Άρθρα

Εκτύπωση

Η εκπομπή "Σκάι γυρίσματα" στα Θεοδώριανα

on .

Τα Θεοδώριανα επισκέφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ "Σκάι Γυρίσματα". Η εκπομπή προβλήθηκε τη Δευτέρα στις 16 Νοεμβρίου.

nboveber_10.jpg

Για να δείτε την εκπομπή κλικ στην εικόνα ή ΕΔΩ

 

 

Εκτύπωση

Καιρός ήτανε...

on .

"Ένα καινούγιο πέτρινο μνημείο έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού μας αντικαθιστώντας το παλιό μαρμάρινο. Με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου  ξεκίνησε την πορεία του στο χρόνο, δαφνοστεφανωμένο, έτοιμο να διαφυλάξει  "αιώνια τη μνήμη τους" στις επόμενες γεννιές . Όσο για το αισθητικό κομμάτι  ...έιναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση.   

 Sample Image

Εκτύπωση

Τα πρώτα χιόνια..

on .

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα βουνά μας. Η ασθενής χιονόπτωση το βράδυ της Τρίτης, έφτανε ν' ασπρίσει τα βουνά μας απ' τα 1.500μ και πάνω. Το πρωινό της Τετάρτης, 4 Νοέμβρη, τα βρήκε ανταριασμένα και λευκά. Τα λιγοστά κοπάδια που είχαν απομείνει, φορτώθηκαν κι αυτά για τα χειμαδιά. Ο χειμώνας στα Θεοδώριανα έφτασε .

 Sample Image

φωτό: Αθανασία Έξαρχου

Εκτύπωση

H δική μας απάντηση.

on .

      Μετά τις εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση του Φορέα Διαχέιρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και τις απαντήσεις του πρώην υφυπουργού κ. Καλογιάννη καθώς και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), σε προηγούμενο κοινό Δελτίο Τύπου(22-10-09) των τριών συλλόγων μας (Προστασίας Αράχθου, Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς Ματσουκίου), αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με ένα νέο Δελτίο Τύπου, αντικρούοντας με επιχειρήματα τα όσα αναφέρονταν στις παραπάνω απαντήσεις και βέβαια εμμένοντας στην άποψή μας, ότι όσα αναφέρουμε πρέπει ν'αξιολογηθούν και να διορθωθούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

                                                                                    Ιωάννινα, 30-10-2009

Δελτίο Τύπου 

 του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί» και του Συλλόγου Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου

 ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Απάντηση στo πρόσφατο σχετικό Δελτίο Τύπου του πρώην Υφ. Σ. Καλογιάννη και στο Δελτίο Τύπου της ΙΛΕΤ.      

       Το από 22/10/2009 Δελτίο τύπου των 3 συλλόγων μας για την σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων προκάλεσε ιδιαίτερα επιθετικές απαντήσεις - κυρίως σε βάρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου - τόσο του πρώην Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη ο οποίος δεν απάντησε στο κύριο θέμα του Δελτίου Τύπου, όσο και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ). Επί των απαντήσεων έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :

1.      Για τη χρηματοδότηση και λειτουργία των φορέων διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, στην οποία αναφέρεται ο κ. Καλογιάννης, αντί να χρησιμοποιήσουμε πρόσφατα παραδείγματα από τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στη γειτονιά μας (εργαζόμενοι απλήρωτοι για μεγάλη περίοδο στο Εθν. Πάρκου Β. Πίνδου, παραιτήσεις Προέδρου και μελών του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού), παραθέτουμε την σχετικά πρόσφατη διαπίστωση του Πανελληνίου Δικτύου Περιβαλλ. Οργανώσεων «… Ο θεσμός των Φορέων Διαχείρισης, θετικός κατ’ αρχήν, πάσχει όχι μόνο από την έλλειψη ειδικής νομοθεσίας αλλά και από την υποχρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, την έλλειψη αρμοδιοτήτων, μέσων και προσωπικού, ιδίως φυλάκων με δικαιώματα ανακριτικού υπαλλήλου … Η απορροφητικότητα των περιβαλλοντικών κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης είναι από τις χαμηλότερες …» (Απόφαση 20ου Συνεδρίου ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Σέρρες 24-26/10/2008).

