Άρθρα

Εκτύπωση

Κρατάει το ...πανηγύρι μας.

on .

Ανέλπιστα καλά πήγε ο Αύγουστος για το χωριό μας. Πολύς κόσμος επισκέφτηκε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου τα Θεοδώριανα. Εκτός τους χιλιάδες συγχωριανούς που και φέτος ήταν πιστοί στο ραντεβού για το αντάμωμα του Δεκαπενταύγουστου, πάρα πολλοί, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ήταν και οι ξένοι επισκέπτες του χωριού, που χάρηκαν το πανηγύρι και τις πλούσιες φυσικές μας ομορφιές.

 Σε πείσμα των καιρών και της οικονομικής ανέχειας που βασανίζει τα νοικοκυριά, τα Θεοδώριανα στάθηκαν στο ...ύψος τους. Το έχουμε πει ότι το μέλλον μπορεί να είναι διαφορετικό για τον τόπο μας. Αρκεί να πιστέψουμε σ' αυτόν και να κρατήσουμε ανέπαφα τα φυσικά του κάλλη. Και κυρίως να μην θυμόμαστε το χωριό μας κάθε ...Δεκαπενταύγουστο. Τα Θεοδώριανα είναι πανέμορφα όλες τις εποχές.

 
Sample Image
 Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα τα νερά. Και του...χρόνου!

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του πανηγυριού κλικ ΕΔΩ

Εκτύπωση

Πήγαμε ...μονοπάτια.

on .

Άνετα  πλέον μπορεί  κάποιος να επισκεφτεί το ρέμα "Μάρκς" με τις παραδεισένιες λίμνες του και τους καταρράχτες του. Όπως είχαμε προαναγγείλλει , καθαρίσαμε και σηματοδοτήσαμε με εθελοντική εργασία το παλιό μονοπάτι που οδηγεί σ' αυτό. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ακούστηκαν γέλια και παιδικές φωνές, σε ένα μέρος που είχε σχεδόν ξεχαστεί.

Μετά απ' αυτό, πολλοί ήταν αυτοί που το επισκέφτηκαν και πράγματι έμειναν κατάπληκτοι απ' τις ομορφιές του . Ή προσπάθεια αυτή θα έχει και συνέχεια  με σκοπό να καθαρίσουμε και να αναδείξουμε όλα τα παλιά μονοπάτια.
Sample Image

 

 

Εκτύπωση

Επερώτηση στη Βουλή για το εργοστάσιο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

on .

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε  στη Βουλή ο  συμπατριώτης μας Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Γιάννης Μπανιάς. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουρχό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και αναφέρεται στην Παραβίαση Περιβαλλοντικών Όρων κατά τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στα Θεοδώριανα.

 Sample Image

Η κατάθεση έγινε στις 28 Ιουλίου 2008. Ακριβώς την επομένη τεχνικό κλιμάκιο της εταιρείας, μετέβη στο χώρο υδροληψίας. Από τότε το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας και το ποτάμι αφήνεται ολόκληρο να κυλάει στην κοίτη του και μικρή ποσότητα νερού διοχετεύτηκε στον ιχθυόδρομο, ο οποίος παραμένει μπαζωμένος. Τυχαίο; Μάλλον όχι.

Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Όποτε γίνεται κάποια καταγγελία η εταιρεία αφήνει όλο το ποτάμι να ρέει στην κοίτη του, μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση και να ξαναγίνουν πάλι τα ίδια. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Υπουργού, μιας και η ερώτηση αφορά την λειτουργία του έργου και τις παραβιάσεις πριν την κατάθεσή της.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

                                                ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

Γιάννης Μπανιάς

Βουλευτής Επικρατείας              

                                                                        Ερώτηση                       

                                                                                                                Προς τον κ. Υπουργό  ΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: Παραβιάσεις Περιβαλλοντικών Όρων

 Από το 2004 λειτουργεί κανονικά μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στον ποταμό της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας.          

   Κατά τη λειτουργία του έργου παραβιάζονται συστηματικά Περιβαλλοντικοί  Όροι  από την παραπάνω εταιρεία. Οι παραβιάσεις αυτές αποτελούν τον κανόνα από το 2004 που άρχισε η λειτουργία του έργου.      

      Συγκεκριμένα η εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 22 της κοινής Υπουργικής απόφασης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου (Α.Π. οικ. 70232/10-4-1998) καθώς και το άρθρο 6.α  της Άδειας Λειτουργίας του σταθμού, που δόθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου (Αρ. Πρωτ. 6653/15-12-2003).           

 Τα παραπάνω άρθρα αναφέρουν ρητά:  Θα εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο.         

    Επίσης στην ενότητα δ παρ. 21 της παραπάνω  Έγκρισης  Περιβαλλοντικών Όρων ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδος.     

       Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η εταιρεία, παρά τους παραπάνω όρους και περιορισμούς, που είναι υποχρεωμένη να τηρεί, όχι μόνο δεν αφήνει την απαιτούμενη παροχή νερού στην κοίτη, αλλά στραγγίζει εντελώς το ποτάμι, σε μήκος δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας ένα υπέροχο φαράγγι και οικοσύστημα και κάθε μορφή ζωής σε αυτό. Όσο για τον ιχθυόδρομο είναι χωρίς νερό  και μπαζωμένος.           

