Άρθρα

Εκτύπωση

Επιστολή του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων στην "ΗΧΩ της Άρτας"

on .

 
Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας" ΗΧΩ της Άρτας" που αφορούν το Πάρκο "Ορεινών Δραστηριοτήτων" στα Θεοδώριανα,  έστειλε την παρακάτω επιστολή η οποία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.
 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, 7 Νοεμβρίου 2018
 
Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα μία έντονη αρθρογραφία στις σελίδες της εφημερίδας σας «ΗΧΩ» σχετικά με το «Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων» που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση  Σταυρός Θεοδωριάνων. Για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, για να μη λένε ορισμένοι ότι τους βολεύει, κατά το ταπεινό, προσωπικό τους συμφέρον αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, επιθυμώ, μέσω της εφημερίδας σας, να δηλώσω τα εξής.
 
Το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ ήταν ένα «όνειρο ζωής» για γενεές Τζουμερκιωτών. Θυμάμαι, άκουγα πολύ συχνά για το έργο αυτό από την εποχή (Σεπτέμβριος του 1984) όταν νεότατος Αξιωματικός τοποθετήθηκα ως Διοικητής στο Α.Τ Βουργαρελίου. Έκτοτε, «πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες», και «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, με ενέργειες και της Κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Υποδομών) και του Δήμου Κ. Τζουμέρκων αλλά και ιδιωτών κατοίκων της περιοχής, που ήθελαν και μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατασκευή του έργου, ξεκίνησαν προκαταρκτικές ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθεί.
 
Ως Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων, είχα την τύχη αλλά και την τιμή, όπως προκύπτει από τη θεσμική μου θέση, να συμμετέχω επικεφαλής ομάδος Μηχανικών και λοιπών υπαλλήλων του Δήμου σε όλες τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Υποδομών, υπό τη Προεδρεία του Γ.Γ. του Υπουργείου κο Γ. Δέδε που ήταν και η ψυχή της δραστηριότητας. Επειδή κανένα δημόσιο έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν προϋπάρξουν οι σχετικές μελέτες, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο αποφασίστηκε όπως ο Δήμος συντάξει την αρχική μελέτη. Πάνω σε αυτό το θέμα όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί και ήταν σύμφωνοι. Θα ήταν εξάλλου ανόητο να μην αποδεχτούμε την υποχρέωση σύνταξης της μελέτης αυτής, διότι με δαπάνη λίγων χιλιάδων ευρώ, θα κερδίζαμε ένα έργο 6.000.000 ευρώ.
 
Η μελέτη ανετέθη τελικά, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (πρόχειρο διαγωνισμό) σε ιδιώτη μελετητή. Όλες  οι παραπάνω ενέργειες πέρασαν από Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν παμψηφεί. Η μελέτη συντάχτηκε και παραδόθηκε στο Δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το όλο έργο, κόπηκε το ανάλογο χρηματικό ένταλμα και εστάλη στην Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου στην Άρτα για πληρωμή. Η επίτροπος όμως, με δικό της σκεπτικό δεν ενέκρινε την πληρωμή του εντάλματος πράγμα το οποίο, εμένα τουλάχιστον, δεν μου έκανε καμία εντύπωση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν αυτού, ο ιδιώτης Μηχανικός διεκδίκησε τα δεδουλευμένα (όπως προείπαμε η μελέτη του είχε ήδη παραδοθεί στο Δήμο για χρήση), έκανε προσφυγή, όπως είχε κάθε ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, στα δικαστήρια, τα οποία εξέδωσαν διαταγή πληρωμής.
 
Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η διαταγή πληρωμής αποτελεί δικαστική απόφαση και οι δικαστικές αποφάσεις  υπερισχύουν όλων των αποφάσεων των διαφόρων Επιτρόπων και λοιπών εμπλεκομένων, επίσης η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους. Αυτό ακριβώς πράξαμε κι εμείς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δεν καταφύγαμε σε εφέσεις, για τους εξής λόγους: πρώτον διότι δεν είμεθα υποχρεωμένοι, δεύτερον διότι κι αν ακόμη καταφεύγαμε, επειδή πρόκειται περί δεδουλευμένων, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει η απόφαση και το μόνο που θα κερδίζαμε θα ήταν να πληρώσουμε μεγαλύτερο ποσό στο Μηχανικό (λόγω τόκων) και τρίτον επειδή όλη αυτή η εμπλοκή με εφέσεις θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την σίγουρη καθυστέρηση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, του έργου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλην ενός, αποφάσισαν να εφαρμόσουν αμέσως την δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) χωρίς να προβούν σε άσκηση ένδικων μέσων.
 
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά! Η απόφαση του Δ.Σ για τη παραίτηση από τα ένδικα μέσα είναι αναρτημένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από όπου μπορείτε να τη λάβετε. Όσον αφορά το σκεπτικό της Επιτρόπου να το ζητήσετε από τη ίδια. Πάντως, όποιο και να είναι το σκεπτικό της, ουδεμία αξία έχει διότι το θέμα έχει λυθεί τελεσίδικα με τη δικαστική απόφαση της διαταγής πληρωμής. Θα ήθελα ακόμα να σας πληροφορήσω ότι για το όλο θέμα υπάρχει και έγγραφη γνωμάτευση Νομικού Συμβούλου του Δήμου η οποία συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Νομίζω ότι το ευρύτατο δημόσιο συμφέρον της περιοχής και οι σοβαρές αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας, των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, αποτυπώνονται ολοκάθαρα στα δημοσιεύματα των εγκρίτων συλλόγων «Κωστηλάτα» και «Ορεινοί». Επειδή είμαι βέβαιος ότι ακόμα κι ο σύμβουλος που μειοψήφησε δεν είχε κακή πρόθεση, ούτε μειωμένη αγάπη για τον τόπο του, αλλά μάλλον παρασύρθηκε από φόβο για τυχόν δικαστικές εμπλοκές, τον ενημερώνω πως καμία απολύτως παρανομία δεν διεπράχθη. Ας ευχηθούμε όλοι το τεράστιο αυτό έργο να συνεχίσει αίσια τον δρόμο της κατασκευής του.
 
 
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πέρα από πολιτικές μικρότητες και σκοπιμότητες. Όπως είχε πει ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πνεύμα ο Μπέρναρντ Σο «Η πολιτική μας χωρίζει αλλά ο πολιτισμός μας ενώνει». Κι αυτό το έργο είναι πράγματι ένα μεγάλο έργο πολιτισμού!  
 
    Μαρίνος Γαρνέλης
Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων 
 
 
Σχόλιο:
Δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη η σχετική επιστολή που έστειλε ο σύλλογός μας στις 8 Νοεμβρίου (την οποία έχουμε  ήδη έχουμε δημοσιεύσει στο δικό μας ιστότοπο). Μέχρι τώρα η εφημερίδα "ΗΧΩ της Άρτας" αν και πέρασε πάνω από μια εβδομάδα, δεν την έχει δημοσιεύσει όπως όφειλε, ούτε έχει αναφερθεί στα όσα επισημαίνουμε στην επιστολή.
Νέα δημοσιογραφικά ήθη. Πρώτα σπιλώνουμε και συκοφαντούμε χωρίς στοιχεία και όταν πιανόμαστε με την "γίδα στην πλάτη" κάνουμε το ...κορόιδο μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση.
Δημ. Στε.
 
Εκτύπωση

Ανυπόστατα ψεύδη κατά των "Ορεινών".

on .

Του Δημήτρη Στεργιούλη

Θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και τους χωριανούς μας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας, το οποίο καταφέρεται με απαράδεκτους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του συλλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 15 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας το άρθρο " Σημαντικές καθυστερήσεις στη δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων" το οποίο έφερε την υπογραφή μου. ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το άρθρο).

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 η εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδο με το άρθρο  "Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας η δημιουργία του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων". ( Διαβάστε εδώ το άρθρο).

