Άρθρα

Εκτύπωση

Πυρκαγιά και στα Θεοδώριανα.

on .

Πυρκαγιά που ξέσπασε στα Θεοδώριανα την Παρασκευή (24 Αυγούστου) απ’ τη θέση «Αλμάκια» κατέκαψε πανέμορφο  δάσος από έλατα και κέδρα. Η φωτιά είχε ξεκινήσει  την Τετάρτη το απόγευμα στην ίδια τοποθεσία αλλά η έγκαιρη ειδοποίηση και  επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν την άφησε να επεκταθεί.  

Active Image
                                                                   φωτό:Ντίνος Γιώτης

Η νέα φωτιά που πήρε διαστάσεις ξέσπασε κατά παράξενο(!) τρόπο, δυο μέρες αργότερα στην ίδια τοποθεσία.

Παρά την νέα επέμβαση ενός πυροσβεστικού οχήματος και έξι πυροσβεστών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και συνέχισε να καίει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Παρασκευής  μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και έφτασε μέχρι την θέση «Πολοπίθα».

Sample Image 

 φωτό: Ντίνος Γιώτης

Ευτύχημα ήταν ότι η κατεύθυνση των ανέμων την έσπρωξαν προς τη «Χούνη» και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και όχι προς την περιοχή της Σούδας και του μεγάλου ελατόδασους. Τότε τα πράγματα θα ήταν δραματικά και η φωτιά μπορούσε να φτάσει μέχρι το χωριό.

Υπολογίζεται ότι κάηκαν περισσότερα χίλια στρέμματα δάσους με έλατα και κέδρα.

Αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για το φόβο αναζοπύρωσης.Για κινητοποίηση και ενημέρωση των  κατοίκων ούτε λόγος και εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη της Κοινοτικής αρχής.

 Χαρακτηριστικό είναι ότι κάτοικοι του χωριού, το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ η φωτιά είχε ξεσπάσει από το μεσημέρι,  ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά από συγχωριανούς, που ήταν μακριά απ’ το χωριό και άρα μέχρι τότε   αγνοούσαν την ύπαρξή της.

Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πάντως είναι σίγουρο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή που ξέσπασε η φωτιά ούτε συμφέροντα οικοπεδοφάγων υπάρχουν, ούτε σκουπιδότοπος υπάρχει, ούτε κάποιος ξύπνησε ένα πρωί και είπε ας πάω να κάψω τα Θεοδώριανα.

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε ΕΜΕΙΣ, και συγκεκριμένες  συμπεριφορές και πρακτικές μας.Ελπίζουμε οι τραγικές στιγμές που περνάει η χώρα μας να μας παραδειγματίσουν, πριν είναι αργά και για το δικό μας χωριό.  

Εκτύπωση

Η 15η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη

on .

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ με επιτυχία στις 11 Αυγούστου στη Ροδαυγή Άρτας η 15η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη. Κεντρικό θέμα συζήτησης : Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, η συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής.

sindiask.jpg

Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν ο υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Καλογιάννης, ο νομάρχης Άρτας κ. Παπαβασιλείου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού συμβουλίου Άρτας κ. Μπόβολος, οι τρεις βουλευτές του νομού Άρτας ( κ.κ. Παπαγεωργίου, Καραμπίνας, Κολιοπάνος), ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Παντούλας, οι Δήμαρχοι Αγνάντων και Πραμάντων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσουργών, εκπρόσωποι του Δήμου Αθαμανίας, υποψήφιοι βουλευτές νομών της Ηπείρου , εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων των Τζουμέρκων. Δυστυχώς απ' την συνδιάσκεψη απουσίαζε εκπρόσωπος της κοινότητας Θεοδωριάνων.

Εισηγητές ήταν ο δήμαρχος Πραμάντων κ. Σεντελές με θέμα: Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ο πρόεδρος του συλλόγου Προστασίας του Αράχθου κ. Παπαδημητρίου με θέμα: Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και οι συνέπειες για την περιοχή Τζουμέρκων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Καλογιάννη και οι προτάσεις – παρατηρήσεις των υπολοίπων φορέων. Σε μείζον θέμα της συνδιάσκεψης αναδείχτηκε το φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο και γενικότερα η δημιουργία πολλών μικρών υδροηλεκτρικών σε ποτάμια και χείμαρρους εντός του Εθνικού Πάρκου, τα οποία το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος αφήνει στη χαμηλή ζώνη προστασίας και επιτρέπει την δημιουργία τους.

