Άρθρα

Εκτύπωση

Εθνικό Πάρκο ..."Ιωαννίνων"

on .

Υπογράφτηκε από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της περιοχής των Τζουμέρκων ως Εθνικού Πάρκου. Το σχέδιο Π.Δ. θα διαβιβαστεί στο ΣτΕ για επεξεργασία, αφού ελεγθεί από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου δυο μήνες.

ablaki_17.jpg
Κι όμως. Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων το αφήνει ...απροστάτευτο

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπει τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου, για χάρη των εταιρειών, αφού η πλειοψηφία αυτών έχει ενταχθεί, σκόπιμα, στην χαμηλότερη ζώνη προστασίας (Ζώνη ΙΙΙ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ποτάμια των Θεοδωριάνων, όπου αποτελούν το όριο ανάμεσα στις δυο ζώνες, αλλά έχουν ενταχθεί στη ζώνη ΙΙΙ και επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία φραγμάτων και μικρών υδροηλεκτρικών. Απ' την άλλη απαγορεύει την εγκατάσταση μικρών "δραστηριοτήτων στο χιόνι" στην περιοχή των Θεοδωριάνων.Επί της ουσίας η έδρα του Εθνικού Πάρκου ορίστηκε και με ...βούλα πλέον η πόλη των Ιωαννίνων, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράστηκαν από φορείς των Τζουμέρκων, μεταξύ αυτών και του συλλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, που ήθελαν την έδρα σε κάποιον από τους ΟΤΑ των Τζουμέρκων. Oi εκ των υστέρων "λεονταρισμοί" των τοπικών μας αρχόντων και το κάλεσμα σε αγώνα, που ποτέ δεν ξεκίνησε , δεν έφεραν αποτέλεσμα αφού ...έμειναν μόνο στα λόγια. Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία για τα Τζουμέρκα χάθηκε.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι εταιρίες που θα κατασκευάζουν και θα λειτουργούν υδροηλεκτρικό φράγμα εντός του Εθνικού Πάρκου θα καταβάλλουν τέλος 1%επί των ακαθαρίστων εσόδων στο Φορέα Διαχείρισης, αυτόν που θα έχει έδρα τα ...Γιάννενα. Οπότε, όσο περισσσότερα φράγματα τόσο περισσότερα έσοδα. Καταλαβαίνουμε όλοι μας τι πρόκειται να γίνει, αφού επίκειται νέα επιδρομή των εταιρειών.

Ο κ. Καλογιάννης και το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισαν τη θεσμοθέτηση της περιοχής των Τζουμέρκων ως Εθνικό Πάρκο σαν σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την ήπια ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Εμείς πέρα από τις αρχικές μας επιφυλάξεις , ενστάσεις και προτάσεις που πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι ο θεσμός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα της πόλης των Ιωαννίνων και των κατασκευαστικών εταιρειών, που εδώ και κάμποσα χρόνια έχουν επιδράμει στα ποτάμια και στα φαράγγια μας με σκοπό τη φραγματοποίησή τους και το κέρδος.

Φοβόμαστε ότι σε λίγο θα βρεθούμε αντιμέτωποι, όχι με τις ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής υδροηλεκτρικών στα ποτάμια των Τζουμέρκων, αλλά με τις ίδιες τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που προβλέπουν τέτοιες επεμβάσεις. Ενός θεσμού που ακριβώς αυτά ήρθε να προστατέψει. Τα βουνά μας, τα δάση μας, τα ποτάμια μας, το φυσικό μας πλούτο.

Δηλώνουμε παρόντες έτοιμοι για νέους αγώνες.

Στεργιούλης Δημήτρης

Εκτύπωση

Χειμωνιάτικο ...το Πάσχα

on .

Χειμωνιάτικες μέρες περίμεναν τους συγχωριανούς και τους επισκέπτες του χωριού μας, που διάλεξαν να περάσουν στα στα Θεοδώριανα τις μέρες του Πάσχα. Χιονόνερο έπεφτε όλη την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ φρέσκο χιόνι είχε καλύψει την Κωστηλάτα. Χαρακτηριστικό ότι η περιφορά του Επιταφίου έγινε κάτω από χιονόνερο.

 
 Περιφορά του Επιταφίου κάτω από χιονόνερο.(φωτό: Δ. Στεργιούλης)

Ο ίδιος καιρός μας περίμενε και το Μεγάλο Σάββατο. Το κρύο τσουχτερό θυμιζε περισσσότερο...Χριστούγεννα. Το θερμόμετρο την ημέρα δεν ξεπέρασε τους 5  βαθμούς! 

