Άρθρα

Εκτύπωση

28 Oκτώβρη στα Θεοδώριανα...

on .

 Sample Image

 Φωτό: Δημήτρης Στεργιούλης

Με καταγάλανο ουρανό και με μια υπέροχη φθινοπωρινή μέρα γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ και στα Θεοδώριανα. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μνημείο  πεσόντων στην πλατεία του χωριού.΄Δυο τρία αναμμένα κεριά, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,  τέσσερα δάφνινα στεφάνια, ένας εθνικός ύμνος τραγουδισμένος από τους συγκεντρωμένους συγχωριανούς. Μια σεμνή, ταπεινή  τελετή,  υπόσχεση για αιωνία τους η μνήμη.

Ο καιρός και το ...τετραήμερο βοήθησε ώστε το χωριό να ξαναζωντανέψει μέσα στη καρδια του Φθινοπώρου. Τα τελευταία κοπάδια φορτώνονταν για τα "χειμαδιά". Οι "χειμωνιάτες" κάνουν τις ετοιμασίες τους , τα αλυσοπρίονα "βογγάνε". Ο  χειμώνας έρχεται και στα Τζουμέρκα δεν αστειεύεται...

 Sample Image

 Φωτό: Δημήτρης Στεργιούλης

Ενθαρρυντικό, ότι πάρα πολλοί ήταν οι  επισκέπτες που πέρασαν από το χωριό αυτές τις μέρες. Αρκετοί μάλιστα έμειναν και στο χωριό. Οι περίφημοι καταρράχτες μας και οι ομορφιές του χωριού μας είχαν την ...τιμητική τους. Τα Θεοδώριανα και οι φυσικές ομορφιές τους πλέον έχουν γίνει γνωστά και σίγουρα έρχονται "καλλύτερες" μέρες. 

 

 

Εκτύπωση

Ο αγώνας για τον Άραχθο συνεχίζεται...

on .

Ανοιχτή επιστολή-υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος απευθύνουν από κοινού η Πανηπειρωτική Συνπμοσπονδία Ελλάδας, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου, καλώντας τους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τέρμα στα νέα σχέδια της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ για φραγματοποίηση του Αράχθου.

 Sample Image

 Ολόκληρο το κείμενο είναι το εξής:

 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑNΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδιας Ελλάδος 
Της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών 
Του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου
ΠΡΟΣ:
  1. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια
 2. Υφυπoυpy6 ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννη
   Το Εγχείρημα κατασκευής  του πολυσυζητημένου υδροηλεκτρικού έργου (Υ.Η.Ε.) Αγ. Νικολάου στη Δαφνωτή του Νομού Άρτας και στο μέσον του ρου του Αράχθου που διήρκησε επί 10 και πλέον χρόνια αποτέλεσε έως τώρα απειλή για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα, αναστέλλοντας παράλληλα δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
    Ήδη από ετών είχαν καταστεί αντιληπτές καταστροφικές συνέπειες της κατασκευής του Υ .Η.Ε. και της μετατροπής του πoτάμιoυ συστήματος σε λιμναίου, ώστε τόσο η τοπική κοινωνία, αλλά και οι απόδημοι μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα συλλογικών  φορέων, Δήμων και Νομαρχιακών Συμβουλίων κυρίως  Iωαννίνων και Άρτας, ομόθυμα να αντιδράσει και να σταθεί αρνητικά στην κατασκευή του έργου αυτού, αποτέλεσμα της οποίας, με τεκμαιριoμένες αιτιάσεις, να ακυρωθεί από το Συμβοuλιο της Επικρατείας, η άδεια της Μηχανικής Α.Ε. προ μηνών.
   Με βάση την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Σ. Τ .Ε. άρχισαν επενδυτικές και ποικίλης μορφής δραστηριότητες στα πλαίσια της διατήρησης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Έτσι η Νομαρχιακή Αρχή των lωαννίνων διέθεσε κονδύλια συντήρησης και ανάδειξης της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας, η Τ.Ε.Δ.Κ. για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού τελωνίου της Πλάκας, ενώ κάτοικοι της περιοχής ασχολούμενοι με ποτάμιες δραστηριότητες, ανήγειραν διάφορα κτίσματα και ξενώνες προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής. Παράλληλα διανοίχτηκαν ποτάμια μονοπάτια, αναπτύχθηκαν δραστηριότητες αναψυχής διαμορφώθηκαν χώροι εκδηλώσεων και γενικότερα άρχισε να εμφανίζεται κίνηση προσέλκυσης και παραμονής νέων κατοiκων, κίνηση η οποία είμαστε βέβαιοι πως θα ενταθεί αν εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος κατασκευής τou φράγματος.
   Αυτονόητα θεωρούμε ως βέβαιο, πως η αναπτυξιακή πορεία του τόπου εκεί, θα ενισχυθεί περαιτέρω σημαντικά εάν, η περιοχή ακόμα περιλαμβάνονταν εντός της περιμέτρου, σε ζώνη προστασίας, του υπό δημιουργία πάρκου Τζουμέρκων, επιστέγασμα και του ενδιαφέροντος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και η οποία εξαιρέθηκε, λόγω ακριβώς του ενδεχομένου της κατασκευής του εν λόγω Υ.Η.Ε.
   Ωστόσο με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε στις αρχές του καλοκαιριού, ότι η εταιρεία Μηχανική Α.Ε. έχει υποβάλει εκ νέου αίτηση στη Ρ.Α.Ε., με προσχηματικά τρικ, για να λάβει άδεια για το ίδιο έργο. Καταγγείλαμε την ενέργεια αυτή, ως απαράδεκτη και άκρως προκλητική. Και τούτο γιατί δεν αντιστρατεύεται μόνο στην ομόθυμη βούληση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας και την ανάλογη έκφραση των θεσμοθετημένων της οργάνων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά ακυρώνει τις σχετικές επενδύσεις και δραστηριότητες ανάπτυξης,όπως και την τελεσίδικη απόφαση και αυτού ακόμη του ανώτατου αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
   Προς τούτο ζητήσαμε πρόσφατα από τη Ρ .Α.Ε. να μην κάνει δεκτό και να απορρίψει άμεσα το αίτημα της εταιρείας πράγμα για το οποίο, η Ρ.Α.Ε., δεν έχει ακόμη προβεί δηλαδή στο αυτονόητο, εικάζοντας ότι αναζητεί τρόπους παράκαμψης των ανωτέρω και τελικά αδειοδότησης του έργου. Αλλά για μας το ζήτημα επειδή δεν είναι απλώς διαδικαστικό, αλλά άπτεται βασικών κανόνων και αρχών ευνομούμενης πολιτείας. άρα και άκρως πολιτικό, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει ένα τέλος σ' αυτή την διαδικασία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση κρατά σε ομηρία μια ολόκληρη περιοχή και αναστέλλει προσπάθειες που ήδη άρχισαν για μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

