Άρθρα

Εκτύπωση

Γιορτή γυναίκας...

on .

Γιορτή γυναίκας σήμερα. Ας τις γιορτάσουμε λοιπόν όπως πράγματι το αξίζουν.

gynaika3

 

gynaika1 gynaika2 gynaika4 gynaika5

Φωτογραφίες: Δημήτρης Στεργιούλης

  

Εκτύπωση

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο.

on .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του www.ktimatologio.gr παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο για τους Δήμους της Άρτας, μεταξύ αυτών και του δικού μας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων μέχρι τις 24 Απριλίου του 2019.

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν οι δημότες να δηλώσουν έγκαιρα τα ακίνητά τους ακόμα και μετά από αυτή την παράταση, καθώς στα γραφεία κτηματογράφησης, στα Πρωτοδικεία και στα συμβολαιογραφεία σχηματίζονται καθημερινά τεράστιες ουρές, με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών.

Σχετικά με το δικό μας Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων λειτουργούν δύο γραφεία κτηματογράφησης:

1. Γραφείο Κτηματογράφησης: ΑΡΤΑ (ΚΕΝΤΡΙΚΟ)
 
Διεύθυνση: ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ 31, ΤΚ 47131 ΑΡΤΑ
 
Τηλέφωνο: 2681075914, 2681077566, 6972020479
 
Ημέρες / Ωρες λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00 – 16:00 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 20:00 
 
2. Γραφείο Κτηματογράφησης στο ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
 
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δευτέρα και Πέμπτη 8:00π.μ. - 16:00μ.μ.
 
ΤΗΛ 2685360219
 
Σημειώνεται ότι οι Ηπειρώτες που ζουν στην Αθήνα μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο  γραφείο κτηματογράφησης που λειτουργεί ήδη στην Αθήνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137) και εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιόνιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Κρήτης.
  
 Επίσης για τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία οι δηλώσεις μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά μέσα από το www.ktimatologio.gr
 
 
Εκτύπωση

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

on .

 

Χρειάστηκε να αλλάξω αρκετούς τόπους παραμονής πάνω στα βουνά μας ώσπου να ρθει η μέρα που οι συνθήκες θα μου επέτρεπαν να στήσω το ''καλύβι'' μου κάπου..

Τα Τζουμέρκα είναι τόπος λατρείας για μένα και από όσο γνωρίζω το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους φυσιολάτρες, ορειβάτες και μη. 

Αγαπώ και θαυμάζω με το ίδιο πάθος σχεδόν όλα τα βουνά της χώρας μου ιδιαιτέρως αυτά που έχουν παραμείνει για την ώρα ανέγγιχτα..

Τα ελατοδάση, οι καταρράκτες και τα φουσκωμένα ρέματα ήταν πάντα η μεγάλη μου αδυναμία! Είναι στοιχεία της φύσης που τα απολαμβάνεις στην απλή καθημερινότητα όταν κατοικείς στο βουνό.

Σου διδάσκουν την ζωή μέσα από κάθε εικόνα και στιγμή που καταφέρνεις να απορροφήσεις, μέσα από κάθε προσπάθεια που ολοκληρώνεις ή αποτυγχάνεις εκεί έξω και σε φέρνουν σε άμεση επαφή με μια ξεχωριστή πρόκληση, ''να αναγνωρίσεις και να διαχειριστείς αρχέγονα ένστικτα''.

Ο χρόνος πέρασε και ακόμη τρέχει, μα έφερε καρπούς. Καρπούς που έσπειρα κάποτε.. Το μότο που μου κρατούσε το ηθικό στη θέση του τα τελευταία χρόνια ήταν και είναι ''να κοιτάζω πίσω, πως το κάναν οι παλιοί για να πάω μπροστά'' (εδώ χωρά μεγάλη κουβέντα).

Περίμενα λοιπόν με πίστη και υπομονή να καρπίσουν οι κόποι μου, άλλωστε δεν ζήτησα ποτέ μου τίποτα παραπάνω από ένα μικρό σπιτάκι στο βουνό για μένα και τους αγαπημένους μου.

Ως άλλος αλχημιστής, το σύμπαν συνωμότησε υπέρ μου και μια νέα αλλά δουλεμένη ενότητα της διαδρομής μου σ αυτή τη ζωή ξεκινά.. Ο ενθουσιασμός της προσμονής μου δεν κρύβεται άλλωστε..
Τα Θεοδώριανα δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος..Είναι ένας πραγματικός παράδεισος!! Μια τόσο καλά κατεργασμένη γεωλογικά τοποθεσία με φυσικούς πόρους και ιστορία που δύσκολα μπορείς να εξαντλήσεις σαν μονάδα μόνο σε μια ζωή!

Νιώθω πραγματικά ευγνωμοσύνη που το σπίτι μου και η δουλειά μου θα είναι πλέον σ αυτό τον υπέροχο και παρθένο τόπο, ανάμεσα στις ψηλές κορφές, στο κέντρο μιας έντονα διαβρωμένης κοιλάδας με τα αστείρευτα νερά να τρέχουν από παντού!

Ακόμη πιο ευγνώμων όμως νιώθω για την διάθεση της κοινωνίας του χωριού και ιδιαιτέρως κάποιωv ανθρώπων που αγαπούν, αναδεικνύουν και προστατεύουν τον τόπο προάγοντας κάποιες αξίες.. 

Είναι σημαντικό πλέον για μένα και την οικογένεια μου να βρισκόμαστε ανάμεσα σε μια τέτοια μικρή αλλά εξελίξιμη κοινωνία ανθρώπων, χαμένη μεν μέσα στα βουνά, αλλά και σχετικά αυτοδύναμοι σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην καρδιά της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου. Εδώ οι άνθρωποι ήδη φροντίζουν τα μονοπάτια τους και μιλάμε περίπου την ίδια γλώσσα. Οι ''Ορεινοί'' όπως ονομάζεται ο σύλλογος τους γνωρίζουν ήδη τον εθελοντισμό μέσα από δικές τους ιδιωτικές πρωτοβουλίες και δεν βαριούνται να πιάσουν τα εργαλεία στα χέρια προκειμένου να φέρουν μια αλλαγή.. τι χαρά;; 
δείτε το παρακάτω λινκ:https://www.theodoriana.com/index.php…

Θα είμαι φυσικά στο πλευρό τους είτε σαν μονάδα, είτε σαν επιχείρηση ώστε να φέρουμε μαζί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.

Γνωρίζω καλά πως λόγω δουλειάς, φιλοσοφίας και ιδιοσυγκρασίας θα ταξιδεύω στα βουνά της χώρας και θα λείπω καιρό για όσα χρόνια βαστούν γερά τα πόδια μου τουλάχιστον. 

Όμως θα γυρίζω πάντα εδώ ''στο καλύβι'' γεμάτος πληροφορίες και χαρά να βάζω κάθε φορά κι από ένα κομμάτι στο παζλ που συνθέτω χρόνια στην άκρη του μυαλού μου.

Η διαδρομή μου σ΄αυτό το βουνό συνεχίζεται κυνηγώντας πιστά όνειρα και αξίες, ζώντας συνεχώς ανατροπές και εκπλήξεις..Τι νόημα θα είχε να ναι αλλιώς..

Αποστόλης Τσιμπανάκος

Καλώς  μας όρισες Αποστόλη !!! 

Εκτύπωση

“Pindus Trail”. Το όραμα πραγματικότητα.

on .

Tο “Pindus Trail είναι το σχέδιο για μια πεζοπορική διαδρομή με μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα που θα διασχίζει τη ορεινή ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε όλο το μήκος της, από τις Πρέσπες μέχρι του Δελφούς. Θα αξιοποιήσει υφιστάμενα δίκτυα μονοπατιών ή μεμονωμένα μονοπάτια αλλά και θα ανοίξει ξανά, κλεισμένα και ξεχασμένα στο χρόνο. 
 
Αποβλέπει, μέσα από τη δημιουργία αυτού του μεγάλου μονοπατιού, στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας και του πολιτισμού των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς, που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο. 
 
Μια μεγάλη ιδέα που χωράει όλους όσοι πιστεύουν στις αξίες που κληρονομήσαμε ως λαός και οφείλουμε να διασώσουμε μέσα από νέες προτάσεις στους απαιτητικούς καιρούς μας ,πλέον παίρνει σάρκα και οστά. 
 
Η ομάδα που ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, πλαισιωμένη πλέον και με νέους συνεργάτες (δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, τοπογράφους, διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων),  με κοινό στοιχείο την αγάπη για το βουνό και στόχο την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, απέκτησε και νομική υπόσταση μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) TERRA Pindus .
 
 Σκοπός της είναι να παραδοθεί μια καλοσχεδιασμένη πεζοπορική γραμμή διασχίσεων σε εύλογο χρόνο εντάσσοντας την χώρας μας στους παγκόσμιους πεζοπορικούς προορισμούς. 
 
Να κάνει γνωστή την άγνωστη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί. Βουνά, δάση, χαράδρες, ποτάμια, μονοπάτια αλλά και άνθρωποι, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς στα μικρά χωριά τους και περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν φιλοξενία. 
 
Απώτερος στόχος της λειτουργίας του ενιαίου μονοπατιού είναι να αναβαθμίσει το πεζοπορικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον του κοινού, αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο και τα μνημεία του κάθε τόπου προκαλώντας την ήπια και επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά απομονωμένα χωριά. Ευεργετώντας ταυτόχρονα τις τοπικές επιχειρήσεις συνεπώς και τις ζωές των λιγοστών κατοίκων που απόμειναν διάσπαρτοι στην οροσειρά της Πίνδου και ελπίζοντας στη διάσωση της υπαίθριας κουλτούρας, των εθίμων και των παραδόσεων που γέννησε τούτη η σκληρή αλλά συνάμα πανέμορφη ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας! 
 
Mέλη της ομάδας του “Pindus Trail” επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες και  φιλοξενήθηκαν στα Θεοδώριανα. Σκοπός τους να δούνε και να χαρτογραφήσουν μέρος του μονοπατιού που θα περνάει από τα Θεοδώριανα. 
 
Απ’ τη μεριά μας σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και σαν Θεοδωριανίτες, που πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας, και χρόνια τώρα παλεύουμε για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του χωριού μας, αλλά και την ανάδειξή του με τη διάνοιξη , χαρτογράφηση και προβολή μονοπατιών  του χωριού μας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.  
 
Δημήτρης Στεργιούλης
 
Εκτύπωση

"Μια ζωή" Ντοκυμαντέρ του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

on .

 
Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του συγχωριανού μας Ντίνου Γιώτη και σε  αφήγηση Γιάννη Φέρτη, παραγωγή KFILMS, ξεκινάει το ταξίδι του από το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμά του (1-10 Μαρτίου 2019).
 
Στο ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η ζωή ενός παιδιού παράλληλα με τον πλου ενός μικρού ξύλινου καραβιού: από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές του στη θάλασσα, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.
  
Ταυτόχρονα δεκαέξι σπουδαίοι ΄Ελληνες, στο μεταίχμιο της ζωής τους, μιλούν για την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισαν και αφήνουν ως αποφθεγματική παρακαταθήκη στις μέλλουσες γενιές.
 
Τα εξωτερικά γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στην 'Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα: στα Τζουμέρκα, τη Βωβούσα, το Σούλι, την Κόπραινα, τον Άραχθο, τον Καλαμά, τον Αχέροντα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο.
Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον Πέμπτη 7 Μαρτίου 20:00 1η προβολή

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Σάββατο 9 Μαρτίου 13:00 2η προβολή

 
 
 Καλοτάξιδο....
 
Για να δείτε το trailer του ντοκυμαντέρ κλικ στη φωτογραφγία ή ΕΔΩ
Για περισσότερες λεπτομέρειες και ενημέρωση ΕΔΩ