Άρθρα

Εκτύπωση

Κοινή πρόταση για Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων.

on .

Ύστερα από την υπογραφή του Π.Δ. για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, οι σύλλογοι: Προστασίας  Αράχθου, ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και ο σύλλογος Προστασίας και Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου, κατέθεσαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ κοινή πρόταση σχετικά με τον εκπρόσωπο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που θα μετέχει στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων

Προτάθηκε ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του συλλόγου Προστασίας Αράχθου και σαν αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Στεργιούλης, πρόεδρος του συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ. Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Μιχ. Αγγέλου 18, 45 332  ΙωάννιναΤηλ/φαξ. 2651042852-98524/98688                                                                       

 Ιωάννινα, 12-5-2009  

Δ ε λ τ ί ο Τ ύ π ο υ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΜΚΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών   Άρτας «οι Ορεινοί» και ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, πρότειναν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ως εκπρόσωπο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου πρώην Πρόεδρο και νυν μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και ως αναπληρωματικό του το δάσκαλο κ. Δημήτριο Στεργιούλη,  Πρόεδρο του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί».  

 Οι εν λόγω τρείς ΜΚΟ είναι κατά τεκμήριο οι μόνες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά θέματα στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου Τζουμέρκων, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου, καταθέτοντας προτάσεις-παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος,  και τέλος λόγω της πολύ καλής γνώσης της περιοχής πιστεύουμε ότι έχουν να προσφέρουν πολλά στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.

 

Εκτύπωση

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

on .

Υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου (αρ. ΦΕΚ: 49) από τον πρόεδρο Δημοκρατίας το Π.Δ. που χαρακτηρίζει τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, του Περιστερίου και της χαράδρας του ποταμού Αράχθου ως Εθνικού Πάρκου. Στο Π.Δ. Διάταγμα δεν υπάρχουν αλλαγές σχετικά με το τελικό σχέδιο.

 Sample Image
 Χάρτης της περιοχής Θεοδωριάνων με τα όρια ζωνών του Εθνικού Πάρκου

Ωστόσο έκπληξη προκάλεσε το γεγονός, ότι μιας και για τη σύσταση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης προβλέπεται και ένας  εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, στάλθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικές ποσκλήσεις για κατάθεση προτάσεων σε οργανώσεις και συλλόγους. Ενώ κατέθεσε προτάσεις ο σύλλογος Προστασίας της θαλάσσιας φώκιας(!) και άλλοι σύλλογοι ακόμα και κυνηγετικοί, αγνοήθηκαν παντελώς και επιδεικτικά οι δυο σύλλογοι των Τζουμέρκων, ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου και ο δικός μας σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, που αποδεδειγμένα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων. Σύλλογοι, που  την υπόθεση του Εθνικού Πάρκου την παρακολουθήσαμε απ' την αρχή, καταθέτοντας προτάσεις, παρατηρήσεις, ακόμα και υπομνήματα στο ΣτΕ για αλλαγές πάνω στο τελικό σχέδιο του Π.Δ.. 

Πρότασή μας, την οποία και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο, είναι ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης που προβλέπεται στο Φορέα Διαχείρισης, να είναι από περιβαλλοντικό σύλλογο των Τζουμέρκων και να έχει παρακαταθήκη αγώνες για την προστασία του φυσικού τους πλούτου.

Διαβάστε σε μορφή PDF το Προεδρικό Διάταγμα

Εκτύπωση

Άνθισαν τα ...μονομπλόκ

on .

Λες και το ξέραμε όταν γράψαμε παλιότερα ότι περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια. Έτσι αφού το  φθινόπωρο και ο βαρύς χειμώνας πέρασαν,τα ξεγυμνωμένα δεντράκια, ζωγραφισμένα στα τσιμέντινα μπλοκ στο Σκαρπάρι, είπαν και αυτά να πρασινίσουν και να λουλουδιάσουν, μαζί με το μεράκι ,τη φαντασία , το ταλέντο  και την ευαισθησία της ανώνυμης ζωγράφου. Ανθισμένες  ελπίδες αποτυπωμένες στο γκρίζο και άχαρο του σύγχρονου πολιτισμού μας. Συγχαρητήρια!!!

Sample Image Sample Image
 Τις φωτογραφίες έστειλε ο συμπατριώτης μας Μεσοχωρίτης Θανάσης Καλαντζής(www.mesochoranet.gr)

 

Εκτύπωση

Πάσχα στο χωριό.

on .

Ανοιξιάτικος καιρός και υπέροχη λιακάδα περίμεναν τους συγχωριανούς, που διάλεξαν τα Θεοδώριανα

 Sample Image

για να περάσουν τις Άγιες μέρες του Πάσχα. Με το χιόνι να στολίζει τις κορφές φτάνοντας μέχρι την Κωστηλάτα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης έγινε η περιφορά του Επιταφίου και αντήχησε το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης.

Ωστόσο οι συγχωριανοί και φίλοι του χωριού, που πέρασαν το Πάσχα στο χωριό, ήταν πολύ λιγότεροι από πέρσι, πράγμα που πρέπει όλους να μας προβληματίσει.

  

                              ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