Την ημέρα του Πάσχα τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα καθώς ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, φέρνοντας το μήνυμα της άνοιξης

Παρά τον άσχημο καιρό, μαθημένα άλλωστε τα βουνά απ' τα χιόνια, πολλοί ήταν οι συγχωριανοί που επισκέφτηκαν το χωριό. Συνόδεψαν με κατάνυξη την Περιφορά του Επιταφίου και έψαλλαν όλοι μαζί στην αυλή της εκκλησίας το "Χριστός Ανέστη". Ιδίως το βράδυ της Ανάστασης η εκκλησία ήταν γεμάτη από κόσμο.

Λυπηρό φαινόμενο ότι οι περισσότεροι χωριανοί , που ανέβηκαν στο χωριό, ηρθαν από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ οι συγχωριανοί που ανέβηκαν από την Άρτα ήταν ελάχιστοι.

Είπαμε το χωριό μας μας χρειάζεται όλες τις εποχές και όχι μόνο το καλοκαίρι για ...κριτική και ...παχιές κουβέντες στην πλατεία.

Για να δείτε φωτογραφίες από το Πάσχα Κλικ  ΕΔΩ

Εκτύπωση

Ανάσταση στα Θεοδώριανα.

on .

Αρκετοί είναι οι συγχωριανοί, που έχουν προγραμματίσει να περάσουν στο χωριό τις μέρες του Πάσχα. Μαζί και πολλοί φίλοι και επισκέπτες του χωριού, που όπως και πέρσι θα περάσουν τις Άγιες μέρες μαζί μας. Εκεί στην μικρή μας πατρίδα, στις ρίζες μας, που όλα είναι πιο αληθινά και αυθεντικά.

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ και το theodoriana. com εύχονται σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους, όπου και αν βρίσκονται,  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. Το ανέσπερο φως της Ανάστασης να φωτίσει τις καρδιές όλων μας, σκορπίζοντας  αγάπη και ειρήνη.  

Sample Image 

Εκτύπωση

Οι παρέες ...στο χρόνο

on .

Με αφορμή κάποιες φωτογραφίες, που μου έστειλε συγχωριανός μας με την μεγάλη παρέα των νέων του χωριού μας της δεκαετίας του '70, σκέφτηκα να γυρίσω πίσω το χρόνο και να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στις παρέες  του χωριού μας.

      Πολλοί θ' αναγνωρίσουν στις φωτογραφίες τον εαυτό τους, κάποιους φίλους που ίσως έχουν να δουν χρόνια και έχουν ξεχάσει, κάποιους που έφυγαν για πάντα. Θ' αναπολήσουν νυχτερινές βόλτες στο Κουτσοχέρι, εφηβικούς έρωτες, πρώτες αγάπες, γλέντια και παρέες παλιές. 

 Ένα ταξίδι στο παρελθόν, τότε που όλα ήταν πιο απλά, οι παρέες και οι σχέσεις πιο αληθινές. Τότε που οι νέοι του χωριού κανόνιζαν από το βράδυ την πρωινή εκδρομή, στη Σούδα, στην Πυραμίδα, στις Κρανιές, στο λιβάδι για μπάλα.  

Καλό ταξίδι λοιπόν και ...καλές θύμησες!

Δημήτρης Στεργιούλης

                                                 Για να δείτε τις φωτογραφίες κλικ ΕΔΩ

Εκτύπωση

25 Μάρτη με ...βαρυχειμωνιά.

on .

25 Μάρτη 1

Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση έγινε η μικρή τελετή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821 στα Θεοδώριανα. Από νωρίς το πρωί το χιόνι το 'στρωσε μέσα στο χωριό και συνέχισε να πέφτει μέχρι το μεσημέρι ξεπερνώντας τα δέκα εκατοστά.Στο "Σταυρό" έφτασε τους τριάντα πόντους, χωρίς ωστόσο να κλέισει ο δρόμος μιας και το εκχιονιστικό μηχάνημα ήταν στη.. "θέση" του.

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, μαζί με ελάχιστους συγχωριανούς που ανέβηκαν στο χωριό, έζησαν μοναδικές στιγμές. Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφανιών έγινε μπροστά στο μνημείο, κάτω από συνεχή χιονόπτωση. Εκεί στήθηκε μια λιτή, αυθεντική, τελετή.

Μακριά από "πομπώδεις" πανηγυρικούς και "στημένες" παρελάσεις, μια χούφτα άνθρωποι, γέροντες με άσπρα μαλλιά και μαυροντυμένες γερόντισσες, στάθηκαν προσοχή και τραγούδησαν με πάθος τον Εθνικό Ύμνο. Όχι μόνο για τον Κατσαντώνη και τον Καραϊσκάκη που λημέριασαν πολλές φορές στα βουνά μας, αλλά και για μια άλλη Ελλάδα, ορεινή, αγνή, ξεχασμένη, που ακόμα αντιστέκεται και επιμένει. Πραγματικά ανεπανάληπτες και συγκινητικές στιγμές.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