 Το άρθρο αυτό στηρίχτηκε αποκλειστικά στο δικό μου προηγούμενο άρθρο χωρίς να το γνωρίζω, αν και αυτό δεν σημάινει κάτι αφού είχε τη μορφή ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Την επομένη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στη ίδια εφημερίδα στη στήλη "Επισημάνσεις" δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο " Ο μόνόδρομος της παρανομίας!" ( Διαβάστε εδώ το άρθρο ). 

Το συγκεκριμένο άρθρο καταφέρεται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του συλλόγου μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ, κατηγορώντας μας ευθέως ότι παρανομούμε. Τα πράγματα πλέον είναι άκρως σοβαρά. Μετά το δημοσίευμα αυτό αναγκάζομαι σαν πρόεδρος του συλλόγου να αποστείλω απαντητική επιστολή στην εφημερίδα, ζητώντας από τον αρθρογράφο να αποδείξει όλες τις παρανομίες στις οποίες προχώρησε ο σύλλογός μας ή να ανακαλέσει δημόσια το άρθρο του αιτούμενος ταυτόχρονα να δημοσιευτεί στο αμέσως επόμενο φύλλο στην ίδια σελίδα με το επίμαχο άρθρο: "Ο μονόδρομος της Παρανομίας!"

Πράγματι η εφημερίδα, όπως άλλωστε όφειλε, δημοσίευσε την επιστολή μου την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με σημείωση από το συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου, ο οποίος τεχνηέντως προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει στα θέματα που του θέσαμε. (Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή μου και τη σημείωση του συντάκτη της εφημερίδας)

Και ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε και δεν έχει επανέλθει στο θέμα, αφήνοντας την "ρετσινιά" του παράνομου για το σύλλογό μας, αναγκάζομαι  σαν πρόεδρος του συλλόγου, να απευθύνω εκ νέου και στην εφημερίδα και στο συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου την παρακάτω επιστολή:

 Προς εφημερίδα «ΗΧΩ της Άρτας»

8 Νοεμβρίου 2018

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε επί του θέματος σχετικά με την αρχική δημοσίευση της εφημερίδας σας,  ο «Μονόδρομος της Παρανομίας». Επί του παραπάνω άρθρου σας, απαντήσαμε και δημοσιεύσατε -όπως οφείλατε άλλωστε- την απάντησή μας.

Στην παραπάνω δημοσίευση, προσθέσατε στο τέλος  σχόλιο συντάκτη σας, με το οποίο προσπαθείτε  να αποφύγετε τεχνηέντως  να απαντήσετε στα θέματα που σας θέσαμε. Κι αυτό γιατί, με την πρώτη σας δημοσίευση στρέφεστε εναντίον  του συλλόγου μας και μας κατηγορείτε ευθέως, ότι  καλύπτουμε παρανομίες.

 Σας ζητήσαμε λοιπόν ή να δημοσιεύσετε και να αναφέρετε ρητά  ποιες είναι οι παρανομίες που καλύπτουμε, άλλως, να ανακαλέσετε  το δημοσίευμα. Εσείς όμως  αντί  αυτών, λέτε ότι θα επανέλθετε στο θέμα, όταν λάβετε, τα πρακτικά του Δ.Σ., την απόφαση της Επιτρόπου, κ.λ.π.   Τα έγγραφα  αυτά, όμως, οφείλατε να τα είχατε αναζητήσετε, πριν το δημοσίευμά σας και πριν καταφερθείτε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά  του συλλόγου μας Οι Ορεινοί του οποίου είμαι πρόεδρος.

