Άρθρα

Εκτύπωση

Ενημέρωση...

on .

ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ 
 
                                                                                         ...χώρος για την ανάπτυξη των τεχνών.
 
 πίνακας του Βασίλη Σταύρου
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης ενημερώνει το κοινό οτι στο πλαίσιο του προγραμματισμού του  για την υποστήριξη της ανέγερσης της Πινακοθήκης στο Κάτω Αθαμάνιο, διοργανώνει έκθεση την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7,30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης”. 
 
Στην έκθεση θα εκτεθούν ενδεικτικά ορισμένα σχέδια, ζωγραφικά έργα και χαρακτικά του Βασίλη Σταύρου αλλά και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών από το αρχείο της συλλογής μας, που προσφέρονται για το σκοπό αυτό. Η κεντρική εισήγηση και παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει απο τη φιλόλογο  Κατερίνα Σχισμένου. Επίσης για την αναγκαιότητα  και το ρόλο της δημιουργίας της πινακοθήκης θα γίνει συζήτηση και θα μιλήσουν φιλότεχνοι φίλοι του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης. 
 
Η έκθεση έχει σαν βασικό σκοπό να γίνει ενημέρωση του κοινού  για τον προγραμματισμό της ανέγερσης της Πινακοθήκης, αλλά και την ανταποδοτική προσφορά  έργων της συλλογής μας για  την ενίσχυση και  την υποστήριξη του έργου.
 
Επισημαίνουμε οτι η ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού εικαστικού αρχείου, η ανάγκη προσφοράς στον γενέθλιο τόπο μας και η απουσία ανάλογων υποδομών στα μέρη μας γενικότερα, είναι οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση για τη δημιουργία της μικρής πινακοθήκης - πολυχώρου τέχνης,  εδώ στο Κάτω Αθαμάνιο.
 
Το υλικό που έχουμε είναι αξιόλογο και η αξιοποίησή του στη φτωχή περιοχή μας με βεβαιότητα θα προσδώσει πολιτισμικά οφέλη στον τόπο. Το έργο που έχουμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε θα ανήκει εξάλλου σε όλους και θα μείνει παρακαταθήκη ως πολιτισμική αξία για τις επόμενες γενεές.
 
Εκτύπωση

"Με την Ηπειρώτικη λαλιά"

on .

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των απανταχού Αγναντιτών, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Αγναντιτών Ιωαννίνων, την Αδελφότητα Αγναντιτών Αθήνας και το Λύκειο Ελληνίδων Άρτας

Σας  Προσκαλούν

στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Α. Τούμπουρου «Με την Ηπειρώτικη λαλιά», που θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 , ώρα 20.00΄, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας (Κοσμά Αιτωλού και Ν. Πριόβολου).

Παρουσιάζουν: Βασιλική Παππά, Φιλόλογος

                          Ρένα Τριχιά, Φιλόλογος

Συντονίζει και παρεμβαίνει η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, Επιμελήτρια του βιβλίου.

Εκτύπωση

"Ακουρμαστείτε" χουργιανοί...

on .

camera

H "ντοπιολαλιά" μας

Μια  προσπάθεια  να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις, που αποτελούν την ντοπιολαλιά μας, την τοπική μας γλώσσα.

Όχι μόνο του χωριού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Λέξεις που είτε έχουν ξεχαστεί ή τείνουν να ξεχαστούν. Ένα λεξικό της περιοχής μας μέσα από έρευνα του Δημήτρη Στεργιούλη.

 Το λεξικό σε μορφή word έχει αναρτηθεί στο βασικό μενού στο link "Γλωσσολογικά στοιχεία". Πιθανές παρατηρήσεις, διορθώσεις,προσθήκες νέων λέξεων, ευπρόσδεκτες. 

Κατεβάστε το λεξικό ΕΔΩ

Εκτύπωση

Επιστολή του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων στην "ΗΧΩ της Άρτας"

on .

 
Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας" ΗΧΩ της Άρτας" που αφορούν το Πάρκο "Ορεινών Δραστηριοτήτων" στα Θεοδώριανα,  έστειλε την παρακάτω επιστολή η οποία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.
 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, 7 Νοεμβρίου 2018
 
Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα μία έντονη αρθρογραφία στις σελίδες της εφημερίδας σας «ΗΧΩ» σχετικά με το «Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων» που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση  Σταυρός Θεοδωριάνων. Για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, για να μη λένε ορισμένοι ότι τους βολεύει, κατά το ταπεινό, προσωπικό τους συμφέρον αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, επιθυμώ, μέσω της εφημερίδας σας, να δηλώσω τα εξής.
 