Επίσης έντονος διάλογος και προβληματισμός αναπτύχθηκε γύρω από τον ενοποιημένο φορέα Διαχείρισης με αυτόν της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων καθώς και την έδρα του φορέα.

Ο κ. Καλογιάννης υπεραμύνθηκε της πολιτικής δημιουργίας υδροηλεκτρικών έργων εντός του Εθνικού Πάρκου και δεν συμφώνησε με την πρόταση επέκτασης του Εθνικού Πάρκου ώστε να συμπεριλάβει και την περιοχή που έχει σχεδιαστεί το μεγάλο φράγμα στον Άραχθο.

Επίσης απέκλεισε την δική μας πρόταση των ΟΡΕΙΝΩΝ, να επιτραπεί κατ' εξαίρεση για την περιοχή Κωστηλάτα των Θεοδωριάνων, η δημιουργία ενός μικρού χιονοδρομικού κέντρου.

Τέλος δήλωσε ότι η μόνη αλλαγή που θα γίνει στο Προεδρικό Διάταγμα, που είναι έτοιμο για υπογραφή, θα είναι ο διαχωρισμός του Φορέα Διαχείρισης με αυτόν της Παμβώτιδας, αλλά η έδρα θα παραμείνει στα Γιάννενα!!.

Στα παραπάνω διαφώνησε η πλειοψηφία των ομιλητών, καθώς επίσης ο νομάρχης Άρτας και οι βουλευτές του νομού μας, οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη απ' αυτή του υφυπουργού κ. Καλογιάννη και συντάχτηκαν με τις προτάσεις των φορέων και συλλόγων των Τζουμέρκων.

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ, παρόντες στην συνδιάσκεψη, αναπτύξαμε με παρέμβαση- τοποθέτηση του προέδρου μας Στεργιούλη Δημήτρη τις προτάσεις μας σχετικά με το Εθνικό Πάρκο.

Απ' τις δηλώσεις του υφυπουργού φάνηκε, ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο για υπογραφή και ελάχιστες απ' τις προτάσεις των φορέων συμπεριλήφθηκαν σ' αυτό. Το ζητούμενο είναι αν ήδη έχει προλάβει να υπογραφεί ή θα γίνει αυτό από την καινούρια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Εκτύπωση

Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα τα νερά..

on .

   Όλα έτοιμα στα Θεοδώριανα για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Χωριανοί, φίλοι και επισκέπτες του χωριού, θα μαζευτούν το απόγευμα στις 15 και 16 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού , όπως ακριβώς εδώ και εκατοντάδες χρόνια,αφού πρώτα δώσει το σύνθημα η καμπάνα. 

Sample Image

Όλοι μαζί θα χορέψουν την "Κωστηλάτα", πιασμένοι σε δυο σειρές, μπροστά οι γυναίκες και πίσω οι άντρες, γεμίζοντας την πλατεία κάνοντας "καγκέλια" . Και φέτος οι επισκέπτες αναμένεται να είναι χιλιάδες, μιας και το πανηγύρι μας είναι απ' τα πιο ξακουστά στην Ήπειρο. 

   Το χωριό μας, με το πανηγύρι μας, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν , αλλά κυρίως με τις φυσικές του ομορφιές, υπόσχονται να μην αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.

                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ                 

                   Σάββατο 11/8     

  •    Το πρωί εθελοντική αιμοδοσία από την Αδελφότητα,  στο κοινοτικό γραφείο.
  •        Το βράδυ στην πλατεία του χωριού, δημοτική  βραδιά με χορούς από τον πολιτιστικό  Σύλλογο «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ».     