Λέτε επίσης  ότι  ζητάτε ΔΗΜΟΣΙΩΣ τα έγγραφα. Τα ζητάτε  δηλαδή μέσω   του κειμένου της εφημερίδος; Κάνατε κάποια αίτηση στον αρμόδιο φορέα να τα ζητήσετε; Μας κατηγορήσατε πρώτα, (όπως αποδεικνύεται χωρίς στοιχεία) και αντί να σπεύσετε να  επανορθώσετε,  μεθοδεύετε πως θα  αποφύγετε την απάντηση,  λέγοντας ότι θα επανέλθετε στο θέμα, μόνο εάν και εφόσον, σας αποσταλούν τα παραπάνω στοιχεία.  Πότε θα επανέλθετε; Μπορεί και ποτέ.

Αλλά και αν  πάρετε τα έγγραφα που αιτείστε, θα αποδεικνύουν ότι εγώ και ο σύλλογός μου παρανομούμε; Τι σχέση έχουμε εμείς με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Σαφώς και θεωρούμε ότι με το δημοσίευμά σας «Ο μόνόδρομος της Παρανομίας» θίγομαι εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του συλλόγου, τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και όλα τα μέλη του συλλόγου μου.

Τα ερωτήματά μας λοιπόν παραμένουν ίδια:

Σε ποια  περίπτωση δεχτήκαμε σαν σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ παρανομία για να γίνει κάποιο έργο στο χωριό μας;

Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες που ζητήσαμε σαν σύλλογος να προσπεραστούν ; Από ποιον τις ζητήσαμε και με ποιο  τρόπο;

Ποια παρατυπία δεχτήκαμε μέχρι τώρα για το Πάρκο με ποια αρμοδιότητα και με ποιο τρόπο; . 

Επειδή δεν μπορείτε να μας προσάπτετε  τέτοιες κατηγορίες

Σας καλούμε ξανά σε διάστημα λίγων ημερών να αποδείξετε όλες τις παρανομίες στις οποίες προχώρησε ο σύλλογός μας και στις οποίες αόριστα αναφέρεστε, ή  να ανακαλέσετε δημόσια το άρθρο σας.  Αν δεν το κάνετε, προσωπικά εγώ, αλλά και ο σύλλογος «Οι Ορεινοί» του οποίου είμαι πρόεδρος και τον οποίο εσείς με τα γραφόμενά σας, σπιλώνετε και συκοφαντείτε, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο την τιμή και υπόληψή μας.           

         Δημήτρης Στεργιούλης

Πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ  

Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση.

on .

Κάποτε, που ο Σωκράτης συναντήθηκε σ’ ένα σοκάκι με τον νεαρό Ξενοφώντα, του έκλεισε τον δρόμο με το μπαστούνι του και τον ρώτησε πού μπορεί να βρει κανείς καλά σανδάλια. Ο Ξενοφών δεν δυσκολεύτηκε να του απαντήσει. Στην ερώτηση, όμως, «πού γίνονται άνθρωποι καλοί και αγαθοί» δεν μπόρεσε να απαντήσει. Τότε ο μεγάλος σοφός τού είπε: «Ἕπου καὶ μάνθανε».

Ο δάσκαλος των αιώνων Σωκράτης δεν έπαψε στιγμή να απευθύνει σε όλους μας την ίδια παραίνεση. Αυτό που εξέλιπε είναι η προθυμία με την οποία ο Ξενοφών ακολούθησε τον διδάσκαλο.

Το παρόν βιβλίο γράφτηκε χάρη στους μαθητές μου της ΣΤ΄ τάξης του 40ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών του σχολικού έτους 2017-2018, και προς χάριν των μαθητών όλων των «σχολικών ετών» του μέλλοντος, με τον ευσεβή πόθο να συντελέσει έστω και στο ελάχιστο στην αφύπνιση αυτής της προθυμίας. Και λέγοντας μαθητές, δεν εννοώ εκείνα τα δυστυχισμένα πλάσματα που ξαπλώσαμε στην προκρούστεια κλίνη του εκπαιδευτικού συστήματος και τους πριονίζουμε μεθοδικά πόδια και φτερά, αλλά εκείνους τουςπαῖδαςκάθε ηλικίας, οι οποίοι μετατρέπουν τον βίο τους σε μαθητεία. Και τέτοιοι άνθρωποι,ἀεὶ παῖδες, είναι οι Έλληνες, δεδομένου ότι το πνεύμα δεν κάνει ρυτίδες.

