Άρθρα

Εκτύπωση

Στο Βουργαρέλι 12 και 13 Ιούλη η Συνδιάσκεψη του "ΠΙΝΔΟΣ"

on .

Μετά την ένταξη και των νομών Άρτας και Καρδίτσας στο πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ", στο Βουργαρέλι Άρτας στις 12 και 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδος Παρακολούθησης του προγράμματος.

Sample Image
Ελπίδα για τα Τζουμέρκα το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ"

 

Ο Νομάρχης Άρτας επισκέφτηκε στα τέλη Μαΐου το Βουργαρέλι, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της περιοχής των Τζουμέρκων. Ο Νομάρχης,  τόνισε, ότι παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και τους άξονες 2 και 4 να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και να  δώσουμε το στίγμα των Τζουμέρκων και ολόκληρης της Άρτας. 

 Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων και Κοινοτήτων των Τζουμέρκων, ζήτησε να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με τους άξονες 2 και 4 του προγράμματος, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική πρόταση διεκδίκησης κατά την 5η Συνδιάσκεψη του ΠΙΝΔΟΣ. Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός μικρού χιονοδρομικού στα Τζουμέρκα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ θα υπάρξει «αναγέννηση» των Τζουμέρκων αρκεί να γίνει λεπτομερής και καλός σχεδιασμός. 

Οι άξονες 2 και 4 που θα απασχολήσουν την Συνδιάσκεψη αναφέρονται στις εξής δράσεις:

        Ενίσχυση υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων τουρισμού.

        Επιτόπου αξιοποίηση τοπικής παραγωγής.                            

       Ανάπτυξη βιοτεχνίας και οικοτεχνίας.   

      Ανάδειξη – Προβολή και εξωστρέφεια.

Εκτός αυτών οι προτάσεις που θα κατατεθούν από το νομό Άρτας, μπορεί να αναφέρονται και στους άλλους άξονες: 

      Βελτίωση βασικών υποδομών    και    

      Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εκτύπωση

ΟΧΙ σε νέο Υ/Η από το Κοινοτικό Συμβούλιο Θεοδωριάνων

on .

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Θεοδωριάνων στη συνεδρίαση της 30 Μαΐου, απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ , τις προτάσεις που απέστειλε η εταιρεία ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ, για δημιουργία νέου υδροηλεκτρικού στον ποταμό Γκούρα και στην περιοχή Σκαρπαρίου Θεοδωριάνων. Θυμίζουμε ότι πάγια θέση και προεκλογική δέσμευση της πλειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, είναι καμία επέμβαση πλέον στα ποτάμια μας.

Skarpari.jpg


H θέση στον ποταμό Γκούρα που έχει σχεδιαστεί να γίνει το εργοστάσιο

Ανεξάρτητα με το τι θα πράξει η εταιρεία, μετά τα νέα δεδομένα,η θέση των ΟΡΕΙΝΩΝ είναι γνωστή. Δεν διαπραγματευόμαστε με καμιά εταιρεία και θα αγωνιστούμε κατά οποιουδήποτε νέου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια μας.

Εκτύπωση

Δεν θα περάσει των ...εταιρειών

on .

       Επανέρχονται με επιστολές τους προς την Κοινότητα, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ, για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στα                  Θεοδώριανα                                                               

Active Image
                                 Το ποτάμι ΄θα κυλάει για πάντα εδώ. Ο "βρος" στα Γριβέικα

        Η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη ζητήσει τροποποίηση της προηγούμενης άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  που κατείχε απ’ το 2004 και επανέρχεται για τη δημιουργία δύο πλέον υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια μας Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι. Οι άδειες αυτές δεν έχουν δοθεί ακόμα και αναμένεται η έκδοσή τους.

     Για τα έργα της ΤΕΡΝΑ, έχει ήδη γίνει από το περασμένο καλοκαίρι σύσκεψη των φορέων του χωριού στα Θεοδώριανα (Κοινότητας, Συνεταιρισμού, συλλόγου Κτηνοτρόφων, συλλόγου Κωστηλάτας, ΟΡΕΙΝΩΝ) και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα και η εκ νέου προσφυγή, όταν δοθούν οι άδειες, στο ΣτΕ. Η Επιτροπή Διαχείρισης της υπόθεσης, που βγήκε απ’ τη σύσκεψη παρακολουθεί νομικά την υπόθεση.