                                                                                      Κυριακή 12/8·       

  •   Στις 6 το απόγευμα. Υποδοχή Τιμίων Λειψάνων του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, πολιούχου της Κοινότητάς μας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού,  του Αγίου μάρτυρος Τρύφωνος και του Αγίου Θεoδoσίoυ του Κοινοβιάρχου, από  την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.  Θα ακολουθήσει Μέγας Εσπερινός – Παράκληση- Aγρυπνία  και Θεία Λειτουργία.                                                        

                                                                                       Δευτέρα 13/8               

  •      Στις 9 το βράδυ  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ από το θίασο του Θέατρου «ΛΑΜΠΙΟΝΙ» της Θεσσαλονίκης με την  κωμωδία, «ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΌΠΟ ΣΟΥ».           

                                                                                         Τρίτη 14/8·      

  •     6 το απόγευμα ο  Παντζουμερκιώτικος Αγώνας δρόμου με την συμμετοχή όλων των ηλικιών.                                                        

                                                                                       Τετάρτη 15/8           

  •           Ώρα 10:30.  Η πομπή και η υποδοχή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας από το ξωκκλήσι της, στην πλατεία του χωριού. ·         Στις 7 το απόγευμα το παραδοσιακό καγκελάρι στην πλατεία του χωριού.   
  •     Το βράδυ Δημοτική μουσική στο χώρο της πλατείας με χορό ελεύθερο.      

                                                                                       Πέμπτη 16/8    Sample Image

  •     Στις 7 το απόγευμα το  Παραδοσιακό Καγκελάρι  στην πλατεία .           
  •     Το βράδυ πάλι  δημοτική μουσική και τραγούδια στην πλατεία του χωριού με το χορό ελεύθερο. 

Και για τους πολύ …μερακλήδες ή όσους δεν χόρτασαν,  τα «όργανα» θα παίζουν και τις δυο μέρες μέχρι …το πρωί, σε κάποιο απ’ τα μαγαζιά του χωριού.  

Καλή διασκέδαση λοιπόν και Χρόνια Πολλά !

Εκτύπωση

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...

on .

   Πέρασαν οχτώ ολόκληρα χρόνια, από τότε που ξεκινήσαμε οι ΟΡΕΙΝΟΙ και οι κάτοικοι των Θεοδωριάνων τον αγώνα για την αποτροπή των υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα ποτάμια του χωριού μας.   

Παρά την κερδισμένη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικαρατείας, η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει με σχετική επιστολή της προς την Κοινότητα Θεοδωριάνων, στην κατασκευή δύο πλέων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας, εμμένοντας ουσιαστικά σε μια υπόθεση, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, συλλόγων και κατοίκων έχουμε πει ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Sample Image

Για μια φορά ακόμα απευθυνόμαστε με την παρακάτω επιστολή στην εταιρεία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ίσως καταλάβει ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το αναπτυξιακό της σχέδιο και η κατασκευή υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. 

          Θεοδώριανα  30- 7- 2007           

      ΠΡΟΣ: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ                                                                                                               

                                                             

    Με λύπη μας διαβάσαμε επιστολή σας με την  οποία επιμένετε  στην κατασκευή δύο πλέον υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, ασκώντας παράλληλα κριτική(!!) στον πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος σε προηγούμενη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Άρτας, τάχθηκε κατά των έργων.

   Η κατασκευή των υδροηλεκτρικών απασχόλησε τους πολίτες των Θεοδωριάνων τα τελευταία οχτώ χρόνια, με έντονες αντιπαραθέσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων. 

    Είναι επίσης γνωστό ότι  ΟΡΕΙΝΟΙ ιδρυθήκαμε το 1999 από μία ανάγκη: Να αποτρέψουμε την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων. Δώσαμε μαζί με τους συγχωριανούς μας μεγάλο αγώνα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να κερδίσουμε την προσφυγή  στο ΣτΕ (απόφαση 928/2004) σταματώντας το Υ/Η εργοστάσιο που είχατε ξεκινήσει το 2002 στα Θεοδώριανα .

   Η υπόθεση  της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου Υ/Η έργου στα ποτάμια μας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Θεοδωριανιτών   έχει τελειώσει, μετά τις σχετικές αποφάσεις της Κοινότητας Θεοδωριάνων, του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων, του συλλόγου ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και του δικού μας συλλόγου των ΟΡΕΙΝΩΝ, που πάρθηκαν πέρυσι και που στάλθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες .

   Και είναι απορίας άξιο, γιατί η εταιρεία σας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επιμένει ακόμα και σήμερα στην κατασκευή τους, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, αφού οι παραπάνω αποφάσεις στάλθηκαν και σε σας. Μάλιστα στην επιστολή σας,  προχωράτε  ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κοινότητας «πλημμελώς ενημερωμένο που αδυνατεί να ενημερώσει αντίστοιχα και τους δημότες του»(!!) .

   Σας λέμε λοιπόν,  ότι ο πρόεδρος της κοινότητας δηλώνοντας στην συνέντευξή του κατά των συγκεκριμένων έργων,   δεν κάνει τίποτα άλλο να από το να εφαρμόζει την λαϊκή εντολή που έχει πάρει και τίποτα παραπάνω.Σας γνωρίζουμε  επίσης ότι και ενημερωμένοι πολύ καλά είμαστε, άλλωστε οι προσφυγές στο ΣτΕ δεν κερδίζονται από ανενημέρωτους, και γνωρίζουμε πολύ καλά τα σχέδια της εταιρείας σας για το χωριό μας και τα ποτάμια μας. 

   Ζούμε  την μορφή αυτή της ανάπτυξης, μιας και ήδη λειτουργεί στο χωριό ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και γνωρίζουμε το σεβασμό στο περιβάλλον που έχει επιδείξει, την καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων, τις μηδενικές θέσεις εργασίας, το στέρεμα του ποταμού . 

    Για τα Θεοδώριανα τα ποτάμια μας είναι η ταυτότητά μας, είναι άρρηκτα δεμένα με τη ζωή των κατοίκων και δίνουν ζωή σε ολόκληρη την περιοχή. Με τις επερχόμενες ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές σ’ αυτά έχουμε να επενδύσουμε. Το μεγάλο «όπλο» του χωριού μας, είναι το περιβάλλον και τα νερά μας. Ας μας επιτρέψει λοιπόν η εταιρεία σας να τα αξιοποιήσουμε με τον τρόπο που κοινωνία μας αποφασίσει και όχι με τον τρόπο που εσείς θέλετε.

   Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ οι προτάσεις σας για τα συγκεκριμένα έργα.

   ΘΕΛΟΥΜΕ τα ποτάμια μας να κυλάνε ελεύθερα και να μας χαρίζουν απλόχερα τη μοναδικότητά τους.

   ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ποτέ και για τίποτα την ύπαρξή τους.

   Καλούμε την εταιρεία σας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, να σεβαστεί επιτέλους την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεοδωριανιτών, και σε ένδειξη καλής θέλησης να εγκαταλείψει τα σχέδια κατασκευής των συγκεκριμένων έργων. Υπάρχει πιστεύουμε λαμπρό επιχειρηματικό πεδίο στη χώρα μας, στο οποίο μπορείτε  να στρέψετε το ενδιαφέρον σας, όπως το κάνετε μέχρι σήμερα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, και ν’ αφήσετε τα ποτάμια μας στην ησυχία τους και τη μικρή μας κοινωνία να μονοιάσει.  

Η συναίνεση για την οποία κάνετε  λόγο στην επιστολή σας υπάρχει, αλλά δυστυχώς για την εταιρεία σας, είναι κατά των συγκεκριμένων έργων.Sample Image

Σε αντίθετη περίπτωση, η κλιμάκωση του αγώνα με οποιοδήποτε μορφή, θεωρείται δεδομένη. Τα ποτάμια μας με κάθε τρόπο θέλουμε και θα παλέψουμε να συνεχίσουν να κυλάνε στα Θεοδώριανα.

 

 Οι σφραγίδες και οι υπογραφές συλλογων και φορέων κατά των έργων στο πρακτικό της περσινής σύσκεψης του Αυγούστου.

 

Εκτύπωση

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το φύλλο 20 της "ΟΡΕΙΝΗΣ"

on .

Κυκλοφόρησε το φύλλο 20: Άνοιξη-Καλοκαίρι 2007, της εφημερίδας μας "ΟΡΕΙΝΗ".

Sample Image

Για να κατεβάσετε και να διαβάσετε την εφημερίδα μας, σε μορφή PDF, κλικ στην εικόνα ή στο link :ΟΡΕΙΝΗ.