Στουςπαῖδαςκάθε ηλικίας, λοιπόν, αφιερώνω το βιβλίο αυτό.

Θανάσης Γεωργάρας.

 

Ο Θα­νά­σης Γε­ωρ­γά­ρας έλ­κει την κα­τα­γω­γή του α­πό τα Θε­ο­δώ­ρια­να και το Βουργα­ρέ­λι, δύ­ο ο­ρει­νά χω­ριά της Άρ­τας, ξα­κου­στά για την ο­μορ­φιά και την ι­στορί­α τους.

Γεν­νή­θη­κε το 1961 στο Βουρ­γα­ρέ­λι, όπου έ­ζη­σε τα παι­δι­κά και ε­φη­βι­κά του χρό­νια. Στη συ­νέ­χεια φοί­τη­σε στην Παι­δα­γω­γι­κή Α­κα­δη­μί­α Λα­μί­ας, α­πό την ο­ποί­α α­πο­φοί­τη­σε το 1980, ε­νώ αρ­γό­τε­ρα μετεκ­παι­δεύ­τη­κε στο Μα­ρά­σλειο.

Α­πό το 1982 μέ­χρι σή­με­ρα ερ­γά­ζε­ται ως δά­σκα­λος σε δη­μό­σια σχο­λεί­α της Ατ­τι­κής, ε­κτός α­πό έ­να χρό­νο που υ­πη­ρέ­τη­σε στο Δημο­τι­κό Σχο­λεί­ο Βουρ­γα­ρε­λί­ου και τέσ­σε­ρα χρό­νια στο μο­νο­θέ­σιο Δη­μο­τι­κό Σχο­λεί­ο Με­σού­ντας, τα ο­ποί­α θε­ω­ρεί σταθ­μό στη στα­διοδρο­μί­α του.

Έ­χει α­σχο­λη­θεί κα­τά και­ρούς με τη γε­λοιο­γρα­φί­α, το κό­μικ, τον Κα­ρα­γκιό­ζη, το θέ­α­τρο, το γρά­ψι­μο, τη σκη­νο­γρα­φί­α και τις κα­τα­σκευές.

Έ­χει εκ­δώ­σει το βι­βλί­ο «Με χαρ­τί και με ψα­λί­δι», α­πό τις Εκδό­σεις Κα­στα­νιώ­τη, με τις ο­ποί­ες έ­χει συ­νερ­γα­στεί και ως ει­κο­νο­γρά­φος βι­βλί­ων της σει­ράς «Νε­α­νι­κή βι­βλιο­θή­κη».

Πα­ράλ­λη­λα α­σχο­λεί­ται με τη μου­σι­κή παί­ζο­ντας μπου­ζού­κι και έ­χει συ­νερ­γα­στεί με πολ­λούς σπου­δαί­ους καλ­λι­τέ­χνες του λα­ϊ­κού και έ­ντε­χνου τρα­γου­διού σε συ­ναυ­λί­ες, μου­σι­κές πα­ρα­στά­σεις και η­χο­γρα­φή­σεις.

Το πα­ρόν βι­βλί­ο εί­ναι γό­νος του έ­ρω­τά του για τον ελ­λη­νι­κό πο­λι­τισμό και τους νέ­ους, που τό­σο α­βα­σά­νι­στα ε­γκα­τέ­λει­ψε η κοι­νω­νί­α μας στην «διαπαι­δα­γώ­γη­ση» των ριά­λι­τι και του τά­μπλετ.

Το υ­λι­κό του α­πο­τε­λεί έ­να μέ­ρος α­πό αυ­τό που «δια­κι­νεί» στα παι­διά του σχο­λεί­ου, φί­λων και γνω­στών, στην προ­σπά­θειά του να τα υ­πο­ψιά­σει για τον θη­σαυ­ρό που βρί­σκε­ται κά­τω α­πό τα πό­δια τους, θαμ­μέ­νος α­πό το σκου­πι­δο­μά­νι της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης.