    Η Εταιρεία ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ κατείχε από το 2004 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ένα έργο 3,2 MW στον Κάτω Γκούρα Θεοδωριάνων στην περιοχή Σκαρπαρίου. Επανέρχεται και με επιστολή της ζητάει συνάντηση με την Κοινότητα για την κατασκευή του έργου.

    Η επιστολή αυτή προκάλεσε τριγμούς και διαρροές στην μεριά της συμπολίτευσης. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο( 18 Απριλίου), ο αντιπρόεδρος της κοινότητας και ένας σύμβουλος της συμπολίτευσης τάχθηκαν με το μέρος της αντιπολίτευσης και αποφάσισαν να καλέσουν την εταιρεία να συζητήσουν σχετικά με τα ανταλλάγματα.

    Μειοψήφισαν ο πρόεδρος Κώστας Κωστούλας και δύο κοινοτικοί του σύμβουλοι, οι οποίοι έμεινα σταθεροί στην προεκλογική τους δέσμευση: ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΣ.Η εταιρεία με νέα επιστολή της, ενημέρωσε την Κοινότητα, ότι αν γίνει το έργο, θα προσλάβει έναν εργαζόμενο (ηλεκτρολόγο-υδραυλικό) και βέβαια αν υπάρχει συγχωριανός μας μ’ αυτή την ειδικότητα και ενδεχομένως έναν εποχιακό! υπάλληλο. Στην κοινότητα θα αποδίδει το 3%, όσο δηλαδή λέει ο νόμος, στην καλύτερη περίπτωση 20.000 ευρώ το χρόνο.  Άνθρακες δηλαδή ο θησαυρός. Αναμένεται νέα απόφαση Κοινοτικού συμβουλίου, που μάλλον αυτή τη φορά θα είναι απορριπτική     για την εταιρεία.                           

Active Image
                                Το ποτάμι στη Σμίξη όταν γινόταν το φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Οι ΟΡΕΙΝΟΙ δεν τρέφαμε ποτέ αυταπάτες τόσα χρόνια για τα οφέλη των έργων και δεν χρειαζόμασταν την επιστολή της εταιρείας να μας το επιβεβαιώσει. Δεν παζαρεύουμε τα ποτάμια μας με καμιά εταιρεία και για τίποτα Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ Υ/Η στα Θεοδώριανα. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΩΛΗΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΜΑΣ. Θεωρούμε την προστασία τους υψίστης σημασίας για το χωριό μας. Οποιοδήποτε άλλο ανάλογο έργο (υπάρχει ήδη αυτό της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ) θα λειτουργήσει συσωρευτικά με αρνητικότατες συνέπειες στο περιβάλλον. Ο αγώνας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία και του έργου της εταιρείας ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ στον Κάτω Γκούρα θεωρείται δεδομένος, αν τελικά η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή του.  

Εκτύπωση

Οι "Ορεινοί" στη συγκέντρωση της 9/4 κατά του Φράγματος

on .


Την αντίθεσή τους με τη κατασκευή νέου Υδροηλεκτρικού Φράγματος στον ποταμό Αραχθο δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι "ΟΡΕΙΝΟΙ" με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - διαμαρτυρία που έγινε με επιτυχία χθες (9/4) στη διασταύρωση Αρτας - Πέτα και κατά την οποία κλείστηκε συμβολικά για 10 λεπτά η Εθνική Οδός. Το πανό μας έγραφε: "ΑΛΛΑΞΤΕ ΜΥΑΛΑ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ".
Εκτύπωση

Ο χιονιάς του Μάρτη

on .


24 Μάρτη. Τα Θεοδώριανα χιονισμένα
Τα φετινά παιχνίδια του καιρού δεν άφησαν παραπονεμένα τα Θεοδώριανα. Όσοι αποφάσισαν να ανεβούν στο χωριό το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, δοκίμασαν μια μεγάλη έκπληξη. Το χιόνι που έπεφτε αργά αλλά σταθερά για τρεις μέρες, μετέτρεψε το τοπίο σε καθαρά χειμωνιάτικο.