Άρθρα

Εκτύπωση

Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων.

on .

   Πανέτοιμο πλέον βρίσκει ο φετινός  χειμώνας το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση «Λιβάδι» στα Θεοδώριανα, στην καρδιά των Τζουμέρκων. Σκαρφαλωμένο  στα 1.400 μ. υψόμετρο, στη ράχη του «Σταυρού», λίγα μόλις μέτρα από τον ασφάλτινο δρόμο περιμένει  μικρούς και μεγάλους, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της περιπέτειας. Πέρσι έκανε το πρώτο δειλό και δοκιμαστικό ξεκίνημα και τα πήγε πολύ καλά.

   Θα είναι ανοιχτό Σαββατοκύριακα και αργίες. Με δραστηριότητες στο χιόνι, αλλά και με μια ζεστή αίθουσα με τζάκι, καφέδες και …τσιπουράκι για το κρύο. Και για όσους …πεινάσουν, σε δέκα λεπτά βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.

   Με την πρώτη σπίθα χιονιού…φύγαμε! 

                                                                                    Για περισσότερες πληροφορίες στο link οικοτουρισμός.

Sample Image

 

 

Εκτύπωση

ΔΕΝ εγκρίνουν τα Υ/Η της ΤΕΡΝΑ

on .

 Sample Image

Μια θετικότατη εξέλιξη έχουμε  για την αποτροπή της κατασκευής των δύο νέων υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στα δυο ποτάμια των Θεοδωριάνων. 

 Στα πλαίσια της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με σχετικό έγγραφό της (αρ. πρωτ. 3417/7-11-2008)  ΔΕΝ εγκρίνει την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Η μη έγκριση αφορά τα δυο Υ/Η ισχύος 3,9 και 3,0 MW στα ποτάμια «Μουζάκι» και «Άσπρη Γκούρα» των Θεοδωριάνων.

 Συγκεκριμένα Αναφέρει: Δεν εγκρίνουμε την Π.Π.Ε. της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, για τα παραπάνω έργα, διότι σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» άρθρο 10, η κατασκευή των σταθμών παραγωγής πλησίον των μνημείων (πέτρινο νερόμυλο και πέτρινο γεφύρι) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί σαν μνημεία, επηρεάζει άμεσα την αισθητική των μνημείων, το φυσικό τοπίο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Αυτή η απόφαση χαροποιεί ιδιαίτερα όχι μόνο το σύλλογο των ΟΡΕΙΝΩΝ, που για μια δεκαετία μάχεται  για την σωτηρία των ποταμιών μας και του φυσικού μας πλούτου, αλλά και την πλειοψηφία των φορέων, κατοίκων και φίλων του πανέμορφου χωριού μας, που συμπαραστέκονται όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός απ’ αυτό, η  απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων μνημείων, στη δύσκολη περίοδο της αμφισβήτησης που περνάει ο δημόσιος βίος της χώρας με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα,  αποτελεί και ένα λαμπρό παράδειγμα, αφήνοντας  μια αχτίδα ελπίδας ότι δεν έχουν τελειώσει όλα. Υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι και υπηρεσίες, που έχουν ανάστημα και μπορούν να το ορθώσουν.

 Είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κατασκευάστρια εταιρεία, μιας και η έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την παραπάνω υπηρεσία θεωρείται απαραίτητη για την παραπέρα πορεία αδειοδότησης.

 Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή. 

 

Εκτύπωση

Άρτα-Τρίκαλα: Επιτέλους ...άσφαλτος.

on .

Με την παράδοση της σήραγγας Μεσοχώρας και των 2 σηράγγων στη Λαφίνα και την Αγία Κυριακή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δρόμος Άρτας -Τρικάλων είναι πια όλος ασφάλτινος. Τα τμήματα αυτά ανήκουν στο νομό Τρικάλων. Από τη μεριά της Άρτας ο δρόμος είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Οι καινούργιες σήραγγες είναι σύγχρονες, με φωτισμό και έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της διαδρομής.  

 Sample Image
                     Η σήραγγα της Αγίας Κυριακής 

Απομένουν περίπου 500 μέτρα στη “Γκρόπα”, που είναι χωματόδρομος, αλλά στο σημείο αυτό γίνεται σήραγγα 1,5 χλμ.

Η διαδρομή από Άρτα για Τρίκαλα περνάει από Μελάτες, Κάτω Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Κάψαλα, Μεσοχώρα, Βαθύρευμα, Στουρναρέϊκα, Πύλη, Τρίκαλα. Eίναι πολύ όμορφη διαδρομή, ειδικά από Βουργαρέλι μέχρι Στουρναρέϊκα, καθώς κινείται δίπλα στον Αχελώο, μέσα σε δάση και με θέα προς τις κορφές των Τζουμέρκων, Χατζή, Περιστερίου, Αυγού και Αγράφων.