Το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ ήταν ένα «όνειρο ζωής» για γενεές Τζουμερκιωτών. Θυμάμαι, άκουγα πολύ συχνά για το έργο αυτό από την εποχή (Σεπτέμβριος του 1984) όταν νεότατος Αξιωματικός τοποθετήθηκα ως Διοικητής στο Α.Τ Βουργαρελίου. Έκτοτε, «πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες», και «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, με ενέργειες και της Κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Υποδομών) και του Δήμου Κ. Τζουμέρκων αλλά και ιδιωτών κατοίκων της περιοχής, που ήθελαν και μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατασκευή του έργου, ξεκίνησαν προκαταρκτικές ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί.
 
Ως Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων, είχα την τύχη αλλά και την τιμή, όπως προκύπτει από τη θεσμική μου θέση, να συμμετέχω επικεφαλής ομάδος Μηχανικών και λοιπών υπαλλήλων του Δήμου σε όλες τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Υποδομών, υπό τη Προεδρεία του Γ.Γ. του Υπουργείου κο Γ. Δέδε που ήταν και η ψυχή της δραστηριότητας. Επειδή κανένα δημόσιο έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν προϋπάρξουν οι σχετικές μελέτες, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο αποφασίστηκε όπως ο Δήμος συντάξει την αρχική μελέτη. Πάνω σε αυτό το θέμα όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί και ήταν σύμφωνοι. Θα ήταν εξάλλου ανόητο να μην αποδεχτούμε την υποχρέωση σύνταξης της μελέτης αυτής, διότι με δαπάνη λίγων χιλιάδων ευρώ, θα κερδίζαμε ένα έργο 6.000.000 ευρώ.
 
Η μελέτη ανετέθη τελικά, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (πρόχειρο διαγωνισμό) σε ιδιώτη μελετητή. Όλες  οι παραπάνω ενέργειες πέρασαν από Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν παμψηφεί. Η μελέτη συντάχτηκε και παραδόθηκε στο Δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το όλο έργο, κόπηκε το ανάλογο χρηματικό ένταλμα και εστάλη στην Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου στην Άρτα για πληρωμή. Η επίτροπος όμως, με δικό της σκεπτικό δεν ενέκρινε την πληρωμή του εντάλματος πράγμα το οποίο, εμένα τουλάχιστον, δεν μου έκανε καμία εντύπωση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν αυτού, ο ιδιώτης Μηχανικός διεκδίκησε τα δεδουλευμένα (όπως προείπαμε η μελέτη του είχε ήδη παραδοθεί στο Δήμο για χρήση), έκανε προσφυγή, όπως είχε κάθε ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, στα δικαστήρια, τα οποία εξέδωσαν διαταγή πληρωμής.
 
Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η διαταγή πληρωμής αποτελεί δικαστική απόφαση και οι δικαστικές αποφάσεις  υπερισχύουν όλων των αποφάσεων των διαφόρων Επιτρόπων και λοιπών εμπλεκομένων, επίσης η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους. Αυτό ακριβώς πράξαμε κι εμείς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δεν καταφύγαμε σε εφέσεις, για τους εξής λόγους: πρώτον διότι δεν είμεθα υποχρεωμένοι, δεύτερον διότι κι αν ακόμη καταφεύγαμε, επειδή πρόκειται περί δεδουλευμένων, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει η απόφαση και το μόνο που θα κερδίζαμε θα ήταν να πληρώσουμε μεγαλύτερο ποσό στο Μηχανικό (λόγω τόκων) και τρίτον επειδή όλη αυτή η εμπλοκή με εφέσεις θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την σίγουρη καθυστέρηση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, του έργου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλην ενός, αποφάσισαν να εφαρμόσουν αμέσως την δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) χωρίς να προβούν σε άσκηση ένδικων μέσων.
 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά! Η απόφαση του Δ.Σ για τη παραίτηση από τα ένδικα μέσα είναι αναρτημένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από όπου μπορείτε να τη λάβετε. Όσον αφορά το σκεπτικό της Επιτρόπου να το ζητήσετε από τη ίδια. Πάντως, όποιο και να είναι το σκεπτικό της, ουδεμία αξία έχει διότι το θέμα έχει λυθεί τελεσίδικα με τη δικαστική απόφαση της διαταγής πληρωμής. Θα ήθελα ακόμα να σας πληροφορήσω ότι για το όλο θέμα υπάρχει και έγγραφη γνωμάτευση Νομικού Συμβούλου του Δήμου η οποία συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Νομίζω ότι το ευρύτατο δημόσιο συμφέρον της περιοχής και οι σοβαρές αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας, των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, αποτυπώνονται ολοκάθαρα στα δημοσιεύματα των εγκρίτων συλλόγων «Κωστηλάτα» και «Ορεινοί». Επειδή είμαι βέβαιος ότι ακόμα κι ο σύμβουλος που μειοψήφησε δεν είχε κακή πρόθεση, ούτε μειωμένη αγάπη για τον τόπο του, αλλά μάλλον παρασύρθηκε από φόβο για τυχόν δικαστικές εμπλοκές, τον ενημερώνω πως καμία απολύτως παρανομία δεν διεπράχθη. Ας ευχηθούμε όλοι το τεράστιο αυτό έργο να συνεχίσει αίσια τον δρόμο της κατασκευής του.
 
 
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πέρα από πολιτικές μικρότητες και σκοπιμότητες. Όπως είχε πει ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πνεύμα ο Μπέρναρντ Σο «Η πολιτική μας χωρίζει αλλά ο πολιτισμός μας ενώνει». Κι αυτό το έργο είναι πράγματι ένα μεγάλο έργο πολιτισμού!  
 
    Μαρίνος Γαρνέλης
Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων 
 
 
Σχόλιο:
Δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη η σχετική επιστολή που έστειλε ο σύλλογός μας στις 8 Νοεμβρίου (την οποία έχουμε  ήδη έχουμε δημοσιεύσει στο δικό μας ιστότοπο). Μέχρι τώρα η εφημερίδα "ΗΧΩ της Άρτας" αν και πέρασε πάνω από μια εβδομάδα, δεν την έχει δημοσιεύσει όπως όφειλε, ούτε έχει αναφερθεί στα όσα επισημαίνουμε στην επιστολή.
Νέα δημοσιογραφικά ήθη. Πρώτα σπιλώνουμε και συκοφαντούμε χωρίς στοιχεία και όταν πιανόμαστε με την "γίδα στην πλάτη" κάνουμε το ...κορόιδο μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση.
Δημ. Στε.
 
Εκτύπωση

Ανυπόστατα ψεύδη κατά των "Ορεινών".

on .

Του Δημήτρη Στεργιούλη

Θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και τους χωριανούς μας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας, το οποίο καταφέρεται με απαράδεκτους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του συλλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 15 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας το άρθρο " Σημαντικές καθυστερήσεις στη δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων" το οποίο έφερε την υπογραφή μου. ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το άρθρο).

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 η εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδο με το άρθρο  "Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας η δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων". ( Διαβάστε εδώ το άρθρο).

 Το άρθρο αυτό στηρίχτηκε αποκλειστικά στο δικό μου προηγούμενο άρθρο χωρίς να το γνωρίζω, αν και αυτό δεν σημάινει κάτι αφού είχε τη μορφή ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Την επομένη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στη ίδια εφημερίδα στη στήλη "Επισημάνσεις" δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο " Ο μόνόδρομος της παρανομίας!" ( Διαβάστε εδώ το άρθρο ). 

Το συγκεκριμένο άρθρο καταφέρεται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του συλλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, κατηγορώντας μας ευθέως ότι παρανομούμε. Τα πράγματα πλέον είναι άκρως σοβαρά. Μετά το δημοσίευμα αυτό αναγκάζομαι σαν πρόεδρος του συλλόγου να αποστείλω απαντητική επιστολή στην εφημερίδα, ζητώντας από τον αρθρογράφο να αποδείξει όλες τις παρανομίες στις οποίες προχώρησε ο σύλλογός μας ή να ανακαλέσει δημόσια το άρθρο του αιτούμενος ταυτόχρονα να δημοσιευτεί στο αμέσως επόμενο φύλλο στην ίδια σελίδα με το επίμαχο άρθρο: "Ο μονόδρομος της Παρανομίας!"

