Άρθρα

Εκτύπωση

Στο Ευρωδικαστήριο η εκτροπή του Αχελώου.

on .

Στo Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινoτήτων (ΔΕΚ) οδηγείται η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με εισήγηση που πρόκειται να γίνει μεθαύριο ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

   Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ζητεί να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ, προκειμένου να αποφανθεί εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/2006) που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη συνέχιση των έργων παραβιάζει τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας (20OΙ60IEK) για την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Παράλληλα, με την εισήγησή της αφήνει σαφείς αιχμές εις βάρος της κυβέρνησης για την ψήφιση του επίμαχου νόμου, ο οποίος προσφέρει νομοθετικό μανδύα σε υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου (έγκριση περιβαλλοντικών όρων), ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά τους από το δικαστήριο. Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφαίνεται απευθείας για μια νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνο να ελέγχει τις διοικητικές πράξεις που εκδίδονται βάσει νομοθετικής διάταξης.

 

   Κατά την άποψη, όμως, της κ. Σακελλαροπούλου, η τακτική αυτή, να κυρώνονται δηλαδή αποφάσεις της Πολιτείας με νόμο, έχει σκοπό τον αποκλεισμό της δικαστικής προστασίας, ενώ το να μη γίνεται δικαστική έρευνα σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργεί έλλειμμα δικαστικής προστασίας των πολιτών. Τη στιγμή που με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πολίτης έχει δικαίωμα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και δικαίωμα να αποτρέπει τη βλάβη του.

 

   Γι' αυτό και ζητεί να αλλάξει η νομολογία του ΣτΕ και η Ολομέλεια να μην απορρίψει ως απαράδεκτες τις προσφυγές που έχουν καταθέσει τοπικοί φορείς της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχων και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κ.ά.), ζητώντας την ακύρωση του νόμού Σουφλιά αλλά και της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία «Μηχανική» την αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τμήμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

 

   Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο είχε παγώσει τα έργα για το φράγμα στη Συκιά, αλλά ο νόμος του 2006 άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχισή τους, ενώ η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε μπλοκάρει το περασμένο καλοκαίρι, για τρίτη φορά, τα έργα στο σύνολό τους, ακυρώνοντας τη σχετική υπουργική απόφαση του 2005, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών όρων και απαιτώντας από τη διοίκηση μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία.  

Επικουρικώς, η εισηγήτρια ζητεί να σταλεί και δεύτερο ερώτημα στο ΔΕΚ για το εάν είναι συμβατή με την αποτελεσματική δικαστική προστασία που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο για το περιβάλλον η προστασία που παρέχει το ελληνικό Σύνταγμα. 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 31/10/2007

 

Εκτύπωση

'Επεσαν τα πρώτα χιόνια...

on .

 

Active Image
Φωτό: Παύλος Στεργιούλης

Πιο νωρίς από πέρσι έπεσαν φέτος τα πρώτα χιόνια στα βουνά μας.  22 Οκτώβρη και το πυκνό φθινοπωρινό χιόνι έχει καλύψει τις βουνοκορφές, φτάνοντας   μέχρι την Κωστηλάτα και το εκκλησάκι του Αϊ- Λια. Σπίθες χιονιού έπεσαν και μέσα στο χωριό, ενώ η θερμοκρασία το βράδυ αγγιξε τους 0 βαθμούς. Η βροχή όμως που ακολούθησε το ...έχει περιορίσει πιο ψηλά.

 Όλα δείχνουν ότι ο φετεινός χειμώνας θα μπεί πιο νωρίς και με περισσότερα χιόνια. Μακάρι!

Οι χειμερινοί λάτρεις του χωριού και του χιονιού, ας ετοιμαστούν. Και όσοι δεν έχουν δει τα Θεοδώριανα χιονισμένα ας το προγραμματίσουν. Η εμπειρία ....μοναδική.

 

Εκτύπωση

ΟΧΙ στην εκτροπή του Αχελώου.

on .

Η Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου, διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωμα τη διαδήλωση από τα Προπύλαια στο Σ.τ.Ε.  την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που θα συζητείται στο ΣτΕ η νέα προσφυγή κατά της εκτροπής.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

    Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και η εξόφθαλμη πολιτική και οικονομική της διάσταση έχει ευαισθητοποιήσει ένα πλήθος πολιτών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις της Πανελλαδικής Κίνησης. Η κλιμάκωση του αγώνα στοχεύει στη βαθιά κοινωνικοποίηση του ζητήματος αλλά και όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων με κεντρική αναφορά της νέας φάσης κινητοποιήσεων την ολομέλεια του Σ.τ.Ε. που συνεδριάζει στις 2 Νοεμβρίου.  

