Άρθρα

Εκτύπωση

Ξετυλίχτηκε ..."Το υφάδι της μνήμης"

on .

Σε μια γεμάτη αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα, άρχισε να ξετυλίγεται ..."το υφάδι της μνήμης". Εκεί παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας Vassiliki Scotes( Παπαχρήστου): "A WEFT OF MEMORY"( Ένα υφάδι μνήμης). Η εκατοντάχρονη! συμπατριώτισσά μας, βρήκε τη δύναμη όχι μόνο να ανασύρει από τη μνήμη της εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια, παιδικά βιώματα, θύμησες και δικά της ποιήματατα, τα οποία κατέγραψε ο γιος της Thomas Scotes σε ένα υπέροχο βιββλίο , αλλά και να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να παρακολουθήσει έντονα συγκινημένη την παρουσίαση δίπλα σε συγγενείς και φίλους που είχε χρόνια να δει.

 

 Sample Image

    

 Sample Image
Η Βασιλική Παπαχρήστου δίπλα στον αδερφό της Δημήτρη
Η Vasiliki Scotes( Παπαχρήστου), γεννήθηκε στα Θεοδώριανα . Νεαρή νύφη µετανάστευσε µε τον σύζυγο της το 1931 στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου και µεγάλωσαν την οικογένειά τους στο Χάρισµπεργκ της Πενσυλβανίας. Παρόλο που η φτώχεια και οι στερήσεις είχαν σηµαδέψει την παιδική της ηλικία στα Θεοδώριανα, δεν κατόρθωσαν να κλονίσουν τους δυνατούς οικογενειακούς δεσµούς, τη βαθιά θρησκευτική της πίστη και την πλούσια παράδοση.

     Η Βασιλική Scotes συµπληρώνοντας πλέον 100 χρόνια ζωής, ανακαλεί µνήµες των παιδικών της χρόνων και υπαγορεύει στο γιο της Τom Scotes, γλωσσολόγο και τέως διπλωµάτη των Ηνωµένων Πολιτειών, όσα τραγούδια µπορεί να θυµηθεί. O Thomas Scotes, δημότης Θεοδωριάνων αυτός και η οικογένειά του ,  αποδεικνύει ότι ούτε τα αξιώματα που έλαβε, ούτε τα πολλά χρόνια που έλειπε, κατάφεραν να τον κρατήσουν μακριά απ' την μικρή ορεινή του πατρίδα που ποτέ δεν ξέχασε.

Sample Image 

Αποτέλεσµα της λεπτοµερούς καταγραφής είναι ένα πολύτιµο και εκτενές έργο σε δίγλωσση έκδοση, που  συνιστά συνεισφορά τόσο στη διατήρηση της λαϊκής µας παράδοσης όσο και στη λαϊκή αφηγηµατολογική έρευνα. Με το βιβλίο των Vasiliki Scotes & Τhomas J. Scotes επιτυγχάνεται η διαφύλαξη παραδοσιακών ποιηµάτων και τραγουδιών της ορεινής Ηπείρου, καθώς και εθίµων και παραδόσεων της περιοχής που τείνουν να εξαφανιστούν.

     Μέσα στις πάνω από 300 σελίδες του βιβλίου βρίσκονται συγκεντρωµένα παραδοσιακά ποιήµατα και τραγούδια της Ορεινής Ηπείρου γραµµένα στα ελληνικά και µεταφρασµένα στα αγγλικά. Η δίγλωσση έκδοσή του το καθιστά πολύτιµο έργο αναφοράς όχι µόνο για τους Έλληνες της Διασποράς αλλά και για όλους εµάς, αφού µέσα από τις σελίδες του αναβιώνει η Ελλάδα του παρελθόντος. Το σηµαντικό αυτό έργο είναι εµπλουτισµένο µε εκτενή σχόλια και ιστορίες για την προέλευση των τραγουδιών και ποιηµάτων, αναφορά στις γιορτές στις οποίες τα τραγουδούσαν, ανάλυση των εθίµων της ευρύτερης περιοχής και λεπτοµερή παράθεση των κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή.

Την παρουσίαση έκαναν η Δρ. Βασιλική Χρυσανθακοπούλου, Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και o γιός της Thomas Scotes(Θανάσης Σκουτέλας), πρώην διπλωμάτης των Η.Π.Α.(πρέσβης στην Υεμένη), γλωσσολόγος. Προλόγησε ο εκδότης κ.Αριστείδης Κατατζάς καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ηπειρώτης Chris Spirou.

Sample Image 
 Ο Thomas Scotes( Θανάσης Σκουτέλας)
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ηθοποιοί απήγγειλαν δημοτικά τραγούδια του βιβλίου. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό  ο Θεοδωριανίτης λογοτέχνης Ρήγας Σκουτέλας, ενώ τιμητική πλακέτα στη Βασιλική Παπαχρήστου έδωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Τάσος Βελισσαρίου.

