Άρθρα

Εκτύπωση

Στον αέρα οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων

on .

 Sample Image

      Ακόμα δεν έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και ήδη ο θεσμός δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα εκ των έσω, δηλαδή απ’ την ίδια την κυβερνητική πολιτική.   

Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, με την συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, στα πλαίσια σχεδίου για την περικοπή δαπανών στο Δημόσιο Τομέα, αποφάσισε εκτός των άλλων και τη συγχώνευση των 29 φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και Εθνικών Πάρκων σε 13, έναν ανά διοικητική Περιφέρεια.  

 Στην Ήπειρο υπάρχουν τέσσερις Φορείς( Αμβρακικού, Παμβώτιδας, στενών και εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, Βίκου-Αώου) και δύο που είναι υπό σύσταση( Τζουμέρκων και Γράμμου), οι οποίοι αποφασίστηκε να συγχωνευτούν σε έναν Φορέα Διαχείρισης.

Εκτύπωση

Του Αγίου Πνεύματος

on .

Αρκετοί συγχωριανοί συγκεντρώθηκαν στις 8 Ιούνη στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

 Sample Image

Σ' αυτό βοήθησε ο πολύ καλός καιρός, αλλά και οι ευρωεκλογές της προηγούμενης μέρας. 

Μέσα σε ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα,  στην καταπράσινη μικρή αυλή, ταπεινά και κατανυκτικά τελέστηκε η Θεία λειτουργία.

Και του χρόνου...

                                 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκτύπωση

Οι ευρωεκλογές στα Θεοδώριανα

on .

Χωρίς κανένα πρόβλημα, με πολλή μεγάλη αποχή και με το πολιτικό ενδιαφέρον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έγιναν οι ευρωεκλογές της 7ης  Ιούνη στα Θεοδώριανα. Χαρακτηριστικό ότι η αποχή ξεπέρασε το 50%. Αλλά και αυτοί οι συγχωριανοί που ανέβηκαν για να ψηφίσουν, περισσότερο το είδαν σαν εκδρομή και σαν ευκαιρία για μια τριήμερη βόλτα στο πανέμορφο αυτή την εποχή χωριό. Πραγματικά  το καταχάρηκαν. 

Τα επίσημα αναλυτικά  εκλογικά αποτελέσματα είναι :

Περιφέρεια Αρτας / Δήμοι / Κοινότητα ΘεοδωριάνωνΔιαφορές Τμημάτων
 
 Ωρα:ΕνσωμάτωσηΕγγεγραμμένοιΨήφισανΕγκυραΑκυραΛευκά
 7/6 22:472/2 / 100.00 %1,081511 / 47.27 %5061 / 0.20 %4 / 0.78 %
ΚόμμαΑποτελέσματα 2009Αποτελέσματα 2004
 ΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοι
ΠΑ.ΣΟ.Κ41.70 %21133.39 %184
Νέα Δημοκρατία33.60 %17051.54 %284
Κ.Κ.Ε.7.51 %389.98 %55
ΣΥ.ΡΙΖ.Α6.72 %342.36 %13
ΛΑ.Ο.Σ4.74 %240.91 %5
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση - Κυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση)1.78 %9  
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ1.19 %60.36 %2
Οικολόγοι Ελλάδας0.79 %4  
Ενωση Κεντρώων0.40 %20.18 %1
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ0.20 %10.18 %1
Ο.Α.Κ.Κ.Ε. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ0.20 %10.36 %2
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο0.20 %1  
Εργατικό Επαναστικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)0.20 %1  
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή0.20 %1  
Κοινωνία0.20 %1  
Ελληνική Ενότητα0.20 %1  
Κόμμα Νέων0.20 %1  
          
 
Εκτύπωση

Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

on .

    Έχουν περάσει  τριάντα εφτά ολόκληρα χρόνια από το 1972 όταν ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Ιουνίου σαν παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και δυστυχώς φτάσαμε σήμερα  στο σημείο ο πλανήτης μας να εκπέμπει SOS. Με τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την αλόγιστη
 Sample Image

καταστροφή δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων, ο άνθρωπος οδηγεί τον πλανήτη με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Συνεπώς πέρα από την επετειακή  μας ενασχόληση μια φορά το χρόνο με το περιβάλλον και την προστασία του, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για  αποφασιστικές δράσεις και αποφάσεις.

Η υπόθεση προστασία περιβάλλοντος πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Περιθώρια εφησυχασμού πλέον δεν υπάρχουν. Η ευαισθητοποίηση και ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, ατομικός αλλά και συλλογικός, μέσα από ποικίλες μορφές και ενέργειες.

Στην  Ελλάδα μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, είναι ακόμα στα σπάργανα.  Χαρακτηριστικό, ότι μόλις φέτος κάποια πολιτικά κόμματα, αναγκάστηκαν και έβαλαν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα και την υπόθεση προστασία του περιβάλλοντος.  Ελπίζουμε όχι μόνο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Η χώρα μας έχει ανάγκη την εφαρμογή, μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας, την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για την προστασία της φύσης, που πολλές φορές καταπατούνται στο βωμό του κέρδους και άλλων συμφερόντων.

Σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, που δραστηριοποιούμαστε  στα Τζουμέρκα, εκτός των άλλων και στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε καταβάλει και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων. Κυρίως όμως αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην προώθηση  περιβαλλοντικής συνείδησης και στην εφαρμογή καθημερινών απλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτύπωση

Έκλεισε η χωματερή στο χωριό.

on .

           

Sample Image 
Παρελθόν αποτελεί η θλιβερή εικόνα του σκουπιδότοπου, σ’ ένα πανέμορφο μέρος λίγο πριν το χωριό. Από τις αρχές Μαΐου, όλοι οι ΟΤΑ του νομού Άρτας, άρα και η δική μας κοινότητα, είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο νέο Χ.Υ.Τ.Α που κατασκευάστηκε στην Βλαχέρνα.

        Η μεταφορά των απορριμμάτων  γίνεται με έξοδα των ΟΤΑ.  Ωστόσο υπάρχει ακόμη κάποια προχειρότητα στην εφαρμογή μιας και προβλέπεται ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της περιοχής μας στο Βουργαρέλι,  οποίος ακόμα δεν λειτουργεί.

      Πέρα από κει όμως χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια και ευαισθητοποίηση. Τόσο για τη σωστή διαχείριση και διαλογή των απορριμμάτων, αλλά και για να  σταματήσει η πρακτική "μακριά τα σκουπίδια απ’ την αυλή μου και όπου να ‘ναι". Δεν φτάνει μόνο να γράφουμε στους κάδους ότι είμαστε καθαρό χωριό, πρέπει να το κάνουμε και πράξη.