   Η Πανελλαδική Κίνηση διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωμα τη διαδήλωση από τα Προπύλαια στο Σ.τ.Ε.  την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου την ώρα που θα συνεδριάζει για την εκτροπή στις 12 το μεσημέρι.  

   Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στο Αγρίνιο (Παπαστράτειο Μέγαρο, 20.30) με ομιλητές τους Sample ImageΓιώργο Χονδρό (Αχελώου Ρους-Μεσοχώρα), Δημήτρη Λυμπουρίδη (Συνέλευση Αγρινίου), Βαγγέλη Πισία (καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων), Νίκος Ιωάννου (Πανελλαδική Κίνηση).

   Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη, 20.30) με ομιλητές τους Γ. Χονδρό, Δ. Λυμπουρίδη, Β. Πισία, Ν. Ιωάννου.    

    Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στα Γιάννενα (Πολυθέαμα, 19.30) κεντρική εκδήλωση με ομιλητές τους Γιάννη Παπαδημητρίου (Σύλλογος Προστασίας Αράχθου), Γ. Χονδρό, Δ. Λυμπουρίδη, Ν. Ιωάννου.    

    Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου (Δασολογικό του ΑΠΘ, 20.00).    

    Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου η Πανελλαδική Κίνηση θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.  

   Εν όψει της ολομέλειας του Σ.τ. Ε. η Πανελλαδική Κίνηση επισημαίνει:

 -Την αναρμοδιότητα της βουλής να εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους. Αυτή η έγκριση δεν μπορεί να είναι παρά μία κοινωνική διεργασία με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας.

-Την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρακάμψει εντέχνως το Σ.τ.Ε.

-Τη θέση των επιστημόνων και της κοινωνίας που αποδεικνύουν την βλαπτικότητα και την ανύπαρκτη ωφελιμότητα του έργου.

-Την ύπαρξη ενός πανελλαδικού πλέον κινήματος κατά της εκτροπής του Αχελώου που δείχνει ότι έχει πολύ σοβαρούς λόγους να αντιτεθεί μέχρι τέλους.Κάθε ποτάμι και κίνημα φωνάζαμε το καλοκαίρι στη Μεσοχώρα.

    Σήμερα είμαστε πιο σίγουροι για τη θέση μας στο σύγχρονο πόλεμο του νερού. Η εναντίωση στην εκτροπή του Αχελώου αποκτά καθολικό νόημα και μας γεμίζει ελπίδες.  

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

Τηλ. Επικοινωνίας: 6942-476998

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκτύπωση

Πινελιές ...ευαισθησίας στο Σκαρπάρι.

on .

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο της ΟΡΕΙΝΗΣ, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, για τα ακαλαίθητα τσιμέντινα μπλοκ της Εθνικής οδού Άρτας - Τρικάλων , που έπνιξαν τον συνοικισμό  Σκαρπάρι.

Έτσι λοιπόν συγχωριανός μας με μεγάλη φαντασία και ταλέντο, έκατσε και ζωγράφισε τρία δεντράκια πάνω στα μονομπλόκ. Ότι δεν μπόρεσαν να ...σκεφτούν και να πραγματοποιήσουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της εθνικής οδού, που δεν φύτεψαν ούτε ένα δεντράκι, το κατάφεραν  με τον καλύτερο τρόπο οι μερικές απλές , απέριττες πινελιές.

Πόσο όμορφα γίνονται τα πράγματα όταν υπάρχει μεράκι, ευαισθησία και προπαντός αγάπη για το χωριό μας. Εύγε! Με αγωνία περιμένουμε τη συνέχεια... 

Sample Image

Η φωτογραφία και η είδηση αντλήθηκαν από το www.mesochoranet.gr.

Εκτύπωση

Οι εκλογές στα Θεοδώριανα. Αναλυτικά αποτελέσματα.

on .

Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα έγιναν στα Θεοδώριανα οι βουλευτικές εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 1.184. Από αυτούς οι 78 ψήφισαν σαν ετεροδημότες σε άλλους Δήμους της χώρας. Στα 2 εκλογικά τμήματα των Θεοδωριάνων ψήφισαν 820 συγχωριανοί μας και η αποχή κυμάνθηκε στο 25.9%.