Παραβρέθηκαν σαν εκπρόσωπος της κοινότητας Θεοδωριάνων ο κοινοτικός σύμβουλος Κώστας Σερδενές, ο πρόεδρος των "ΟΡΕΙΝΩΝ" Δημήτρης Στεργιούλης, ο Χρήστος Παπαχρήστος μέλος του Δ.Σ. των ΟΡΕΙΝΩΝ και στενός συγγενής της Βασιλικής Παπαχρήστου, ο Ντίνος Γιώτης εκδότης της εφημερίδας Αrta-press και πρώην πρόεδρος των ΟΡΕΙΝΩΝ, πολλοί συγγενείς συγχωριανοί και φίλοι

Εκτύπωση

Εμφιάλωση νερού των Θεοδωριάνων.

on .

 Sample Image
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουρία και εγκατάσταση μικρού εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στα Θεοδώριανα. Σύμφωνα με τους επενδυτές συγχωριανούς μας αδελφούς Παναγιώτου, όλα είναι έτοιμα από πλευράς αδειών και αναμένεται το καλοκαίρι το νερό των Θεοδωριάνων και εμφιαλωμένο πλέον να μπει στην ελληνική και ξένη αγορά.

Ήδη έγινε η διάνοιξη του δρόμου, που  οδηγεί στη θέση εγκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων και διαμορφώνεται η έκταση για να δεχτεί το κτίριο που θα στεγάσει το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι προκάτ κατασκευή. Ταυτόχρονα άρχισαν και οι εργασίες στην πηγή "Μουρτζιά", όπου θα παίρνεται το νερό. Το αυλάκι που θα οδηγεί στο εργοστάσιο θα ανοιχτεί, σύμφωνα με τους επενδυτές, με τα χέρια και δεν θα θίξει καθόλου το τοπίο. Η επιχείρηση αναμένεται  να απασχολήσει αρκετούς εργαζόμενους . Η επωνυμία του νερού  είναι:ΗΠΕΙΡΟΣ. Πηγές Κωστηλάτας Τζουμέρκων.

Εκτύπωση

28 Oκτώβρη στα Θεοδώριανα...

on .

 Sample Image

 Φωτό: Δημήτρης Στεργιούλης

Με καταγάλανο ουρανό και με μια υπέροχη φθινοπωρινή μέρα γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ και στα Θεοδώριανα. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μνημείο  πεσόντων στην πλατεία του χωριού.΄Δυο τρία αναμμένα κεριά, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,  τέσσερα δάφνινα στεφάνια, ένας εθνικός ύμνος τραγουδισμένος από τους συγκεντρωμένους συγχωριανούς. Μια σεμνή, ταπεινή  τελετή,  υπόσχεση για αιωνία τους η μνήμη.

Ο καιρός και το ...τετραήμερο βοήθησε ώστε το χωριό να ξαναζωντανέψει μέσα στη καρδια του Φθινοπώρου. Τα τελευταία κοπάδια φορτώνονταν για τα "χειμαδιά". Οι "χειμωνιάτες" κάνουν τις ετοιμασίες τους , τα αλυσοπρίονα "βογγάνε". Ο  χειμώνας έρχεται και στα Τζουμέρκα δεν αστειεύεται...

 Sample Image

 Φωτό: Δημήτρης Στεργιούλης

Ενθαρρυντικό, ότι πάρα πολλοί ήταν οι  επισκέπτες που πέρασαν από το χωριό αυτές τις μέρες. Αρκετοί μάλιστα έμειναν και στο χωριό. Οι περίφημοι καταρράχτες μας και οι ομορφιές του χωριού μας είχαν την ...τιμητική τους. Τα Θεοδώριανα και οι φυσικές ομορφιές τους πλέον έχουν γίνει γνωστά και σίγουρα έρχονται "καλλύτερες" μέρες. 

 

 

Εκτύπωση

Ο αγώνας για τον Άραχθο συνεχίζεται...

on .

Ανοιχτή επιστολή-υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος απευθύνουν από κοινού η Πανηπειρωτική Συνπμοσπονδία Ελλάδας, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου, καλώντας τους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τέρμα στα νέα σχέδια της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ για φραγματοποίηση του Αράχθου.

 Sample Image

 Ολόκληρο το κείμενο είναι το εξής:

 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑNΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδιας Ελλάδος 
Της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών 
Του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου
ΠΡΟΣ:
  1. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια
 2. Υφυπoυpy6 ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννη
   Το Εγχείρημα κατασκευής  του πολυσυζητημένου υδροηλεκτρικού έργου (Υ.Η.Ε.) Αγ. Νικολάου στη Δαφνωτή του Νομού Άρτας και στο μέσον του ρου του Αράχθου που διήρκησε επί 10 και πλέον χρόνια αποτέλεσε έως τώρα απειλή για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα, αναστέλλοντας παράλληλα δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
    Ήδη από ετών είχαν καταστεί αντιληπτές καταστροφικές συνέπειες της κατασκευής του Υ .Η.Ε. και της μετατροπής του πoτάμιoυ συστήματος σε λιμναίου, ώστε τόσο η τοπική κοινωνία, αλλά και οι απόδημοι μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα συλλογικών  φορέων, Δήμων και Νομαρχιακών Συμβουλίων κυρίως  Iωαννίνων και Άρτας, ομόθυμα να αντιδράσει και να σταθεί αρνητικά στην κατασκευή του έργου αυτού, αποτέλεσμα της οποίας, με τεκμαιριoμένες αιτιάσεις, να ακυρωθεί από το Συμβοuλιο της Επικρατείας, η άδεια της Μηχανικής Α.Ε. προ μηνών.
   Με βάση την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Σ. Τ .Ε. άρχισαν επενδυτικές και ποικίλης μορφής δραστηριότητες στα πλαίσια της διατήρησης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Έτσι η Νομαρχιακή Αρχή των lωαννίνων διέθεσε κονδύλια συντήρησης και ανάδειξης της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας, η Τ.Ε.Δ.Κ. για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού τελωνίου της Πλάκας, ενώ κάτοικοι της περιοχής ασχολούμενοι με ποτάμιες δραστηριότητες, ανήγειραν διάφορα κτίσματα και ξενώνες προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής. Παράλληλα διανοίχτηκαν ποτάμια μονοπάτια, αναπτύχθηκαν δραστηριότητες αναψυχής διαμορφώθηκαν χώροι εκδηλώσεων και γενικότερα άρχισε να εμφανίζεται κίνηση προσέλκυσης και παραμονής νέων κατοiκων, κίνηση η οποία είμαστε βέβαιοι πως θα ενταθεί αν εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος κατασκευής τou φράγματος.
   Αυτονόητα θεωρούμε ως βέβαιο, πως η αναπτυξιακή πορεία του τόπου εκεί, θα ενισχυθεί περαιτέρω σημαντικά εάν, η περιοχή ακόμα περιλαμβάνονταν εντός της περιμέτρου, σε ζώνη προστασίας, του υπό δημιουργία πάρκου Τζουμέρκων, επιστέγασμα και του ενδιαφέροντος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και η οποία εξαιρέθηκε, λόγω ακριβώς του ενδεχομένου της κατασκευής του εν λόγω Υ.Η.Ε.
   Ωστόσο με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε στις αρχές του καλοκαιριού, ότι η εταιρεία Μηχανική Α.Ε. έχει υποβάλει εκ νέου αίτηση στη Ρ.Α.Ε., με προσχηματικά τρικ, για να λάβει άδεια για το ίδιο έργο. Καταγγείλαμε την ενέργεια αυτή, ως απαράδεκτη και άκρως προκλητική. Και τούτο γιατί δεν αντιστρατεύεται μόνο στην ομόθυμη βούληση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας και την ανάλογη έκφραση των θεσμοθετημένων της οργάνων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά ακυρώνει τις σχετικές επενδύσεις και δραστηριότητες ανάπτυξης,όπως και την τελεσίδικη απόφαση και αυτού ακόμη του ανώτατου αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
   Προς τούτο ζητήσαμε πρόσφατα από τη Ρ .Α.Ε. να μην κάνει δεκτό και να απορρίψει άμεσα το αίτημα της εταιρείας πράγμα για το οποίο, η Ρ.Α.Ε., δεν έχει ακόμη προβεί δηλαδή στο αυτονόητο, εικάζοντας ότι αναζητεί τρόπους παράκαμψης των ανωτέρω και τελικά αδειοδότησης του έργου. Αλλά για μας το ζήτημα επειδή δεν είναι απλώς διαδικαστικό, αλλά άπτεται βασικών κανόνων και αρχών ευνομούμενης πολιτείας. άρα και άκρως πολιτικό, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει ένα τέλος σ' αυτή την διαδικασία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση κρατά σε ομηρία μια ολόκληρη περιοχή και αναστέλλει προσπάθειες που ήδη άρχισαν για μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

  Για το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.      Για το σύλλογο Προστασίας Αράχθου                        Για την Ομοσπονδία Τζουμέρκων

      ο πρόεδρος                                       ο πρόεδρος                                                                        ο πρόεδρος

  Κώστας Αλεξίου                                  Νίκος Μάνθος                                                                   Χρήστος Λαναράς
 

                             
  


 


.  

 

Εκτύπωση

Στεφάνι τ' ουρανού τα χρώματα...

on .

Φθινοπωρινό παιχνίδισμα του ήλιου με τις σταγόνες της βροχής. Με στεφάνι το ουράνιο τόξο και προίκα τα πλούσια δώρα της φύσης.Το αποτέλεσμα εξαίσιο, μοναδικό. Τα λόγια περιττεύουν..  Η θαυμάσια φωτογραφία της Αθανασίας Έξαρχου.

 Sample Image

 Φωτογραφία: Αθανασία Έξαρχου