 Sample Image
 Θέση "Γκρόπα". Προσεκτικά μέχρι να τελειώσει η σήραγγα

Από Άρτα για Τρίκαλα είναι περίπου 160 χιλιόμετρα και ένα ΙΧ χρειάζεται περίπου 3-4  ώρες. Από Μεσοχώρα μέχρι λίγο πριν την Πύλη (περίπου 35 χλμ) ο δρόμος είναι στενός και χρειάζεται προσοχή καθώς πέφτουν και αρκετές πέτρες στο οδόστρωμα. Φτάνει στο ψηλότερο σημείο στη Γκρόπα στα 1200 μ. που το χειμώνα με κακοκαιρία, γίνεται προβληματική χωρίς όμως να κλείνει.

Ειδικότερα για τα Θεοδώριανα, για όποιον πηγαίνει από Αθήνα μέσω Τρικάλων, διαδρομή που συνιστούμε ανεπιφύλακτα γιατί είναι πιο ασφαλής από το δρόμο Κόρινθος – Ρίο – Άρτα, τα μόνα σημεία με χωματόδρομο είναι λίγο πριν απ’ τα Θεοδώριανα στην Αγία Τριάδα και από τον Άφκο μέχρι τη γέφυρα, δηλαδή ένα κομμάτι περίπου ενός χιλιομέτρου.

Αξίζει επίσης κάποιος που πηγαίνει από την Άρτα για Τρίκαλα να κάνει μια παράκαμψη από Αθαμάνιο προς Θεοδώριανα και να φύγει από τον κάτω δρόμο ή το αντίστροφο.

Όσοι πηγαίνουν από Τρίκαλα – Πύλη προς Άρτα πρέπει να πάρουν το δρόμο για Περτούλι αλλά λίγο έξω από την Πύλη να στρίψουν αριστερά προς Στουρναρέϊκα – Μεσοχώρα. Υπάρχει διασταύρωση και καλή σήμανση. Αν θέλουν να πάνε προς Θεοδώριανα, αμέσως μετά την έξοδο από τη νέα σήραγγα της Αγίας Κυριακής (κάτω από το χωριό Λαφίνα) πρέπει να στρίψουν δεξιά προς Νεράϊδα – Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση) και 2 χλμ μετά να στρίψουν αριστερά προς Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση). Τα τοπία που θα αντικρύσουν θα τους αποζημιώσουν από τη μικρή ταλαιπωρία που θα υποστούν.

 Π.Β.

Εκτύπωση

Ξετυλίχτηκε ..."Το υφάδι της μνήμης"

on .

Σε μια γεμάτη αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα, άρχισε να ξετυλίγεται ..."το υφάδι της μνήμης". Εκεί παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας Vassiliki Scotes( Παπαχρήστου): "A WEFT OF MEMORY"( Ένα υφάδι μνήμης). Η εκατοντάχρονη! συμπατριώτισσά μας, βρήκε τη δύναμη όχι μόνο να ανασύρει από τη μνήμη της εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, παιδικά βιώματα, θύμησες και δικά της ποιήματατα, τα οποία κατέγραψε ο γιος της Thomas Scotes σε ένα υπέροχο βιββλίο , αλλά και να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να παρακολουθήσει έντονα συγκινημένη την παρουσίαση δίπλα σε συγγενείς και φίλους που είχε χρόνια να δει.

 

 Sample Image

    

 Sample Image
Η Βασιλική Παπαχρήστου δίπλα στον αδερφό της Δημήτρη
Η Vasiliki Scotes( Παπαχρήστου), γεννήθηκε στα Θεοδώριανα . Νεαρή νύφη µετανάστευσε µε τον σύζυγο της το 1931 στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου και µεγάλωσαν την οικογένειά τους στο Χάρισµπεργκ της Πενσυλβανίας. Παρόλο που η φτώχεια και οι στερήσεις είχαν σηµαδέψει την παιδική της ηλικία στα Θεοδώριανα, δεν κατόρθωσαν να κλονίσουν τους δυνατούς οικογενειακούς δεσµούς, τη βαθιά θρησκευτική της πίστη και την πλούσια παράδοση.

     Η Βασιλική Scotes συµπληρώνοντας πλέον 100 χρόνια ζωής, ανακαλεί µνήµες των παιδικών της χρόνων και υπαγορεύει στο γιο της Τom Scotes, γλωσσολόγο και τέως διπλωµάτη των Ηνωµένων Πολιτειών, όσα τραγούδια µπορεί να θυµηθεί. O Thomas Scotes, δημότης Θεοδωριάνων αυτός και η οικογένειά του ,  αποδεικνύει ότι ούτε τα αξιώματα που έλαβε, ούτε τα πολλά χρόνια που έλειπε, κατάφεραν να τον κρατήσουν μακριά απ' την μικρή ορεινή του πατρίδα που ποτέ δεν ξέχασε.