 

Εκτύπωση

28η Οκτωβρίου 2018

on .

Φωτογραφίες από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στα Θεοδώριανα.

43328231 1927665803989989 8797574910479171584 n 44882431 1927665423990027 2801710388129824768 n 44930331 1927665510656685 3043432543413075968 n
44939961 1172007332947489 351518050698133504 n 44948297 1172007379614151 6058729292940967936 n 44974630 1172007999614089 3416875981250494464 n

 Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφώρος, Βασίλης Μητρογιάνης

Εκτύπωση

Επετειακό.

on .

 

Πριν από αρκετά χρόνια η Ελλάδα εισέβαλε με τον στρατό της στην Γερμανία και επέβαλλε κατοχή με τα όπλα για τέσσερα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό εκτέλεσε 56.225 αθώους πολίτες, έστειλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 105.000, έκαψε ολοσχερώς πάνω από εκατό πόλεις και χωριά, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε άλλα 1770, πυρπόλησε τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, βομβάρδισε λιμάνια και βύθισε το 75% του εμπορικού στόλου, λεηλάτησε μουσεία, έκανε παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, αρπάζοντας πάνω από 8.500 αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Και όταν πια έχασε τον πόλεμο και βρέθηκε στο στρατόπεδο των ηττημένων, αρνήθηκε να αποζημιώσει την Γερμανία για όλες τις απώλειες και τις ζημιές που της προκάλεσε.

Τέτοιο σενάριο φαίνεται αδιανόητο για όλους. Η Ελλάδα να εισβάλει και να προκαλεί τόσα δεινά σε μια άλλη χώρα. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα βαυαρικό χωριό, να παθαίνει ό,τι έπαθε το Κομμένο ή το Δίστομο. Αν όμως αντιμεταθέσεις τα ονόματα των χωρών, τότε ακριβώς έχεις Ιστορία. Και μάλιστα στις πιο μαύρες σελίδες της. Έχεις την ζοφερή πραγματικότητα που βίωσε η χώρα μας από τους κατακτητές, μετά το υπερήφανο ΟΧΙ του 1940.

Οι “πολιτισμένοι” Γερμανοί προκάλεσαν τεράστιο πόνο στην πατρίδα μας, στέλνοντας στον θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες Έλληνες, ήτοι το 13,5% του πληθυσμού, που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι να απορεί κανείς μετά, που η συλλογική μνήμη εμφορείται από απέχθεια έναντι των Γερμανών.

Με την λήξη του πολέμου, η Διάσκεψη των Παρισίων το 1946 επιδίκασε σε μια σειρά χώρες πολεμικές αποζημιώσεις. Για την Ελλάδα αναγνωρίστηκαν οι καταστροφές σε υποδομές και δημόσιο πλούτο που υπέστη από τους Γερμανούς καθώς και το δάνειο που πήραν εξαναγκαστικά από την κατοχική ελληνική κυβέρνηση. Για αυτά τα δύο επιδικάστηκαν στην χώρα μας 10 δις 600 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά πάνω από 150 δις σε σημερινές τιμές, χωρίς τους τόκους. Και ενώ όλα τα κράτη έχουν πάρει μέχρι δεκάρας τα λεφτά τους, μόνο η Ελλάδα είναι ακόμα “στο περίμενε”, ίσως επειδή καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα διεκδίκησε αποφασιστικά.

Από την άλλη η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει αυτό που πάντα ήξερε να κάνει καλά: να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της με το θράσος του κατακτητή. Από το 2012, ήδη, ο τοποτηρητής της Γερμανίας και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν χερ Χορστ Ράιχενμπαχ είχε ομολογήσει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμα αρκετά ελκυστική για τους επενδυτές, ήτοι η δημόσια και ιδιωτική περιουσία της δεν είχε απαξιωθεί αρκετά για να την εξαγοράσουν. Σήμερα;

Πηγή: https://artapress.gr