Πράγματι η εφημερίδα, όπως άλλωστε όφειλε, δημοσίευσε την επιστολή μου την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με σημείωση από το συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου, ο οποίος τεχνηέντως προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει στα θέματα που του θέσαμε. (Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή μου και τη σημείωση του συντάκτη της εφημερίδας)

Και ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε και δεν έχει επανέλθει στο θέμα, αφήνοντας την "ρετσινιά" του παράνομου για το σύλλογό μας, αναγκάζομαι  σαν πρόεδρος του συλλόγου, να απευθύνω εκ νέου και στην εφημερίδα και στο συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου την παρακάτω επιστολή:

 Προς εφημερίδα «ΗΧΩ της Άρτας»

8 Νοεμβρίου 2018

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε επί του θέματος σχετικά με την αρχική δημοσίευση της εφημερίδας σας,  ο «Μονόδρομος της Παρανομίας». Επί του παραπάνω άρθρου σας, απαντήσαμε και δημοσιεύσατε -όπως οφείλατε άλλωστε- την απάντησή μας.

Στην παραπάνω δημοσίευση, προσθέσατε στο τέλος  σχόλιο συντάκτη σας, με το οποίο προσπαθείτε  να αποφύγετε τεχνηέντως  να απαντήσετε στα θέματα που σας θέσαμε. Κι αυτό γιατί, με την πρώτη σας δημοσίευση στρέφεστε εναντίον  του συλλόγου μας και μας κατηγορείτε ευθέως, ότι  καλύπτουμε παρανομίες.

 Σας ζητήσαμε λοιπόν ή να δημοσιεύσετε και να αναφέρετε ρητά  ποιες είναι οι παρανομίες που καλύπτουμε, άλλως, να ανακαλέσετε  το δημοσίευμα. Εσείς όμως  αντί  αυτών, λέτε ότι θα επανέλθετε στο θέμα, όταν λάβετε, τα πρακτικά του Δ.Σ., την απόφαση της Επιτρόπου, κ.λ.π.   Τα έγγραφα  αυτά, όμως, οφείλατε να τα είχατε αναζητήσετε, πριν το δημοσίευμά σας και πριν καταφερθείτε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά  του συλλόγου μας Οι Ορεινοί του οποίου είμαι πρόεδρος.

Λέτε επίσης  ότι  ζητάτε ΔΗΜΟΣΙΩΣ τα έγγραφα. Τα ζητάτε  δηλαδή μέσω   του κειμένου της εφημερίδος; Κάνατε κάποια αίτηση στον αρμόδιο φορέα να τα ζητήσετε; Μας κατηγορήσατε πρώτα, (όπως αποδεικνύεται χωρίς στοιχεία) και αντί να σπεύσετε να  επανορθώσετε,  μεθοδεύετε πως θα  αποφύγετε την απάντηση,  λέγοντας ότι θα επανέλθετε στο θέμα, μόνο εάν και εφόσον, σας αποσταλούν τα παραπάνω στοιχεία.  Πότε θα επανέλθετε; Μπορεί και ποτέ.

Αλλά και αν  πάρετε τα έγγραφα που αιτείστε, θα αποδεικνύουν ότι εγώ και ο σύλλογός μου παρανομούμε; Τι σχέση έχουμε εμείς με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Σαφώς και θεωρούμε ότι με το δημοσίευμά σας «Ο μόνόδρομος της Παρανομίας» θίγομαι εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του συλλόγου, τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και όλα τα μέλη του συλλόγου μου.

Τα ερωτήματά μας λοιπόν παραμένουν ίδια:

Σε ποια  περίπτωση δεχτήκαμε σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ παρανομία για να γίνει κάποιο έργο στο χωριό μας;

Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες που ζητήσαμε σαν σύλλογος να προσπεραστούν ; Από ποιον τις ζητήσαμε και με ποιο  τρόπο;

Ποια παρατυπία δεχτήκαμε μέχρι τώρα για το Πάρκο με ποια αρμοδιότητα και με ποιο τρόπο; . 

Επειδή δεν μπορείτε να μας προσάπτετε  τέτοιες κατηγορίες

Σας καλούμε ξανά σε διάστημα λίγων ημερών να αποδείξετε όλες τις παρανομίες στις οποίες προχώρησε ο σύλλογός μας και στις οποίες αόριστα αναφέρεστε, ή  να ανακαλέσετε δημόσια το άρθρο σας.  Αν δεν το κάνετε, προσωπικά εγώ, αλλά και ο σύλλογος «Οι Ορεινοί» του οποίου είμαι πρόεδρος και τον οποίο εσείς με τα γραφόμενά σας, σπιλώνετε και συκοφαντείτε, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο την τιμή και υπόληψή μας.           

         Δημήτρης Στεργιούλης

Πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