Άρθρα

Εκτύπωση

Σκουπίδια...

on .

FB IMG 1555327320273

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ;

( Η μισή απάντηση στην τελευταία παράγραφο. Για την άλλη μισή ας ψάξει ο καθένας μέσα του).

Του Παναγιώτη Βεντίστα

 Δανείζοµαι  µία πρόσφατη φωτογραφία από ανάρτηση του Προέδρου της κοινότητας Δηµήτρη Σφώρου από την φωτοδότηση του µονοπατιού για τη Βρουσλέκα, για να αναδείξω ένα θέµα που δυστυχώς µονίµως παραβλέπουν όσοι ασχολούνται µε το χωριό. Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άσχηµη, η αποκρουστική. Το θέµα είναι τα διάσπαρτα σκουπίδια σε όλη την περιοχή.

Δεν αναφέροµαι στα σκουπίδια που πετάµε στους κάδους (άλλη πληγή και αυτή) και για τα οποία υπεύθυνος είναι ο δήµος.  Αναφέροµαι στα σκουπίδια που είναι πεταµένα παντού,σε ρέµατα, στα ποτάµια, στα δάση, σε περιοχές γύρω από το χωριό, σε περιοχές µέσα στο χωριό, µικρές και µεγάλες χωµατερές που είναι γνωστές σε όλους µας. 

Επειδή είναι και προεκλογική περίοδος, να διευκρινίσω ότι δεν µιλάω από πολιτική θέση. Όσο υπεύθυνος είναι  ο τωρινός πρόεδρος άλλο τόσο υπεύθυνοι είναι και οι προηγούµενοι πρόεδροι και όσοι συµµετείχαν στη διoίκηση  τις  προηγούµενες δεκαετίες. Γιατί το πρόβληµα δεν είναι τωρινό είναι διαχρονικό είναι πρόβληµα δεκαετιών. Πήγα λοιπόν τελευταία στη Βρουσλέκα.Πανroύ σκουπίδια. Παντού µικρές χωµατερές. Τα σκουπίδια είναι τόσα πολλά που αποκλείεται να µην τα δει κάποιος ή να µην του δηµιουργήσουν άσχηµη εντύπωση. Για ποιο εξωραϊστικό έργο  µιλάµε. Ακόµα και ο ηλεκτρολόγος που σύνδεσε τα φώτα παράτησε ό,τι καλώδια, σωλήνες, σύρµατα και άλλα υλικά που του περίσσεψαν επιτόπου, ούτε αυτά δεν µπόρεσε να µαζέψει.

Τα σκουπίδια στα Θεοδώριανα είναι παντού. Άνθρωποι φεύγοντας σταµατάνε και πετάνε σκουπίδια στο δάσος. Χωµατερές στο Στρογγύλισμα στο δρόµο για τη Βρουσλέκα, κάτω από την πλατεία, στον Αη Νικόλα, σε όλες σχεδόν τις στάνες. Και την περίοδο του χειµώνα που δεν υπάρχει πράσινο βγαίνουν στην επιφάνεια και µας τονίζουν την ασέβεια προς το χωριό µας.

Και µιας και πλησιάζουν εκλογές ρωτήστε τους υποψηφίους που σκοπεύετε να ψηφίσετε, τι άποψη έχουν για το θέµα αυτό και γενικά για το περιβάλλον, τη λαθροθηρία, για τη χρήση τωνδηµόσιων χώρων όπως η πλατεία και για τόσες άλλες παρανομίες που όλοι βλέπουμε αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.

Γιατί όλοι αυτοί που ζητάνε την ψήφο µας έχουν ακέραια την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. 

    

Εκτύπωση

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο δρόμος Αθαμάνιο Θεοδώριανα.

on .

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η δημοπράτηση του δρόμου Αθαμάνιο Θεοδώριανα, πού ήδη είχε πραγματοποιηθεί, και ο σχετικός φάκελος της αναδόχου κατασκευατικής εταιρείας, από την Τετάρτη 10 Απριλίου βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται σύντομα η έγκρισή του και η εγκατάσταση του εργολάβου. 

Το έργο προϋπλογισμού 8.849.000 ευρώ σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης δημοπράτησης, αφορά στη βελτίωση και την άρση επικινδυνότητας της οδικής σύνδεσης που περιλαμβάνει την παράκαμψη Αθαμανίου και το οδικό τμήμα που συνδέει τον οικισμό Αθαμανίου με τον οικισμό των Θεοδωριάνων μήκους 14,8 χιλιομέτρων. Το οδικό δίκτυο δηλαδή, που εξυπηρετεί την τοπική κυκλοφορία και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και προπαντός, των κοινοτήτων που θα συνδέει.

Σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή του έργου τα προς κατασκευή έργα συνίστανται στα παρακάτω:

 Κατασκευή του ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της παράκαμψης Αθαμανίου με την Εθνική Οδό ΄Αρτας -Τρικάλων

 Ολοκλήρωση της παράκαμψης Αθαμανίου 2,8 χιλιομέτρων

 Αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στο τμήμα της παράκαμψης Αθαμανίου

 Βελτίωση και αποκατάσταση αστοχιών του οδικού τμήματος Αθαμανίου –Θεοδωριάνων μήκους 12 χιλιομέτρων

 Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, έχει αναλάβει  πέραν της χρηματοδότησης και τη διαχείριση των διαδικασιών της εκτέλεσης του έργου.

 Δη.Στε.

   
Εκτύπωση

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»

on .

 
 
Το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας καλούν στην πρώτη δημόσια προβολή της νέας ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου:
 
«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»,
την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 12 μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Ιερά οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό: Κεραμεικός
 
Εκτύπωση

Φωτογραφικό "workshop" στα Θεοδώριανα και στα Τζουμέρκα.

on .

Το διήμερο φωτογραφικό Workshop έχει ως στόχο την φωτογράφιση στην ευρύτερη περιοχή των Θεοδωριάνων και της κοιλάδας του Αχελώου φτάνοντας έως και την ράχη Περδικόβρυση στα 1.500m υψόμετρο. Τα Θεοδώριανα βρίσκονται χτισμένα στην καρδιά της βαθιάς κοιλάδας στην νοτιοανατολική απόληξη της οροσειράς των Τζουμέρκων.

Εκτύπωση

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στα Θεοδώριανα.

on .

25-3-2019-6

φωτογραφία: Βασίλης Μητρογιάννης

Θεοδώριανα 25 Μάρτη 2019. Με μια λιτή τελετή χωρίς φτιασιδωμένους και μακρόσυρτους πανηγυρικούς, με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, με δυο δάφνινα στεφάνια και τον εθνικό ύμνο από τους λιγοστούς κατοίκους στην πλατεία του χωριού, τίμησαν τα Θεοδώριανα τους ήρωες του '21.  

Το παρακάτω απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του  στρατηγού Μακρυγιάννη, που πήρε το βάπτισμα του πυρός στα Θεοδώριανα στις 4 Αυγούστου 1821 στη μάχη του "Σταυρού", όταν 350 Έλληνες σταμάτησαν πολεμώντας δυο μερόνυχτα ένα ασκέρι  πέντε χιλιάδων Τούρκων, σώζωντας την επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόνησο, πάντα επίκαιρο και διδακτικό.

«Εκεί οπούφκιαχνα τις θέσες εις τους Μύλους (Κοντά στο Ναύπλιο) ήρθε ο Ντερνυς (Derigny Anri Gautier, Γάλλος ναύαρχος) να με ιδή. Μου λέγει. ‘Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες. Τι πόλεμον θα κάνετε με τον Μπραϊμη αυτού;’ – Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσεις κι’ εμείς, όμως είναι δυνατός ο θεός όπου μας προστατεύει. Και θα δείξωμεν την τύχη μας σ’ αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριόμαστε μ’ ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν".

 Δη.Στε.