 Παλιότερα σε ανάλογες καταγγελίες η εταιρεία δέχτηκε χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις από την Νομαρχία Άρτας.            Και σαν να μην έφτανε αυτό στο ίδιο ποτάμι και στην ίδια περιοχή έχουν προγραμματιστεί άλλα τρία ανάλογα έργα άλλων εταιρειών, παρά το δεκαετή αγώνα των κατοίκων και φορέων του χωριού να τα αποτρέψουν. Να σημειωθεί ότι παλιότερα σύλλογοι και φορείς της περιοχής είχαν ακυρώσει τα έργα με προσφυγή στο ΣτΕ.  Παρόλα αυτά οι εταιρείες σήμερα επιστρέφουν για την κατασκευή τους.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:-     

     Τι μέτρα θα λάβει για να υποχρεωθεί η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. να μην παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου και  συγκεκριμένα

 1)      Να εξασφαλίσει  σταθερή παροχή νερού από το σημείο υδροληψίας έως το σημείο επιστροφής του στο ρέμα ίσο με το ένα τρίτο (1/3) της μέσης θερινής παροχής για την προστασία του οικοσυστήματος, ήτοι 200 λίτρα το δευτερόλεπτο.

2)      Να λειτουργήσει  ειδική κατασκευή (ιχθυόδρομος), που να επιτρέπει την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδος.  

28 Ιουλίου 2008                                                                                    

                                                                         Ο ερωτών   βουλευτής                                                                     

                                                                            Γιάννης Μπανιάς  

               

Εκτύπωση

Πάλι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ για τον Άραχθο.

on .

Νέα αίτηση  έχει καταθέσει, όπως μας ενημερώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ για νέο φράγμα και υδροηλεκτρικό της ίδιας ισχύος στον Άγιο Νικόλαο στον Άραχθο.
 Sample Image

Φαίνεται είναι πάγια τακτική των εταιρειών, όπως έχει κάνει και η ΤΕΡΝΑ στα Θεοδώριανα, μόλις ακυρώνεται με προσφυγή στο ΣτΕ ένα έργο, επανέρχονται αμέσως με νέες αιτήσεις για άδειες. Ίσως πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψουν τους αγώνες των Τζουμερκιωτών, κατά των συγκεκριμένων έργων. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι το μέτωπο πλέον για την σωτηρία των ποταμιών και του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων είναι κοινό και δίνεται απ' όλους τους Τζουμερκιώτικους φορείς. Πάντα θα μας βρίσκουν μπροστά τους ενωμένους και αποφασισμένους.

Ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έχει ως εξής:

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Μιχ. Αγγέλου 18, 45 332  Ιωάννινα

Τηλ. 2651042852-98524

Φαξ. 2651098688                                                                                      Ιωάννινα, 14-7-2008

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την αίτηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ για άδεια παραγωγήςΗλεκτρικής Ενέργειας και κατασκευή φράγματος-ΥH σταθμού στον Άγιο Νικόλαο Αγνάντων !   

          Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με την προκλητική ενέργεια της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε. να καταθέσει «νέα»! αίτηση (Γ-03391/9/5/2008) για άδεια κατασκευής ΥΗ σταθμού στον Άγιο Νικόλαο Δαφνωτής που σύμφωνα με την αίτηση της έγινε τώρα Άγιος Νικόλαος Δήμου Αγνάντων !.  

          Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είχε δοθεί στην ίδια εταιρία, άδεια (Ρ.Α.Ε., ΑΔ -00127) για την ίδια θέση, για ΥH της ίδιας ισχύος με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ6/Φ20.030/14234/28-9-2001 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ύστερα από θετική γνωμοδότηση της Ρ.Α.Ε. και παρά τις τεκμηριωμένες τότε αντιρρήσεις μας. Η εν λόγω άδεια ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ οριστικά, μαζί με τη σχετική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από την 3858/2007 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε’ Τμήμα).   

          Το Δικαστήριο, χωρίς να χρειαστεί να εξετάσει τους λοιπούς λόγους ακύρωσης, τους οποίους είχαμε προβάλει, ακύρωσε όλες τις σχετικές με το συγκεκριμένο έργο διοικητικές πράξεις, επειδή έκρινε ότι δεν αιτιολογείται η αντίθεση του έργου με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (ΥΑ 25301/25-6-2003 ΦΕΚ Β 1451/6-10-2003), το οποίο αναφέρει ότι «δεν συνιστάται η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στα Τζουμέρκα (Καλαρ-ρύτικος, Άραχθος) για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας».      

      Με δεδομένο το συγκεκριμένο νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η υποβολή νέας αίτησης από την ενδιαφερόμενη εταιρία και η προσπάθεια καταστρατήγησης της απόφασης του ΣτΕ. Με απλά λόγια το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε όλες τις άδειες που δόθηκαν για το σχετικό έργο και επί πλέον ολόκληρη η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Άρτας ήταν ενάντια στο έργο το οποίο επιπρόσθετα δεν έχει μεγάλη ενεργειακή σημασία για την χώρα. Κατόπιν αυτού είναι εύλογο το ερώτημα: με τι επιχειρήματα και με τι στόχους υποβάλει εκ νέου αίτηση η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.;Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι η Ρ.Α.Ε. οφείλει να προσαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση στο συγκεκριμένο νομολογιακό κεκτημένο και να απορρίψει ΑΜΕΣΑ την αίτηση της εταιρίας.

      Ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους ΟΤΑ και τους συλλογικούς φορείς, τους φορείς των αποδήμων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να είναι σε εγρήγορση και προσβλέπει στη συμπαράστασή τους στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων μας για το συγκεκριμένο έργο. Ο Σύλλογος θα επανέλθει με κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον στην περίπτωση που η ΡΑΕ παρά το αυτονόητο της υπόθεσης δώσει νέα άδεια στην ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.