγούς πεζή από δύο μονοπάτια στην πλατεία του χωριού.  Σύμφωνα με το πρόεδρο της κοινότητας μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 150 αυτοκίνητα.

Επίσης τοποθετήθηκαν στο χώρο της πλατείας και πινακίδες που απαγορεύουν την στάθμευση αυτοκινήτων τόσο στην πλατεία όσο και μπροστά στο καμπαναριό και στην πέτρινη βρύση της πλατείας. 

Να σημειωθεί εδώ ότι το παρκάρισμα στις πλατείες απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 34 παράγραφος 2δ του Κ.Ο.Κ. Αυτό ισχύει σε όλες τις πλατείες της χώρας και τα Θεοδώριανα δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Και σε καμμιά περίπτωση το παρκάρισμα αυτοκινήτων στην πλατεία δεν επαφίεται στη θέληση του εκάστοτε προέδρου κοινότητας να την κλείνει και να την ανοίγει κατά το δοκούν.

Η πλατεία ανήκει σε όλους τους χωριανούς και αποτελεί το κόσμημα του χωριού μας. Πρέπει να είναι χώρος συνάθροισης κατοίκων και επισκεπτών, εκδηλώσεων και να πλημμυρίζει από παιδικές φωνές και όχι "στάλος" αυτοκινήτων. 

Aς καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας ότι μια πλατεία χωρίς αυτοκίνητα, είναι προς το συμφέρον του χωριού μας.

Δημήτρης Στεργιούλης 

    

Εκτύπωση

Σκουπίδια...

on .

FB IMG 1555327320273

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ;

( Η μισή απάντηση στην τελευταία παράγραφο. Για την άλλη μισή ας ψάξει ο καθένας μέσα του).

Του Παναγιώτη Βεντίστα

 Δανείζοµαι  µία πρόσφατη φωτογραφία από ανάρτηση του Προέδρου της κοινότητας Δηµήτρη Σφώρου από την φωτοδότηση του µονοπατιού για τη Βρουσλέκα, για να αναδείξω ένα θέµα που δυστυχώς µονίµως παραβλέπουν όσοι ασχολούνται µε το χωριό. Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άσχηµη, η αποκρουστική. Το θέµα είναι τα διάσπαρτα σκουπίδια σε όλη την περιοχή.

Δεν αναφέροµαι στα σκουπίδια που πετάµε στους κάδους (άλλη πληγή και αυτή) και για τα οποία υπεύθυνος είναι ο δήµος.  Αναφέροµαι στα σκουπίδια που είναι πεταµένα παντού,σε ρέµατα, στα ποτάµια, στα δάση, σε περιοχές γύρω από το χωριό, σε περιοχές µέσα στο χωριό, µικρές και µεγάλες χωµατερές που είναι γνωστές σε όλους µας. 

Επειδή είναι και προεκλογική περίοδος, να διευκρινίσω ότι δεν µιλάω από πολιτική θέση. Όσο υπεύθυνος είναι  ο τωρινός πρόεδρος άλλο τόσο υπεύθυνοι είναι και οι προηγούµενοι πρόεδροι και όσοι συµµετείχαν στη διoίκηση  τις  προηγούµενες δεκαετίες. Γιατί το πρόβληµα δεν είναι τωρινό είναι διαχρονικό είναι πρόβληµα δεκαετιών. Πήγα λοιπόν τελευταία στη Βρουσλέκα.Πανroύ σκουπίδια. Παντού µικρές χωµατερές. Τα σκουπίδια είναι τόσα πολλά που αποκλείεται να µην τα δει κάποιος ή να µην του δηµιουργήσουν άσχηµη εντύπωση. Για ποιο εξωραϊστικό έργο  µιλάµε. Ακόµα και ο ηλεκτρολόγος που σύνδεσε τα φώτα παράτησε ό,τι καλώδια, σωλήνες, σύρµατα και άλλα υλικά που του περίσσεψαν επιτόπου, ούτε αυτά δεν µπόρεσε να µαζέψει.

Τα σκουπίδια στα Θεοδώριανα είναι παντού. Άνθρωποι φεύγοντας σταµατάνε και πετάνε σκουπίδια στο δάσος. Χωµατερές στο Στρογγύλισμα στο δρόµο για τη Βρουσλέκα, κάτω από την πλατεία, στον Αη Νικόλα, σε όλες σχεδόν τις στάνες. Και την περίοδο του χειµώνα που δεν υπάρχει πράσινο βγαίνουν στην επιφάνεια και µας τονίζουν την ασέβεια προς το χωριό µας.

Και µιας και πλησιάζουν εκλογές ρωτήστε τους υποψηφίους που σκοπεύετε να ψηφίσετε, τι άποψη έχουν για το θέµα αυτό και γενικά για το περιβάλλον, τη λαθροθηρία, για τη χρήση τωνδηµόσιων χώρων όπως η πλατεία και για τόσες άλλες παρανομίες που όλοι βλέπουμε αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.

Γιατί όλοι αυτοί που ζητάνε την ψήφο µας έχουν ακέραια την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. 

    

Εκτύπωση

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο δρόμος Αθαμάνιο Θεοδώριανα.

on .

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η δημοπράτηση του δρόμου Αθαμάνιο Θεοδώριανα, πού ήδη είχε πραγματοποιηθεί, και ο σχετικός φάκελος της αναδόχου κατασκευατικής εταιρείας, από την Τετάρτη 10 Απριλίου βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται σύντομα η έγκρισή του και η εγκατάσταση του εργολάβου. 

Το έργο προϋπλογισμού 8.849.000 ευρώ σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης δημοπράτησης, αφορά στη βελτίωση και την άρση επικινδυνότητας της οδικής σύνδεσης που περιλαμβάνει την παράκαμψη Αθαμανίου και το οδικό τμήμα που συνδέει τον οικισμό Αθαμανίου με τον οικισμό των Θεοδωριάνων μήκους 14,8 χιλιομέτρων. Το οδικό δίκτυο δηλαδή, που εξυπηρετεί την τοπική κυκλοφορία και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και προπαντός, των κοινοτήτων που θα συνδέει.

Σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή του έργου τα προς κατασκευή έργα συνίστανται στα παρακάτω:

 Κατασκευή του ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της παράκαμψης Αθαμανίου με την Εθνική Οδό ΄Αρτας -Τρικάλων

 Ολοκλήρωση της παράκαμψης Αθαμανίου 2,8 χιλιομέτρων

 Αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στο τμήμα της παράκαμψης Αθαμανίου

 Βελτίωση και αποκατάσταση αστοχιών του οδικού τμήματος Αθαμανίου –Θεοδωριάνων μήκους 12 χιλιομέτρων

 Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, έχει αναλάβει  πέραν της χρηματοδότησης και τη διαχείριση των διαδικασιών της εκτέλεσης του έργου.

 Δη.Στε.