Sample Image 

Αποτέλεσµα της λεπτοµερούς καταγραφής είναι ένα πολύτιµο και εκτενές έργο σε δίγλωσση έκδοση, που  συνιστά συνεισφορά τόσο στη διατήρηση της λαϊκής µας παράδοσης όσο και στη λαϊκή αφηγηµατολογική έρευνα. Με το βιβλίο των Vasiliki Scotes & Τhomas J. Scotes επιτυγχάνεται η διαφύλαξη παραδοσιακών ποιηµάτων και τραγουδιών της ορεινής Ηπείρου, καθώς και εθίµων και παραδόσεων της περιοχής που τείνουν να εξαφανιστούν.

     Μέσα στις πάνω από 300 σελίδες του βιβλίου βρίσκονται συγκεντρωµένα παραδοσιακά ποιήµατα και τραγούδια της Ορεινής Ηπείρου γραµµένα στα ελληνικά και µεταφρασµένα στα αγγλικά. Η δίγλωσση έκδοσή του το καθιστά πολύτιµο έργο αναφοράς όχι µόνο για τους Έλληνες της Διασποράς αλλά και για όλους εµάς, αφού µέσα από τις σελίδες του αναβιώνει η Ελλάδα του παρελθόντος. Το σηµαντικό αυτό έργο είναι εµπλουτισµένο µε εκτενή σχόλια και ιστορίες για την προέλευση των τραγουδιών και ποιηµάτων, αναφορά στις γιορτές στις οποίες τα τραγουδούσαν, ανάλυση των εθίµων της ευρύτερης περιοχής και λεπτοµερή παράθεση των κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή.

Την παρουσίαση έκαναν η Δρ. Βασιλική Χρυσανθακοπούλου, Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και o γιός της Thomas Scotes(Θανάσης Σκουτέλας), πρώην διπλωμάτης των Η.Π.Α.(πρέσβης στην Υεμένη), γλωσσολόγος. Προλόγησε ο εκδότης κ.Αριστείδης Κατατζάς καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ηπειρώτης Chris Spirou.

Sample Image 
 Ο Thomas Scotes( Θανάσης Σκουτέλας)
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ηθοποιοί απήγγειλαν δημοτικά τραγούδια του βιβλίου. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό  ο Θεοδωριανίτης λογοτέχνης Ρήγας Σκουτέλας, ενώ τιμητική πλακέτα στη Βασιλική Παπαχρήστου έδωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Τάσος Βελισσαρίου.

Παραβρέθηκαν σαν εκπρόσωπος της κοινότητας Θεοδωριάνων ο κοινοτικός σύμβουλος Κώστας Σερδενές, ο πρόεδρος των "ΟΡΕΙΝΩΝ" Δημήτρης Στεργιούλης, ο Χρήστος Παπαχρήστος μέλος του Δ.Σ. των ΟΡΕΙΝΩΝ και στενός συγγενής της Βασιλικής Παπαχρήστου, ο Ντίνος Γιώτης εκδότης της εφημερίδας Αrta-press και πρώην πρόεδρος των ΟΡΕΙΝΩΝ, πολλοί συγγενείς συγχωριανοί και φίλοι

Εκτύπωση

Εμφιάλωση νερού των Θεοδωριάνων.

on .

 Sample Image
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουρία και εγκατάσταση μικρού εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στα Θεοδώριανα. Σύμφωνα με τους επενδυτές συγχωριανούς μας αδελφούς Παναγιώτου, όλα είναι έτοιμα από πλευράς αδειών και αναμένεται το καλοκαίρι το νερό των Θεοδωριάνων και εμφιαλωμένο πλέον να μπει στην ελληνική και ξένη αγορά.

Ήδη έγινε η διάνοιξη του δρόμου, που  οδηγεί στη θέση εγκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων και διαμορφώνεται η έκταση για να δεχτεί το κτίριο που θα στεγάσει το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι προκάτ κατασκευή. Ταυτόχρονα άρχισαν και οι εργασίες στην πηγή "Μουρτζιά", όπου θα παίρνεται το νερό. Το αυλάκι που θα οδηγεί στο εργοστάσιο θα ανοιχτεί, σύμφωνα με τους επενδυτές, με τα χέρια και δεν θα θίξει καθόλου το τοπίο. Η επιχείρηση αναμένεται  να απασχολήσει αρκετούς εργαζόμενους . Η επωνυμία του νερού  είναι:ΗΠΕΙΡΟΣ. Πηγές Κωστηλάτας Τζουμέρκων.