  Για το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.      Για το σύλλογο Προστασίας Αράχθου                        Για την Ομοσπονδία Τζουμέρκων

      ο πρόεδρος                                       ο πρόεδρος                                                                        ο πρόεδρος

  Κώστας Αλεξίου                                  Νίκος Μάνθος                                                                   Χρήστος Λαναράς
 

                             
  


 


.  

 

Εκτύπωση

Στεφάνι τ' ουρανού τα χρώματα...

on .

Φθινοπωρινό παιχνίδισμα του ήλιου με τις σταγόνες της βροχής. Με στεφάνι το ουράνιο τόξο και προίκα τα πλούσια δώρα της φύσης.Το αποτέλεσμα εξαίσιο, μοναδικό. Τα λόγια περιττεύουν..  Η θαυμάσια φωτογραφία της Αθανασίας Έξαρχου.

 Sample Image

 Φωτογραφία: Αθανασία Έξαρχου

Εκτύπωση

Σύστημα Πυροπροστασίας στα Θεοδώριανα.

on .

 

 Sample Image
Ολοκληρωμένο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας, θα εγκατασταθεί σύντομα στα Θεοδώριανα. Η κοινότητα απάντησε θετικά σε ανάλογο αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας και ξεκινά την προετοιμασία χωροθέτησης του συστήματος.

Το σύστημα εντάσσεται στο έργο"Ολοκληρωμένο Σύστημα έγκαιρης Πρειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας Νομού Άρτας", της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας,προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ. 

Περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου του νομού,  τα οποία με συνδυασμένη χρήση μιας σειράς εφαρμογών προηγμένων τεχνολογιών (δορυφορικών εικόνων, ορθοφωτοχαρτών, δημιουργία γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, μοντέλων προσομοίωσης εξέλιξης πυρκαγιάς, on line μεταφοράς και χρήσης μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης ψηφιακού τηλεματικού δικτύου επόπτευσης και έγκαιρης προειδοποίησης, δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, κλπ) , θα προστατεύουν από  φυσικές καταστροφές και ειδικά πυρκαγιές.

 Στόχος του έργου είναι η προστασία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δασικού περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές), η ενίσχυση της αειφορικής διαχείρισης του οικοσυστήματος της περιοχής και η συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανεκτίμητου πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Άρτας.

Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων μας και κυρίως να απομονωθούν γνωστές ανόητες πρακτικές και μικροσυμφέροντα, που κυρίως το καλοκάιρι, θέτουν σε κίνδυνο και απειλούν με καταστροφή το δασικό πλούτο της περιοχής μας και του ορεινού μας όγκου.

Εκτύπωση

Τα θεοδώριανα στο ...Youtube

on .

Θέλοντας να συμβάλλουμε περισσότερο στην προβολή και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του φυσικού πλούτου του τόπου μας , με τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας και του διαδικτύου, ξεκινήσαμε και ανεβάζουμε στο Youtube μικρά βιντεάκια από το χωριό και τις ομορφιές του.  

Για να δείτε τα βίντεο που συνεχώς θα πλαισιώνονται από καινούργια κάνετε κλικ στο βασικό μενού και στο link Βίντεο.

Επίσης μπορείτε να στέλνετε δικά σας video ή φωτογραφίες στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση για δημοσίευση.

Καλό ταξίδι στις ομορφιές της ορεινής μας πατρίδας....

 Sample Image