2.      Τη θεσμοθέτηση καθεστώτος προστασίας στην περιοχή των Τζουμέρκων ζήτησε ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου από την ίδρυσή του το 1997, πολύ πριν εκδηλωθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κ. Καλογιάννη. Φυσικά, ο κ. Καλογιάννης πιστώνεται με την προώθηση του θέματος, χρεώνεται όμως με διαδοχικές υπαναχωρήσεις τόσο στα όρια των ζωνών προστασίας όσο και στις ρυθμίσεις για το περιεχόμενό τους γεγονός που προέβαλαν και άσκησαν κριτική και οι τρείς Περιβαλλοντικοί Σύλλογοί μας.

3.      Αυτές τις υπαναχωρήσεις οι τρείς σύλλογοί μας, δεν σταμάτησαν να κριτικάρουν δημόσια, παράλληλα φυσικά με την συμμετοχή στη διαβούλευση και τη στήριξη της πρωτοβουλίας, γεγονός που εξηγεί την επίμονη προσπάθεια να αποκλειστεί πάση θυσία η ενοχλητική φωνή τους. Στο προκαταρκτικό στάδιο της στελέχωσης του Φορέα ως λύση επιλέχθηκε η πρόσκληση από το Υπουργείο σε οργανώσεις προστασίας φώκιας και άλλες οργανώσεις χωρίς τοπική αναφορά, στο τελικό προκρίθηκε η επιλογή εκπροσώπου της ΙΛΕΤ, το έργο της οποίας μπορεί να είναι αξιόλογο σε άλλους τομείς αλλά, όπως φανερώνει ο τίτλος της, οι σκοποί της, αλλά και το δελτίο τύπου της, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιβαλλοντική οργάνωση. Το άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Πάρκου Τζουμέρκων, ΦΕΚ49/Α/ 409/12-2-2009 άρθρο 5 παρ. ιι, είναι σαφές. Προβλέπει  ρητά «…Έναν εκπρόσωπο μη κυβερνητικής οργάνωσης (Μ.Κ.Ο) με τον αναπληρωτή του, που το καταστατικό της αναφέρει μεταξύ των σκοπών της την προστασία του περιβάλλοντος και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μετά από πρόταση δύο τουλάχιστον Μ.Κ.Ο με δράση στην περιοχή…» Ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όφειλε να αποδεχθεί την πρόταση μας.

4.      Η πρόταση των τριών ενεργών περιβαλλοντικών οργανώσεων των νομών Ιωαννίνων και Άρτας στην περιοχή, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, δεν έγινε με λογικές «ιδιοκτησίας» της προστασίας του περιβάλλοντος ούτε και επιβράβευσης των αγώνων μας αλλά ως δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον. Δεν θεωρούμε τη συμμετοχή των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του Φορέα αυτοσκοπό αλλά εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών. 

5.      Με το κριτήριο αυτό διερωτώμαστε, πώς είναι δυνατό η σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα να ανακοινώνεται στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων στις 2/10 (δύο ημέρες πρίν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) και το Δ.Σ. να φέρεται πως έχει συνεδριάσει και έχει αποστείλει έγγραφο αναφορικά με τους κανονισμούς του Φορέα στο ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη στις 24/9; Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 8 του ν. 2742/1999 ο Φορέας καταρτίζει τους κανονισμούς λειτουργίας του, και τους υποβάλει για έγκριση στο ΠΕΧΩΔΕ. Πότε πρόλαβε να τους καταρτίσει μέσα σε 8 ημέρες από τον ορισμό του (16/9), και τι είδους συμμετοχή είχε ο «εκπρόσωπος» των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΔΣ σε αυτή την διαδικασία; Ο πρώην Υφυπουργός υπέγραψε τους 4 κανονισμούς λειτουργίας του Φορέα μία ημέρα αργότερα. Πότε πρόλαβε να τους ελέγξει; Ελπίζουμε τουλάχιστον οι 22 θέσεις εργασίας, τις οποίες προβλέπει ο Κανονισμός λειτουργίας των Υπηρεσιών και Προσωπικού του Φορέα, να μην έχουν γίνει αντικείμενο προεκλογικών υποσχέσεων και διαπραγματεύσεων.

6.      Οι επιφυλάξεις μας πέρα από την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και πέρα από την μη εκπροσώπηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επεκτείνονται και σε άλλες εκπροσωπήσεις στην σύνθεση του ΔΣ του φορέα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 4α και 4γ του νόμου 2742/1999 το πρόσωπο που ορίζεται ως Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα είναι πρόσωπο «…με επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία στα θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος…». Η μόνη «εμπειρία» του ορισθέντος Προέδρου (Δήμαρχος Αγνάντων), σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που είναι γνωστή, είναι το γεγονός ότι είναι ο μόνος Δήμαρχος της περιοχής που δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο φράγμα του Αγίου Νικολάου που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Πάρκο και στην περιοχή.

7.      Τα παραπάνω μας προβληματίζουν και μας κάνουν να αμφιβάλλουμε, κατά πόσο υπηρετείται ο σκοπός της ανάδειξης, προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής μας. Επιμένουμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.   

Εκτύπωση

Μυστική συνεδρίαση Φορέα!

on .

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση σύστασης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Μετά το κοινό Δελτίο Τύπου των τριών συλλόγων των Τζουμέρκων (Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, Ορεινοί και Σύλλογος Προστασίας Φυσικής και 

 Sample Image
 Από τη μεγάλη διαδήλωση για τον Άραχθο. Αύγουστος 2006

Πολιτιστικής κληρονομιάς Ματσουκίου), άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού κ. Καλογιάννη με την αποστολή απαντητικού Δελτίο Τύπου. Σχετικό Δελτίο Τύπου έστειλε και η ΙΛΕΤ (Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Τζουμέρκων), αν και δεν αναφερόταν πουθενά στο κοινό Δελτίο Τύπου των τριών συλλογων μας.

Χαρακτηριστικό και των δύο Δελτίων  είναι το επιθετικό και ταυτόχρονα απολογητικό ύφος τους. Μια καινούργια εξέλιξη στο θέμα έχει να κάνει με την απόφαση της νέας υπουργού Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη να αναστείλει κάθε δραστηριότητα όλων των Φορέων Διαχείρισης, με σκοπό ίσως την επανασύστασή τους. Σχετικά με το Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT TV, δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις τάσσεται υπέρ της επανασύστασης του Δ.Σ. του Φορέα του Πάρκου Τζουμέρκων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρακάτω σχετικό δημιοσίευμα της εφημερίδας των Ιωαννίνων ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (30-10-2009), που έρχεται να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζαμε στο κοινό μας Δελτίο Τύπου. 

Μυστική συνεδρίαση Φορέα!

 Παρά το πανηγυρικό κλίμα ουδείς φρόντισε να ενημερώσει φορείς και   πολίτες των Τζουμέρκων, ενώ ακόμη η διοίκηση δεν εμφανίστηκε δημόσια και ούτε παρουσίασε τους στόχους της.