Τα αναλυτικά τελικά αποτελέσματα είναι :

  Ενσωμάτωση Εγγεγραμμένοι Ψήφισαν Εγκυρα Ακυρα Λευκά
  2/2 1,106 820 802 14 4
  100.0 %   74.1 % 97.8 % 1.7 % 0.5 %
Κόμμα Αποτελέσματα 2007 Αποτελέσματα 2004
  Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι
ΠΑ.ΣΟ.Κ 48.00 % 385 43.19 % 374
Νέα Δημοκρατία 38.90 % 312 48.73 % 422
Κ.Κ.Ε. 6.86 % 55 5.08 % 44
ΛΑ.Ο.Σ 2.62 % 21 0.58 % 5
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 2.00 % 16 2.19 % 19
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0.87 % 7    
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ 0.25 % 2    
φιλελεύθερη συμμαχία 0.25 % 2    
ΚΚΕ (μ-λ) 0.12 % 1 0.12 % 1
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 0.12 % 1    

Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα βγήκαν αρκετά νωρίς και η πλειοψηφία των συγχωριανών τα αντιμετώπισε ψύχραιμα και ώριμα, χωρίς πανηγυρισμούς και προκλήσεις, όπως αντιμετώπισε και τα τελικά πανελλαδικά εκλογικά αποτελέσματα. Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν τις εκλογές και σαν ευκαιρία να επισκεφτούν το χωριό, να δουν συγγενείς και φίλους που χρόνια είχαν να δουν, να χαρούν τη Φθινοπωρινή λιακάδα.

Κοινή διαπίστωση όλων: Τα μεγάλα προβλήματα της ορεινής πατρίδας μας, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τις εκλογές.

Προσδοκία μας: Οι 3 νεοεκλεγμένοι βουλευτές του νομού, να ...κοιτάξουν και λίγο προς τα Τζουμέρκα και τα Θεοδώριανα και να μην μας επισκέπτονται μόνο για να ...χορέψουν πρώτοι στο πανηγύρι.

Οι σταυροί των υποψηφίων στα Θεοδώριανα:

  Κόμμα / Υποψήφιος Σταυροί  
   Νέα Δημοκρατία    
 1. Παπαδημητριου Γεωργιος του Κωνσταντινου 91  
 2. Παπαγεωργιου Γεωργιος του Ιωαννη 71  
3. Στυλιος Γεωργιος του Δημοσθενη 37  
4. Καραμπινας Κωνσταντινος του Ιωαννη 52  
5. Παπασιωζος Κωνσταντινος του Χρηστου 51  
   ΠΑ.ΣΟ.Κ    
01. Τσιρωνης Δημητριος του Μιχαηλ 62  
02. Κολιοπανος Θεοδωρος του Ιωαννη 29  
03. Κοσσυβακης Δημητριος του Γεωργιου 108  
04. Στασινος Παυλος του Σωτηριου 111  
05. Παπαλεξης Ιωαννης του Αθανασιου 58  
    Κ.Κ.Ε.    
01. Ζορμπα Φρειδερικη (Ριτα) του Κωνσταντινου 11  
02. Βαϊτσης Γεωργιος του Αποστολου 18  
03. Πουρναρας Μαρκος του Δημητριου 3  
04. Γειτονας Μενελαος του Μιχαηλ 0  
05. Παπαϊωαννου Κωνσταντινος του Λαμπρου 8  
    ΣΥ.ΡΙΖ.Α    
01. Μπανια Σοφια του Ιωαννη 2  
02. Κιτσαντα Ευαγγελιτσα του Δημητριου 8  
03. Χαρακλιας Ευαγγελος του Παντελη 0  
04. Πεσλης Χαραλαμπος του Δημητριου 0  
05. Πιστιωλης Σταυρος του Δημητριου 1  
    ΛΑ.Ο.Σ    
01. Βωρου Μαρια του Δημητριου 1  
02. Κοντοδημας Αθανασιος του Χρηστου 1  
03. Παπαγιαννης Ιωαννης του Λαμπρινου 3  
04. Μανος Βασιλειος του Γεωργιου 3  
05. Νασης Βασιλειος του Θωμα 0  
   ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ    
01. Βαϊμακης Νικηφορος-Γεωργιος του Μιχαηλ 0  
02. Βετσης Κωνσταντινος του Γεωργιου 1  
03. Τοκας Λαμπρος του Βησσαριωνα 2  
   ΚΚΕ (μ-λ)    
01. Ματσουκας Γρηγοριος του Νικολαου 1  
02. Κραψιτης Ιωαννης του Νικολαου 0  
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ    
01. Σεμπος Γεωργιος του Παναγιωτη 1  
  φιλελεύθερη συμμαχία    
01. Σδρολια Χρυσαυγη του Αλεξανδρου 1  
Τα αποτελέσματα είναι τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών.