Άρθρα

Εκτύπωση

Κεντρικά Τζουμέρκα: "Μια ελπίδα γεννιέται"

on .

 
Δυναμικά ξεκίνησε και το 2019 το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. «Μια ελπίδα γεννιέται!» για τη μείωση της υπογεννητικότητας, μέσω του οποίου  η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. «υιοθετεί», για 4 χρόνια, 86 απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, στην Άρτα, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια.
 
Δεύτερος σταθμός του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis,ήταν ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.
 
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Δήμου στο Βουργαρέλι, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα, στο πλαίσιο ανοικτής εκδήλωσης.
 
Το παρών έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού, κα Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, στελέχη της ΓΙΩΤΗΣκαι της HOPEgenesis, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και πολλοί ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα.
 
Μέσω του Προγράμματος η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. έχει «υιοθετήσει» τα 22 χωριά (τοπικές κοινότητες) του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Ανεμορράχη, Δίστρατο, Κάτω Αθαμάνιο, Κάτω Καλεντίνη, Κάψαλα, Κεντρικό, Κυψέλη, Μεσούντα, Παλαιοκάτουνο, Τετράκωμο, Άγναντα, Γραικικό, Καταρράκτης, Κουκούλια, Κτιστάδες, Λεπιανά, Μικροσπηλιά, Ράμια, Θεοδώριανα και Μελλισουργοί.
 
Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., με τη συνεργασία της HOPEgenesis, θα σταθεί δίπλα στις γυναίκες-κατοίκους των χωριών που έχει υιοθετήσει, και οι οποίες επιθυμούν να γίνουν μητέρες.
 
Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με μοναδικό κριτήριο να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αναλαμβάνει να καλύψει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα «υιοθετημένα» χωριά, για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
 
Εκτύπωση

O ετήσιος χορός της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.

on .

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και ώρα 12.30 στο κέντρο ΑΓΡΙΜΙΑ θα πραγματοποιηθεί ο χορός και η κοπή της πίτας  της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.

Θα μας διασκεδάσουν οι μουσικοί Νεκτάριος Κοκωνης, Πάνος Πλαστήρας και Κώστας Κάκκος στα κλαρίνα και οι τραγουδιστές Φιλιώ Πυργάκη, Χαρά Βέρα, Μαρίνα Λαζαράκη, Γιάννης Σιέτος και άλλοι.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση να γίνει κράτηση τραπεζιών στα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας.

Εκτύπωση

Μένω ή φεύγω....

on .

DSC09940

Μένω ή φεύγω;

Είναι δυο λέξεις οι οποίες τριγυρίζουν στο μυαλό μας εδώ και 11 χρόνια που περνάμε τις ημέρες των γιορτών Χριστούγεννα – Θεοφάνεια στα Θεοδώριανα.

Είναι μια περίοδος δύσκολη από όλες τις πλευρές για όλους αυτούς που μένουν εκεί. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες και η αντιμετώπισή τους θέλει θάρρος και θράσος αλλά και την ανάλογη βοήθεια από τους υπευθύνους.

Ημέρες γιορτής που το Ευαγγέλιο των Χριστουγέννων ασπάσθηκαν 11 άτομα, Πρωτοχρονιά που στο χωριό υπήρχαν 9 άτομα και βράδυ Θεοφανείων που υπάρχουν δύο ή τρείς ψυχές.

Από την καλοκαιρία των ημερών το χωριό αποκλείστηκε σε μια νύχτα (2/1/2019) με 40 πόντους χιόνι. Ευτυχώς πρόλαβαν να φύγουν οι φιλοξενούμενοί μας! Εμείς θα το αντιμετωπίσουμε. Έλα όμως που οι εδαφολογικές υψομετρικές μας προσγείωσαν ανώμαλα.

Ευτυχώς για εμάς ο τοπικός πρόεδρος Δημήτρης Σφώρος ήταν εκεί με το JCB της πρώην κοινότητας και μας άνοιξε τον δρόμο για την πλατεία δύο φορές μέσα σε δύο μέρες για να μπορέσουμε να φύγουμε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα χρόνια. Το ξανάκανε πάλι και ας μην ήταν πρόεδρος.

"Χωρίς εσάς δεν φεύγω"μας είπε και δένοντας το τρέιλερ στο JCB μας άνοιξε τον δρόμο μέχρι την Αγία Κυριακή για να φύγουμε με ασφάλεια (5/1/2019).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιδήμαρχο  Παναγιώτη Τζαλοκώστα ο οποίος μας εφοδίασε με αλάτι την ημέρα των Χριστουγέννων για την επικείμενη κακοκαιρία καθώς και τον τοπικό πρόεδρο Κο Δημήτρη Σφώρο που ήταν κοντά μας αυτές τις στιγμές.

Η επιμονή μας να περνάμε αυτές τις γιορτές στο χωριό είναι για να του δίνουμε ζωή όπως δεν κάνουν πολλοί συγχωριανοί που μπορούν.

Εμείς θα είμαστε κάθε χρόνο εκεί και θα σας περιμένουμε.

 

DSC09930 DSC09931 DSC09932

 

Ελπίδα Γιώτη

Χρήστος Μπαλτζώης 

Εκτύπωση

Εκτός λειτουργίας ο μετεωρολογικός σταθμός στα Θεοδώριανα.

on .

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης (9-10) ο μετεωρολογικός σταθμός στο χωριό ύστερα από μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κάμερα που δίνει ζωντανή εικόνα από το χωριό λειτουργεί κανονικά, αλλά λόγω του προβλήματος δεν μπορεί να την ανεβάσει ο μετεωρολογικός σταθμός στον οποίο είναι ενσωματωμένη. 

Έγινε χτες μια προσπάθεια επανεκκίνησης του σταθμού, αλλά χωρίς επιτυχία. Μόλις κοπάσει η κακοκαιρία, η οποία συνεχίζεται,  θα δούμε που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα για να διορθωθεί. 

Δημήτρης Στεργιούλης

Εκτύπωση

Θεοδώριανα: "οι Άλπεις των Τζουμέρκων"

on .

18

Θεοδώριανα: 4 Γενάρη 2019.

Το χιόνι στην πλατεία του χωριού έφτασε τα σαράντα εκατοστά. Ωστόσο μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου, του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού "Πηγές Κωστηλάτας" και οι τοπικοί μας εκπρόσωποι στο Δήμο κάνουν μεγάλες προσπάθειες και μέχρι τώρα κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς ακόμα και τους βασικούς μέσα στο χωριό. Ο μεγάλος "εχθρός" βέβαια είναι ο ισχυρός παγετός και εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς και κυρίως να αποφεύγουν τις μετακινήσεις μετά τη δύση του ήλιου.

Για τα Θεοδώριανα τα χιόνια είναι ευχή, άλλωστε αυτά είναι που κάνουν το χωριό μας πανέμορφο και μοναδικό, το χωριό με τα περισσότερα νερά στην Ελλάδα. Και ελπίζουμε να προχωρήσει επιτέλους και η δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο "Σταυρό". 

Σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μαζί με τις ευχές μας για καλύτερες μέρες τους αφιερώνουμε και τις παρακάτω φωτογραφίες από το χωριό.

Εκφράζοντας όμως και το παράπονο ότι το χωριό μάς θέλει όλο το χρόνο, όχι μόνο για δυο μέρες το διπλοκάγγελο. Το καταλαβαίνουμε  υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αν αγαπάμε κάτι πολύ πρέπει να κάνουμε και κάποιες θυσίες. Δεν είναι  κάτι τρομερό να ανέβει μια παρέα συγχωριανών έστω κια μια βόλτα το χειμώνα στο χωριό . Αντιθέτως είναι μια καταπληκτική εμπειρία. 

Δημ. Στε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