           "Kαινοτομίες» πανελληνίως διεκδικεί ο νεοσυσταθείς φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων καθώς και η πρώην ηγεσία  του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που γνωστοποίησε τη σύνθεση του διοικητικού  συμβουλίου. Το… ποδαρικό του φορέα διαχείρισης έγινε προεκλογικά και οι αρμόδιοι απέκρυψαν ακόμη και συνεδριάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν την ανακοίνωση της σύνθεσής του. Μέχρι τώρα η διοίκηση του φορέα διαχείρισης δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε μία ανακοίνωση καίτοι  συνεδρίασε και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λειτουργία και τη διοίκηση του Εθνικού Πάρκου. Ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου  υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά στις 15 Σεπτεμβρίου και μία μέρα αργότερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Ως προσωπικό μυστικό αντιμετώπισε τον ορισμό του διοικητικού   συμβουλίου ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, καθώς τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης τη  γνωστοποίησε στο κοινό της περιοχής στις 2 Οκτωβρίου. Δηλαδή με  καθυστέρηση 16 ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως. Πάντως, στις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε για το  φορέα διαχείρισης από τους τρεις συλλόγους των Τζουμέρκων, που αντιτάχθηκαν στην κατασκευή φράγματος στην περιοχή Άγιος Νικόλαος    του ποταμού Αράχθου, απάντησε την επόμενη μέρα.

            Κρύφτηκαν…                       

 Το πλέον παράδοξο είναι ότι το νεοσύστατο συμβούλιο του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων είχε ήδη συνεδριάσει χωρίς να προηγηθεί καμιά    ανακοίνωση σχετικά με τη σύνθεσή του. Από διάφορες υπουργικές    αποφάσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 9 μέρες πριν   καν ανακοινωθεί η σύνθεσή του. Παράλληλα, η διοίκηση έστειλε έγγραφο   στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και βάσει αυτού εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις   που αφορούν τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης και άλλα μείζονα    λειτουργικά ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής. Μάλιστα, στις 29 Σεπτεμβρίου –τρεις μέρες πριν ακόμη ανακοινώσει τη  σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου- ο Στ. Καλογιάννης υπέγραψε την    κανονιστική απόφαση οικονομικής διαχείρισης του Πάρκου Τζουμέρκων,  την απόφαση που αφορά στη διοίκηση και λειτουργία του φορέα     διαχείρισης και την έγκριση κανονισμού για εκτέλεση έργων και  προμήθειες. Στα παράδοξα περιλαμβάνεται και η έγκριση κανονισμού υπηρεσιών προσωπικού και λειτουργιών, που συνεπάγεται τη δημιουργία  22 θέσεων εργασίας στο φορέα διαχείρισης.     

            Σιωπή προέδρου

 

Εντύπωση προκαλεί η απόλυτη σιωπή του διοικητικού συμβουλίου, μετά   μάλιστα και τις πρόσφατες καταγγελίες. Και βέβαια ο πρόεδρος του   φορέα διαχείρισης και δήμαρχος Αγνάντων, Χρήστος Χασιάκος, θεώρησε   σκόπιμο όχι μόνο να μην ανακοινώσει τη πρώτης συνεδρίαση της 24ης   Σεπτεμβρίου , αλλά ούτε να γνωστοποιήσει καν στο κοινό τις αποφάσεις   που ελήφθησαν. Ακόμη, ερωτήματα προκαλεί και η γενικότερη σιωπή που   ακολουθούν από τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στον προεκλογικό… μυστικό δείπνο του φορέα διαχείρισης, αν και συνηθίζεται η πρώτη  συνεδρίαση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.  Η ιδιοκτησιακή λογική διέπει τις μέχρι ενέργειες όλων των  εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων. Παράλληλα, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μυστικοπάθεια της διοίκησης του Εθνικού Πάρκου  Τζουμέρκων και προσωπικά του προέδρου. Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος   Αγνάντων και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης πλέον ήταν ο μοναδικός αιρετός της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων που είχε ταχθεί υπέρ   της κατασκευής του φράγματος επί του ποταμού Αράχθου, την ώρα που σύσσωμοι οι φορείς και οι σύλλογοι στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας αντιδρούσαν στη «φραγματοποίηση» του Αράχθου. 

  

Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ  

30 Οκτωβρίου 2009