Άρθρα

Εκτύπωση

Δορυφορικό ασύρματο internet από τους ΟΡΕΙΝΟΥΣ..

on .

Δορυφορικό ασύρματο δίκτυο internet έχει εγκατασταθεί στα Θεοδώριανα. Χωρίς τη χρήση τηλεφωνικής γραμμής και προπαντός εντελώς

 Sample Image
δωρεάν για τους χρήστες, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, με ταχύτητες ως 1Mbps .

Μέχρι τώρα οι υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές και οι χαμηλές ταχύτητες καθιστούσαν τη χρήση του internet απαγορευτική. Τις συνδρομές , τα έξοδα εγκατάστασης και τη διαχείριση, ανέλαβε ο σύλλογός μας. Ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός εγκαταστάθηκε σε θέση που να καλύπτει όχι μόνο τον οικισμό, αλλά και ολόκληρη την περιοχή των Θεοδωριάνων.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν και όλα είναι εντάξει. Επόμενο βήμα μας θα είναι η εγκατάσταση

 Sample Image
μιας Web κάμερας, η οποία μέσα απ' την ιστοσελίδα μας θα μεταδίδει συνεχώς ζωντανή εικόνα του χωριού σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η εγκατάσταση του ευρυζωνικού δικτύου, εκτός των άλλων αναμένεται να λύσει και λειτουργικά προβλήματα των υπηρεσιών της κοινότητας.

Εκτύπωση

Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων.

on .

   Πανέτοιμο πλέον βρίσκει ο φετινός  χειμώνας το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση «Λιβάδι» στα Θεοδώριανα, στην καρδιά των Τζουμέρκων. Σκαρφαλωμένο  στα 1.400 μ. υψόμετρο, στη ράχη του «Σταυρού», λίγα μόλις μέτρα από τον ασφάλτινο δρόμο περιμένει  μικρούς και μεγάλους, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της περιπέτειας. Πέρσι έκανε το πρώτο δειλό και δοκιμαστικό ξεκίνημα και τα πήγε πολύ καλά.

   Θα είναι ανοιχτό Σαββατοκύριακα και αργίες. Με δραστηριότητες στο χιόνι, αλλά και με μια ζεστή αίθουσα με τζάκι, καφέδες και …τσιπουράκι για το κρύο. Και για όσους …πεινάσουν, σε δέκα λεπτά βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.

   Με την πρώτη σπίθα χιονιού…φύγαμε! 

                                                                                    Για περισσότερες πληροφορίες στο link οικοτουρισμός.

Sample Image

 

 

Εκτύπωση

ΔΕΝ εγκρίνουν τα Υ/Η της ΤΕΡΝΑ

on .

 Sample Image

Μια θετικότατη εξέλιξη έχουμε  για την αποτροπή της κατασκευής των δύο νέων υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στα δυο ποτάμια των Θεοδωριάνων. 

 Στα πλαίσια της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με σχετικό έγγραφό της (αρ. πρωτ. 3417/7-11-2008)  ΔΕΝ εγκρίνει την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Η μη έγκριση αφορά τα δυο Υ/Η ισχύος 3,9 και 3,0 MW στα ποτάμια «Μουζάκι» και «Άσπρη Γκούρα» των Θεοδωριάνων.

 Συγκεκριμένα Αναφέρει: Δεν εγκρίνουμε την Π.Π.Ε. της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, για τα παραπάνω έργα, διότι σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» άρθρο 10, η κατασκευή των σταθμών παραγωγής πλησίον των μνημείων (πέτρινο νερόμυλο και πέτρινο γεφύρι) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί σαν μνημεία, επηρεάζει άμεσα την αισθητική των μνημείων, το φυσικό τοπίο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Αυτή η απόφαση χαροποιεί ιδιαίτερα όχι μόνο το σύλλογο των ΟΡΕΙΝΩΝ, που για μια δεκαετία μάχεται  για την σωτηρία των ποταμιών μας και του φυσικού μας πλούτου, αλλά και την πλειοψηφία των φορέων, κατοίκων και φίλων του πανέμορφου χωριού μας, που συμπαραστέκονται όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός απ’ αυτό, η  απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων μνημείων, στη δύσκολη περίοδο της αμφισβήτησης που περνάει ο δημόσιος βίος της χώρας με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα,  αποτελεί και ένα λαμπρό παράδειγμα, αφήνοντας  μια αχτίδα ελπίδας ότι δεν έχουν τελειώσει όλα. Υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι και υπηρεσίες, που έχουν ανάστημα και μπορούν να το ορθώσουν.

 Είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κατασκευάστρια εταιρεία, μιας και η έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την παραπάνω υπηρεσία θεωρείται απαραίτητη για την παραπέρα πορεία αδειοδότησης.

 Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή. 

 

Εκτύπωση

Άρτα-Τρίκαλα: Επιτέλους ...άσφαλτος.

on .

Με την παράδοση της σήραγγας Μεσοχώρας και των 2 σηράγγων στη Λαφίνα και την Αγία Κυριακή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δρόμος Άρτας -Τρικάλων είναι πια όλος ασφάλτινος. Τα τμήματα αυτά ανήκουν στο νομό Τρικάλων. Από τη μεριά της Άρτας ο δρόμος είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Οι καινούργιες σήραγγες είναι σύγχρονες, με φωτισμό και έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της διαδρομής.  

 Sample Image
                     Η σήραγγα της Αγίας Κυριακής 

Απομένουν περίπου 500 μέτρα στη “Γκρόπα”, που είναι χωματόδρομος, αλλά στο σημείο αυτό γίνεται σήραγγα 1,5 χλμ.

Η διαδρομή από Άρτα για Τρίκαλα περνάει από Μελάτες, Κάτω Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Κάψαλα, Μεσοχώρα, Βαθύρευμα, Στουρναρέϊκα, Πύλη, Τρίκαλα. Eίναι πολύ όμορφη διαδρομή, ειδικά από Βουργαρέλι μέχρι Στουρναρέϊκα, καθώς κινείται δίπλα στον Αχελώο, μέσα σε δάση και με θέα προς τις κορφές των Τζουμέρκων, Χατζή, Περιστερίου, Αυγού και Αγράφων.

 Sample Image
 Θέση "Γκρόπα". Προσεκτικά μέχρι να τελειώσει η σήραγγα

Από Άρτα για Τρίκαλα είναι περίπου 160 χιλιόμετρα και ένα ΙΧ χρειάζεται περίπου 3-4  ώρες. Από Μεσοχώρα μέχρι λίγο πριν την Πύλη (περίπου 35 χλμ) ο δρόμος είναι στενός και χρειάζεται προσοχή καθώς πέφτουν και αρκετές πέτρες στο οδόστρωμα. Φτάνει στο ψηλότερο σημείο στη Γκρόπα στα 1200 μ. που το χειμώνα με κακοκαιρία, γίνεται προβληματική χωρίς όμως να κλείνει.

Ειδικότερα για τα Θεοδώριανα, για όποιον πηγαίνει από Αθήνα μέσω Τρικάλων, διαδρομή που συνιστούμε ανεπιφύλακτα γιατί είναι πιο ασφαλής από το δρόμο Κόρινθος – Ρίο – Άρτα, τα μόνα σημεία με χωματόδρομο είναι λίγο πριν απ’ τα Θεοδώριανα στην Αγία Τριάδα και από τον Άφκο μέχρι τη γέφυρα, δηλαδή ένα κομμάτι περίπου ενός χιλιομέτρου.

Αξίζει επίσης κάποιος που πηγαίνει από την Άρτα για Τρίκαλα να κάνει μια παράκαμψη από Αθαμάνιο προς Θεοδώριανα και να φύγει από τον κάτω δρόμο ή το αντίστροφο.

Όσοι πηγαίνουν από Τρίκαλα – Πύλη προς Άρτα πρέπει να πάρουν το δρόμο για Περτούλι αλλά λίγο έξω από την Πύλη να στρίψουν αριστερά προς Στουρναρέϊκα – Μεσοχώρα. Υπάρχει διασταύρωση και καλή σήμανση. Αν θέλουν να πάνε προς Θεοδώριανα, αμέσως μετά την έξοδο από τη νέα σήραγγα της Αγίας Κυριακής (κάτω από το χωριό Λαφίνα) πρέπει να στρίψουν δεξιά προς Νεράϊδα – Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση) και 2 χλμ μετά να στρίψουν αριστερά προς Θεοδώριανα (υπάρχει σήμανση). Τα τοπία που θα αντικρύσουν θα τους αποζημιώσουν από τη μικρή ταλαιπωρία που θα υποστούν.

 Π.Β.